Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Naprawa dwóch ładowarek do wkrętarek DeWALT i Metabo

Shyb 28 Sie 2018 15:51 354 14
  • #1 28 Sie 2018 15:51
    Shyb
    Poziom 3  

    Witam szanownych forumowiczów.
    Jak w temacie, uległy uszkodzeniu dwie ładowarki do akumulatorów:
    -metabo SC 60 Plus (Li-Power, 12V - 14,4V - 18V);
    -DeWALT DCB105; ( 10,8V/14,4V/18V);
    Powodem uszkodzenia było zbyt wysokie napięcie zasilania - agregat, który właściciel posesji na której pracowałem pożyczył od znajomego, -huk po podłączeniu. Tak jak się spodziewałem, poszły w obu kondensatory na stronie pierwotnej - metabo 4x 10uF 400V, DeWALT 1x 150uF i 1x 2,2uF 400V, które dziś wymieniłem,ale to nadal nie wszystko. Macie może podobne doświadczenia, co mogło jeszcze "pójść" przy za wysokim napięciu? Dodam, że zabezpieczenia topikowe są w porządku, czyli i warystory powinny być w porządku.
    Proszę o poradę ,o jakiś punkt zaczepienia i o wyrozumiałość.



    Pozdrawiam Kamil

    0 14
  • #3 28 Sie 2018 16:41
    miecho18
    Spec od komputerów

    Shyb napisał:
    Macie może podobne doświadczenia, co mogło jeszcze "pójść" przy za wysokim napięciu?

    Driver przetwornicy, tranzystor kluczujący i kilka innych elementów. Miernik w łapki i do dzieła.

    0
  • #4 28 Sie 2018 18:54
    Shyb
    Poziom 3  

    Sprawdzając tranzystory strony pierwotnej, dla metabo był to jakiś 0SG65R2KF, znalazłem notę dla NCE65R2K2I i jest to mosfet typu N. Po wylutowaniu i sprawdzeniu wszystko jest w porządku.
    Natomiast dla DeWALT'a, był to 11N80C3 niejaki Cool MOS™ Power Transistor(też mosfet typu N?) , po sprawdzeniu jest zwarcie G-S.
    W metabo znalazłem właśnie problem, napięcie 230V, nie przechodziło przez umieszczoe za bezpiecznikiem szeregowo 2 rezystory, i tu mam problem bo nie mogę ich rozszyfrować, tak wiem kod paskowy, ale jak bym nie sprawdzał wychodzi mi duży opór, a tu przecież nie powinien być rezystor rzędu kilku KΩ. Dodam, że był on zakryty cały koszulką termokurczliwą a jak ją zdejmowałem to się kruszyło z niego. Zamieszczam zdjęcie lepszego okazu. Na drugim widać tylko 1 biały pasek.
    Wychodzi mi 9,33kΩ na rezystor, czyli ponad 18KΩ na całość. Czy to możliwe? pierwszy raz spotykam się z takimi rezystorami szeregowo podłączonymi pod 230V. Dodam, że wymieniłem je na 3 dające w sumie około 18kΩ i sprzęt ruszył, ale na wyjściu układu nie ma napięcia ładowania. Jest za to 5V. Po podłączeniu baterii diody migają / czerwona i zielona na zmianę, a napięcia ładowania nadal brak.
    Naprawa dwóch ładowarek do wkrętarek DeWALT i Metabo

    Zdjęcia: DeWALT:
    Naprawa dwóch ładowarek do wkrętarek DeWALT i MetaboNaprawa dwóch ładowarek do wkrętarek DeWALT i MetaboNaprawa dwóch ładowarek do wkrętarek DeWALT i MetaboNaprawa dwóch ładowarek do wkrętarek DeWALT i Metabo
    Metabo:
    Naprawa dwóch ładowarek do wkrętarek DeWALT i MetaboNaprawa dwóch ładowarek do wkrętarek DeWALT i MetaboNaprawa dwóch ładowarek do wkrętarek DeWALT i MetaboNaprawa dwóch ładowarek do wkrętarek DeWALT i Metabo

    0
  • #5 21 Sty 2019 14:26
    Shyb
    Poziom 3  

    Witam,
    czy ktoś z was ma pomysł co to za element?
    Naprawa dwóch ładowarek do wkrętarek DeWALT i Metabo Naprawa dwóch ładowarek do wkrętarek DeWALT i Metabo

    Jest to element ładowarki metabo SC 60 Plus. Wyglądają one na 2 szeregowe rezystory podpięte pod 230V.
    Tu zaczyna się problem bo nie mogę ich rozszyfrować, tak wiem kod paskowy, ale jak bym nie sprawdzał wychodzi mi duży opór, a tu przecież nie powinien być rezystor rzędu kilku KΩ. Dodam, że był on zakryty cały koszulką termokurczliwą a jak ją zdejmowałem to się kruszyło z niego. Na drugim widać tylko 1 biały pasek. Wychodzi mi 9,33kΩ na rezystor, czyli ponad 18KΩ na całość co jest oczywiście głupotą.

    Z moich doświadczeń z uczelni, wnioskuję, że to jakiś rodzaj zabezpieczenia strony pierwotnej, a nie rezystora. Jakieś pomysły?

    0
  • #6 21 Sty 2019 14:36
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    Mnie to wygląda na rezystor... Próbowałeś odczytać wartość "od końca"?

    0
  • #7 21 Sty 2019 14:48
    Shyb
    Poziom 3  

    398216 Usunięty napisał:
    Mnie to wygląda na rezystor... Próbowałeś odczytać wartość "od końca"?

    Oczywiście, w żaden sposób nie wychodzi żadna z wartości z szeregów wartości.

    Jak by to było 18kΩ, to prąd po stronie pierwotnej byłby rzędu kilkunastu mA. A ładowarka ma mieć około 40W na wyjściu.

    0
  • #8 21 Sty 2019 15:23
    Radiokiller
    Poziom 29  

    Nie jest to przypadkiem " dławik osiowy" ?

    0
  • #9 21 Sty 2019 15:52
    zadam64
    Poziom 26  

    Witam. Rezystor mnie wychodzi 9,55 kOhm /0,5% w kodzie 5 paskowym. Bialy,Zielony,Zielony,Brazowy,Zielony
    W szeregu E6 najblizsza wartosc to 6,8 kOhm.W szeregu E12 to 8,2 kOhm. Mozesz pokusic sie na zrobienie szkicu schematu jak sa rezystory wpiete w zasilaniu z ukladem prostownika.A na drugim nie ma zadnych sladow paskow oznaczenia? Oczywiscie takze do sprawdzenia a nawet wymiane 4 diod w prostowniku.
    I wartto tutaj zajrzec!
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3494121.html

    Dodano po 18 [minuty]:

    Witam Ladowarka SC30 podejrzewam poczatek taki sam poprawka na zasilanie 110V! Mozna sie oprzec.
    A tutaj nawet poogladac posluchac i cos zasugerowac na temat ladowarki SC60 Metabo.
    https://www.youtube.com/watch?v=0icV2t6KEGA

    0
  • #10 21 Sty 2019 16:02
    Shyb
    Poziom 3  

    Paski jakie przyjmuję to : Zielony, brązowy, złoty, złoty, biały. W odwrotej kolejności i przyjmując zamiast złotego pomarańczowy wychodzi po 9,33kΩ, ale to odrzucam. Dławik chyba nie powinien w środku tak wyglądać? Zamieszczam zdjęcie, tego z lepiej widocznym kodem, drugi rozkruszyłem. Naprawa dwóch ładowarek do wkrętarek DeWALT i Metabo

    0
  • #11 21 Sty 2019 16:22
    zadam64
    Poziom 26  

    Witam . Ta strona rezystora jest gorsza od tej na pierwszym zdjeciu. Ogladnij pod lupa obracajac go wokol osi. Nie ma szeregu gdzie na koncu jest bialy. Rezystory te sluza do rozladowania napiecia ze strony pierwotnej po wyciagnieciu wtyczki.Nie wystepuje oznaczenie kolorow zielony-brazowy-zloty-zloty-bialy

    Dodano po 5 [minuty]:

    Shyb napisał:
    Paski jakie przyjmuję to : Zielony, brązowy, złoty, złoty, biały. W odwrotej kolejności i przyjmując zamiast złotego pomarańczowy wychodzi po 9,33kΩ, ale to odrzucam. Dławik chyba nie powinien w środku tak wyglądać? Zamieszczam zdjęcie, tego z lepiej widocznym kodem, drugi rozkruszyłem. Naprawa dwóch ładowarek do wkrętarek DeWALT i Metabo

    Dlawik w tym miejscu ?po co.A oznaczenie dlawika na schematach czy PCB to L czy R!
    Dlatego napisalem Narysuj szkic to nie trudne .Bezpiecznik, dwa rezystory i cztery diody oznaczone jako D na PCB.
    PCB to plytka drukowana.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Radiokiller napisał:
    Nie jest to przypadkiem " dławik osiowy" ?

    Przypadek? oznaczony jako R.

    0
  • #12 21 Sty 2019 16:28
    Shyb
    Poziom 3  

    zadam64 napisał:
    Witam Ladowarka SC30 podejrzewam poczatek taki sam poprawka na zasilanie 110V! Mozna sie oprzec.
    A tutaj nawet poogladac posluchac i cos zasugerowac na temat ladowarki SC60 Metabo.
    https://www.youtube.com/watch?v=0icV2t6KEGA

    Przyjmę tę wersję, bo wygląda najrozsądniej bo próba odczytania pasków nie daje nic sensownego. Dołożę 2 rezystorki 2W po 9,1Ω i dam znać czy jest okej.

    0
  • #13 22 Sty 2019 00:27
    zadam64
    Poziom 26  

    Shyb napisał:
    zadam64 napisał:
    Witam Ladowarka SC30 podejrzewam poczatek taki sam poprawka na zasilanie 110V! Mozna sie oprzec.
    A tutaj nawet poogladac posluchac i cos zasugerowac na temat ladowarki SC60 Metabo.
    https://www.youtube.com/watch?v=0icV2t6KEGA

    Przyjmę tę wersję, bo wygląda najrozsądniej bo próba odczytania pasków nie daje nic sensownego. Dołożę 2 rezystorki 2W po 9,1Ω i dam znać czy jest okej.

    Chciales powiedziec 9,1 kOhm?

    0
  • #14 22 Sty 2019 08:24
    Shyb
    Poziom 3  

    zadam64 napisał:
    Chciales powiedziec 9,1 kOhm?

    Nie, dwa po 9,1Ω . W filmiku widać jak mierzy ten element i ma wartość około 10Ω. Ja mam napięcie 230 zamiast 110 więc umieszczę dwa, tak jak były wcześniej. Umieszczenie szeregowo rezsytancji 18,2kΩ po stronie pierwotnej przecież nie pozwoliłoby na uzyskanie mocy rzędu 40W, a co najwyżej paru watów. Raz miałem okazję projektować przetwornicę impulsową, to korzystałem tylko z jednego rezystora, pomiarowego po stronie pierwotnej, a regulacja prądu była w rękach sterownika .

    0
  • #15 22 Sty 2019 10:07
    zadam64
    Poziom 26  

    Shyb napisał:
    zadam64 napisał:
    Chciales powiedziec 9,1 kOhm?

    Nie, dwa po 9,1Ω . W filmiku widać jak mierzy ten element i ma wartość około 10Ω. Ja mam napięcie 230 zamiast 110 więc umieszczę dwa, tak jak były wcześniej. Umieszczenie szeregowo rezsytancji 18,2kΩ po stronie pierwotnej przecież nie pozwoliłoby na uzyskanie mocy rzędu 40W, a co najwyżej paru watów. Raz miałem okazję projektować przetwornicę impulsową, to korzystałem tylko z jednego rezystora, pomiarowego po stronie pierwotnej, a regulacja prądu była w rękach sterownika .

    Pisalem wczesniej zebys zrobil szkic jak sa wlaczone te oporniki by upewnic sie czy nie wyrzadzisz szkody .Jesli w szereg obydwa po jednym na strone jest ok.Jesli wlaczone sa obydwa miedzy to bedzie zwarcie.Skoro tak to wstaw te 9,1 Ohm

    0