Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
HelukabelHelukabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Mieszałka do ciasta prod. węgi - Po załączeniu wywala różnicówkę

30 Sie 2018 20:30 369 12
  • Poziom 20  
    Temat ciekawy bo w urządzeniu jak na obrazku została zmieniona wtyczka zasilania i po podłączeniu do sieci trójfazowej od razu wyłącznik różnicoprądowy rozłącza zasilanie na tablicy głównej.
    Ponieważ nie siedzę mocno w energetyce proszę o pomoc. Kabel zasilający ma cztery wejścia w tym jedno zółtozielone.
    Czy uziom ten nie powinien być we wtyczce podłączony do "0" niebieskiego w zasilaniu?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • HelukabelHelukabel
  • Poziom 38  
    stiff12 napisał:
    Czy uziom ten nie powinien być we wtyczce podłączony do "0" niebieskiego w zasilaniu?

    Połączenie N i PE w sieci TNC-S ( a zgaduję, że taka tam jest) praktycznie gwarantuje wyzwolenia wyłącznika różnicowo-prądowego.
    Zmiana wtyczki - z jakiej na jaką? jak są połączone przewody we wtyczce?
  • HelukabelHelukabel
  • Poziom 20  
    Poprzednia wtyczka była plastikowa ale mniejsza od tej obecnie (16 A). Poprzednia wtyczka miała 4 bolce a teraz ma 5 bolcy. Podłączenie jest takie same. Poprzednio działała ale w instalacji bez różnicówki.
    Poprzednio stycznik i wyłącznik silnikowy działały więc chyba tylko izolacja uzwojenia?
  • Poziom 38  
    "boleć"? "ziom"? Oglądaj posty przed wysłaniem.

    Jaka była wcześniej wtyczka (plastikowa, metalowa, cztery bolce, pięć bolców), a jaka jest teraz? Czym się różni poprzednie podłączenie we wtyczce od obecnego?
  • Pomocny post
    Moderator Elektrotechnika
    Wymienić należy kabel do tej maszyny na 5 przewodowy i przerobić sterowanie. Bo cewka stycznika jest na 230V Ale to dokona elektryk.
  • Poziom 34  
    Ew cewka stycznika na 400V i można zostać przy zasilaniu 4-ro przewodowym ale i tak wizyta elektryka będzie niezbędna.
  • Poziom 20  
    Poprzednia wtyczka była plastikowa ale mniejsza od tej obecnie (16 A). Poprzednia wtyczka miała 4 bolce a teraz ma 5 bolcy. Podłączenie jest takie same. Poprzednio działała ale w instalacji bez różnicówki.
    Poprzednio stycznik i wyłącznik silnikowy działały więc chyba tylko izolacja uzwojenia?
  • Poziom 34  
    stiff12 napisał:
    Ponieważ nie siedzę mocno w energetyce proszę o pomoc.

    Więc zaproś elektryka bo porady dawane widzę iż nie pomagają, jak było wspomniane przewód zasilający 5 żyłowy, PE na obudowę a N do sterowania bo obecnie przy próbie załączenie podajesz fazę przez cewkę stycznika na PE więc zabezpieczenie działa i jest to normalne zjawisko.
  • Poziom 20  
    Rozumiem dzięki.
  • Poziom 20  
    Powinno być podobnie jak w tym poście prawda:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1179423.html
    Było tak jak na moim podręcznym schemacie z oznaczeniami j.w.
    Zastanawia mnie ten leciwy termik jak na obrazku. No i oczywiście przewód 5 żył ma być i "N" na cewkę stycznika zamiast uziomu.
  • Moderator Elektrotechnika
    stiff12 napisał:
    No i oczywiście przewód 5 żył ma być i "N" na cewkę stycznika zamiast uziomu.
    Załączniki:

    Zamiast uziomu to ma być PE czyli przewód ochronny ( żółto - zielony).
    A "N" na zacisk izolowany do cewki.
  • Poziom 20  
    Tak poprawiam nazwę to jest PE na obudowę silnika i całego urządzenia.
  • Poziom 20  
    Po zmianie kabla i poprawnym połączeniu urządzenie działa bez zarzutu. Dzięki za pomoc.