Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator temperatury Auraton 2005 jak używać

pytlowany1 29 Aug 2018 16:20 29676 13
    pytlowany1
    Level 15  
    Witam, mam w mieszkaniu regulator podłączony pod piec c.o. dwufunkcyjny.
    Proszę o pomoc jak ustawić regulator, żeby nie trzeba było nim ciągle kręcić.
    Za pomoc oddam punkty. Dzięki i pozdrawiam

1.Jak ustawić (edytować) temperaturę dolną i górną?
    mój przedział to 19st do 21stopni
    2.Jak ustawić cały tydzień (od pon do pt) chcę grzanie od 6.30 do 23.00
    W sobotę i niedzielę od 7.30 do 23.00
    Pracuję w nocy w domu czyli od 23.00 do 3.00 (19st do 20st) albo jak ręcznie dogrzewać, żeby już tak ciepło nie było jak za dnia, tzn bardziej oszczędnie.
    4.Jak wyłączyć grzanie na czas wyjścia, powiedzmy na 3,4 godziny?

Regulator temperatury Auraton 2005 jak używać
    bro2004
    Level 30  
    Ściągnąć instrukcję obslugi do auratona 2005 i tam jest wszystko napisane. Dostępna w googlach.
    pytlowany1
    Level 15  
    To wiem ale nie mam czasu czytać, może jednak ktoś pomoże.
    stasiek70
    Level 12  
    Potrzebna pomoc w czytaniu? Skoro brak czasu na czytanie instrukcji, to może darować sobie użytkowanie regulatora.
    pytlowany1
    Level 15  
    Najlepiej ktoś kto to użytkuje, nie musicie się poświęcać i czytać ;-)
  • Helpful post
    goldzik15
    Level 15  
    By napisać jak to ustawić, należy napisać tą instrukcję. Nie da się tego zrobić "na skróty"

Instrukcja Od Strony 11
    pytlowany1
    Level 15  
    Pomału rozgryzam Auratona.
    Piec jest przełączony tylko na ciepłą wodę. Na regulatorze pojawia się czasem symbol kółka, które wg instrukcji pokazuje pracę pieca. Może tak być? że regulator załącza wyłączony piec przy temp. 22st w domu.
    ls_77
    Level 36  
    Jak koledzy pisali wyżej - zobacz w instrukcji. Czy przeczytasz tu czy w instrukcji wyjdzie na to samo.

A jaki kocioł?
    pytlowany1
    Level 15  
    Co do ustawień, już nie pytam. Chodzi mi ogólnie, że kółko się załącza czasem choć ja jeszcze nie rozpocząłem sezonu grzewczego. Czy to oznacza, że ktoś ustawił minimum 22stopni w domu?
    Kocioł Beretta Ciao II
    goldzik15
    Level 15  
    Jeżeli pojawia się kółko to znaczy że kocił ma grzać. Jako, że masz wyłączona funkcje C.O na kotle, nie grzał centralnego. Czy temperatura w pomieszczeniu spadła? Może ostre wietrzenie pomieszczenia i się załączył.
    pytlowany1
    Level 15  
    Nie było jakoś bardzo wietrzone. Rano i czasem wieczorem, ale niedługo się świeci.
    Temperatura jaką wyświetla wtedy regulator to 22st.
    Pytam tylko czy np. nie uszkodzi się regulatora , jak tu będzie się załączał a piec będzie wyłączony.
    Póki co nie mam jeszcze potrzeby grzać grzejnikami.
    ls_77
    Level 36  
    Nic się nie uszkodzi.
    Jak spadnie temp. powietrza w pomieszczeniu to styk w termostacie się przełączy.
    Skoro masz ustawiony tryb letni na kotle to nie spowoduje to włączenia kotła na CO.
    pytlowany1
    Level 15  
    Regulator zacząłem niedawno używać. Nie przestawiam programów. Jadę na Programie 1.
    Temperatura dzienna ustawiona na 21st a nocna na 19,5.
    Mam jeszcze takie pytanie. Nie chodzi mi o przedłużanie programu,np. jak juz będzie tryb nocny, włączam słoneczko i wtedy pokazuje ikonę ręki i dogrzewa.
    Ale o to, że np. w dzień jest zimno w mieszkaniu (ale temp ustawiona jeszcze nie spadła) i chcę dogrzać jednorazowo z około godzinę np. do 23st, ręcznie, tak aby potem wyłączyć piec i wrócić do programu 1.
    Teraz robię to tak że nastawiam temperaturę komfortową na 23st. Ale jest to niewygodne bo potem zmienić z powrotem na 21 trzeba klikać słoneczkiem aż przez wszystkie temperatury do 21. Proszę o pomoc.