Panowie jaki kocioł na pelet mi polecicie? do ładowania bufora 1000L cwu przepływowo? na jakie firmy warto zwrocic uwagę? Myślę nad Zębcem Agat 20kw- miał ktoś może jakieś rady dobry kocioł, producent?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereziomekorko wrote:Witam.
Mati19842112 - moje propozycje producentów, które Ci przedstawiłem wynikają z doświadczenia zdobytego przez lata montażu, serwisu i obsługi różnych kotłów peletowych u klientów. Kotłami peletowymi zajmuje się już około 15 lat, więc mam jakieś doświadczenie.
Z kotłem Agat miałem doczynienia późną wiosną, więc miałem okazje mu się dobrze przyjrzeć. Poprawiałem instalacje w kotłowni po innym instalatorze, bo zamontował on ten kocioł jak zwykłego śmieciucha i strasznie się instalacja razem z kotłem "męczyła". Kocioł, który Ciebie interesuje to przerobiony węglowiec do którego włożono palnik na pelety, dodano zbiornik razem z podajnikiem i automatykę sterującą. W tym kotle przy jego temperaturze 65 stopni spaliny mają około 160-180 stopni, natomiast u czołowych producentów przy takiej samej temperaturze kotła spaliny mają 80-100 stopni. To świadczy o sprawności cieplnej kotłów, a tym samym ilości spalanego paliwa. Przypatrz się też gwarancji, na spawy dziesięć lat, a szczelność już tylko pięć. Czołowi producenci na cały kompletny kocioł (korpus kotła, palnik, zbiornik peletu, podajnik, automatyka) 5 lat. Każdy producent będzie zachwalał swoje, posłuchaj użytkowników, ludzi którzy mają doświadczenie w obsłudze kotłów na pelety, na pewno nakierują Ciebie w właściwą stronę, coś doradzą.
Pomiędzy 10000 a 15000 tysięcy można już mieć naprawdę świetny kocioł, do tego 4000-7000 na wyposażenie (materiały) kotłowni + robocizna i cieszysz się wtedy w pełni automatyczną pracą instalacji c.o. nie mając w kotłowni brudu i smrodu.
Sstalone - Biawar, a właściwie Nibe stworzyło swoje kotły i palniki od podstaw tylko do spalania peletu, pierwszy ponad 40 lat temu, dlatego te kotły już na starcie mają przewagę nad większością innych kotłów przerabianych z węglowców lub olejaków. Pellux-y Biawara mają mechaniczne czyszczenie płomieniówek i palnika, dzięki czemu zachowują wysoką sprawność cieplną przez cały sezon grzewczy, zaizolowaną termicznie komorę spalania, w której pelety ulegają niemal całkowitemu spaleniu w bardzo wysokiej temperaturze, co wiąże się z czystymi spalinami i małą ilością popiołu, posiadają bardzo bogato wyposażoną w ustawienia automatykę, robioną co-prawda przez innych producentów, ale tylko dla Biawar-a i pod konkretne kotły. To tylko nieliczne zalety, a jest ich więcej.
Są też i wady, palniki potrzebują dobrego jakościowo paliwa z czystego drewna, przez to raczej odpadają tańsze pelety z domieszką słomy, mielonych starych mebli czy drewna budowlanego.