Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Silnik jednofazowy- brak tabliczki- po podłączeniu buczy

31 Sie 2018 21:34 474 5
  • Poziom 22  
    Witam
    Dostałem silnik do sprawdzenia, w którym wcześniej ktoś rozłączył połączenia.
    Jak prawidłowo go podłączyć?
    Jest to silnik jednofazowy z rozruchem kondensatora.
    Silnik jednofazowy- brak tabliczki- po podłączeniu buczySilnik jednofazowy- brak tabliczki- po podłączeniu buczySilnik jednofazowy- brak tabliczki- po podłączeniu buczySilnik jednofazowy- brak tabliczki- po podłączeniu buczySilnik jednofazowy- brak tabliczki- po podłączeniu buczySilnik jednofazowy- brak tabliczki- po podłączeniu buczy
    Z informacji, które uzyskałem, silnik buczał i nie ruszał z miejsca, więc został zdemontowany do sprawdzenia. Ktoś już próbował wymienić kondensator, ale nie pomogło.
  • Poziom 36  
    Witam
    Odkręć zworkę, wykonaj pomiary od nowa.
    Ile przewodów wychodzi z wnętrza silnika?
    Czy są luzy na łożyskach?
    Czy silnik ma dobrze dokręcone śruby od kap łożyskowych?
  • Poziom 22  
    Z silnika wychodzi 6 przewodów 2 są cieńsze.
    Silnik jednofazowy- brak tabliczki- po podłączeniu buczy
    Poniżej pomiary między każdymi przewodami jak na zdjęciu :
    wartości podane w ohm
    czerwony-czarny -8,2
    czer -brąz - 1,8
    czer - nieb gruby -4,6
    czer - nieb cienki -brak
    ------------------------------------
    czarny - czerwony - 8,2
    czarny - brąz - 8,3
    czarny - nieb gruby - 12,4
    czarny - nieb cienki - brak
    ------------------------------------
    brąz - czerwony - 1,8
    brąz - czar - 8,2
    brąz - nieb gruby - 5,8
    brąz - nieb cienki - brak
    ------------------------------------
    niebieski gruby - czar -12,2
    nieb.gruby - brąz-5,8
    nieb. gruby - czerw - 4,5
    nieb.gruby - nieb.cienki - brak
    ---------------------------------------
    między cienkimi niebieskimi ( odpięte na zdjęciu) jest 0,5 ohm

    Brak luzów, śruby dokręcone , ręką silnik obraca się lekko bez oporów.
  • Poziom 22  
    Rozkręciłem silnik uzwojenia nie wyglądają na przegrzane.
    Powinny być dwa nie zależne uzwojenia,a tu są jakby połączone, poniżej zdjęcia silnika - rozkręcony
    Silnik jednofazowy- brak tabliczki- po podłączeniu buczySilnik jednofazowy- brak tabliczki- po podłączeniu buczySilnik jednofazowy- brak tabliczki- po podłączeniu buczy

    Podobny silnik znalałem na a--gro i opisują go jako z zabepieczeniem termicznym,
    więc te dwa przewody niebieskie cieńsze będą zapewne od termika.
    Silnik występuje jako 0,9 i 1,1 KW.
  • Poziom 38  
    Witam .
    To wygląda tak jakby powstało połączenie miedzy uzwojeniem rozruchowym i roboczym .
    Sprawdź poszczególne uzwojenia(nawet układ mieszany,tam gdzie występuje 1.2Ω) podłączając pod 230V z żarówką 230V/60W.
    Oczywiście zachowaj ostrożność przy tych próbach.Pojawienie się dymu lub iskrzenia świadczy o uszkodzeniu uzwojeń.