Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kocioł na pellet jaki wybrać jakiego producenta?

Mati19842112 31 Aug 2018 21:51 20997 15
    Mati19842112
    Level 7  
    Panowie jaki kocioł na pelet mi polecicie? do ładowania bufora 1000L cwu przepływowo? na jakie firmy warto zwrocic uwagę? Myślę nad Zębcem Agat 20kw- miał ktoś może jakieś rady dobry kocioł, producent?
    szejgi
    Level 12  
    Poczytaj sobie Kolego o Gallmet. Użytkuję od paru lat ( z polecenia mojego kolegi).
    Do dnia dzisiejszego działa bezawaryjnie.
    ziomekorko
    Level 19  
    Witam. Jeżeli zależy ci na jak najmniejszemu wysiłkowi włożonemu w obsługę kotła i kotłowni to pomyśl o BIAWAR lub LAZAR. Jeżeli lubisz trochę pracy przy kotle i w kotłowni to polecam inne popularne firmy. BIAWAR i LAZAR to niekwestionowani liderzy wśród Polskich producentów, ACV, KOSTRZEWA, GREŃ, DEFRO, HEIZTECHNIK to średnia półka, reszta to poniżej średniej do niskiej półki jakościowej oraz względem obsługi i możliwości.
    Mati19842112
    Level 7  
    No własnie nie bardzo wiem? Zębiec jest niby kotłem top ten :-) jak patrzyłem na funkcje to ma wszystko to co smart fire i w standardzie czujnik spalin a w lazarze np jest to opcja za 1000zł znowu efektywnosc najlepszą ma zębiec do tego na Zębca mam 10 lat gwarancji na szczelność połączeń spawanych korpusu wodnego i 60 miesięcy gwarancji na szczelność korpusu wodnego..ceny wszystkich miedzy 10000-15000zł i najfajniej wychodzi mi ten Agat 20 ale nie mam żadnego doświadczenia z kotłami na pelet ani z Zębcem...Miał ktoś przyjemność? być może fajnie jest opisany a w rzeczywistości wcale taki nie jest??

Dodano po 5 [minuty]:

Co do galmetu jak widziałem to sprawność na poziomie ekogroszku 88% inne mają ponad 90% nie wiem czy to nie naciągane wartości i czy wogulę się nimi kierować?? gdzieś na forum czytałem że to średnie jakościowo kotły ale skoro polecasz to poszperam jeszcze :-)
  • Helpful post
    ziomekorko
    Level 19  
    Witam.

Mati19842112 - moje propozycje producentów, które Ci przedstawiłem wynikają z doświadczenia zdobytego przez lata montażu, serwisu i obsługi różnych kotłów peletowych u klientów. Kotłami peletowymi zajmuje się już około 15 lat, więc mam jakieś doświadczenie.
    Z kotłem Agat miałem doczynienia późną wiosną, więc miałem okazje mu się dobrze przyjrzeć. Poprawiałem instalacje w kotłowni po innym instalatorze, bo zamontował on ten kocioł jak zwykłego śmieciucha i strasznie się instalacja razem z kotłem "męczyła". Kocioł, który Ciebie interesuje to przerobiony węglowiec do którego włożono palnik na pelety, dodano zbiornik razem z podajnikiem i automatykę sterującą. W tym kotle przy jego temperaturze 65 stopni spaliny mają około 160-180 stopni, natomiast u czołowych producentów przy takiej samej temperaturze kotła spaliny mają 80-100 stopni. To świadczy o sprawności cieplnej kotłów, a tym samym ilości spalanego paliwa. Przypatrz się też gwarancji, na spawy dziesięć lat, a szczelność już tylko pięć. Czołowi producenci na cały kompletny kocioł (korpus kotła, palnik, zbiornik peletu, podajnik, automatyka) 5 lat. Każdy producent będzie zachwalał swoje, posłuchaj użytkowników, ludzi którzy mają doświadczenie w obsłudze kotłów na pelety, na pewno nakierują Ciebie w właściwą stronę, coś doradzą.
    Pomiędzy 10000 a 15000 tysięcy można już mieć naprawdę świetny kocioł, do tego 4000-7000 na wyposażenie (materiały) kotłowni + robocizna i cieszysz się wtedy w pełni automatyczną pracą instalacji c.o. nie mając w kotłowni brudu i smrodu.

Sstalone - Biawar, a właściwie Nibe stworzyło swoje kotły i palniki od podstaw tylko do spalania peletu, pierwszy ponad 40 lat temu, dlatego te kotły już na starcie mają przewagę nad większością innych kotłów przerabianych z węglowców lub olejaków. Pellux-y Biawara mają mechaniczne czyszczenie płomieniówek i palnika, dzięki czemu zachowują wysoką sprawność cieplną przez cały sezon grzewczy, zaizolowaną termicznie komorę spalania, w której pelety ulegają niemal całkowitemu spaleniu w bardzo wysokiej temperaturze, co wiąże się z czystymi spalinami i małą ilością popiołu, posiadają bardzo bogato wyposażoną w ustawienia automatykę, robioną co-prawda przez innych producentów, ale tylko dla Biawar-a i pod konkretne kotły. To tylko nieliczne zalety, a jest ich więcej.
    Są też i wady, palniki potrzebują dobrego jakościowo paliwa z czystego drewna, przez to raczej odpadają tańsze pelety z domieszką słomy, mielonych starych mebli czy drewna budowlanego.
    ziomekorko
    Level 19  
    Sstalone - o kondensatach na pelety usłyszałem jakieś dwa-trzy lata temu. Nie miałem jeszcze osobiście styczności z pracującym kotłem, widziałem tylko na targach budowlanych całkowicie złożony egzemplarz jakiegoś Austriackiego producenta za około 27000 PLN. Tutaj nie mogę się wypowiedzieć co do opłacalności zakupu i kiedy się ta różnica zwróci, zwłaszcza że ów kocioł miał sprawność na niskich temperaturach tylko 103%, co w praktyce da 100-102%.
    Mati19842112
    Level 7  
    Serdecznie dziękuję za wytłumaczenie tematu..Zacząłem wydzwaniać i usłyszałem że najlepszy w Polsce to Lazar i przy okazji Pani bardzo mocno mi wytłumaczyła że Zębiec to nie pelet tylko węgiel i reszta tak jak kolega pisze.. gryzłem się z myślą o smart fire 15 kw. nie wiem czy każdy przez to przechodzi ale buduje pierwszy dom i już tyle miałem pomysłów od wiatraków zaczynając:-) w październiku będę miał z dotacją 85% fotowoltaikę 6kwp za 4000zł do tego solary próżniowe 45 rur 300 L (Wymiennik (bojler) wężownica o pojemności 300 litrów, 2x wężownica) za 10000zł (z montażem tez dotacja) no i na pewno bufor 1000l (znalazłem tanio z wężownicą cwu (7,8m2 karbowana nierdzewna) i wężownicą solarna 3m2) i nie wiem czy z tego 300l zrezygnować czy łączyć go szeregowo z buforem i jak będzie w mniejszym woda 30 stopni to żeby leciała do bufora.. i myślałem piec na pelet byłby super jako dopełnienie ale tu jak pododajemy to z 50 tysi będzie mało:-) i chyba jednak zasypowy na węgiel i drewno wjedzie.. będę grzał kolektorami wodę a grzałkami podgrzewał a zimą zamiast kolektorów piecyk.. jak panowie widzą taki pomysł? domek 160m2 z czego parter 80m2 podłogówki a na górze 5 grzejników niskotemperaturowych regulus 55/45/20 dom z suporeksu ocieplony 15cm styropian, dach oraz strop oraz skosy oraz strop pod stryszkiem ocieplony wełną 20 i 5 pod profil schody i strop drewniany ..
    User removed account
    User removed account  
    ziomekorko
    Level 19  
    Witam. Zbigniew - tak jak pisałem wyżej z tym kotłem miałem doczynienia raz i w dodatku poprawiałem podłączenia kotłowni po innym hydrauliku. Przyjrzałem się jemu i szału żadnego na mnie nie zrobił, ot zwykły węglowiec z wsadzonym palnikiem peletowym. Temperatury mierzone były analizatorem spalin z ustawieniami do kotłów na paliwa stałe i biomasę, przy pełnej mocy pracującego kotła i temperaturze na kotle około 65 stopni. dla twojej ciekawości powiem Ci, że ów kocioł posiadał zamontowany czujnik temperatury spalin, który w czasie kiedy robiłem analizę spalin pokazywał temperaturę około 130-140 stopni, czyli przekłamywał (ufam swojemu analizatorowi spalin Multilyzer STe, bo jeszcze mnie nie nigdy zawiódł). Ty jako użytkownik tego kotła masz jak widać inne opinie i spostrzeżenia z codziennego użytkowania, ja mam tyko z kilka dni doświadczenia z tym kotłem po odpaleniu przerobionej kotłowni i regulacji sytemu ogrzewania u mojego klienta, które mi osobiście wystarczą.
    User removed account
    User removed account  
    Maciej użytkownik ze
    Level 1  
    Zbigniew. Jezeli masz doświadczenie z zębcem agat to proszę Ciebie o jakiś kontakt bo dużo byłoby pisać o moim problemie z jego ustawieniem, a może mam źle poprowadzona instalacje.
    Luk_1982
    Level 1  
    Bardzo ładne reklamy i zachęty ale w przypadku tych dwóch producentów nikt nie mówi jakie koszty ponosi użytkownik w okresie gwarancyjnym, że to połowa wartości kotła gdzie w przypadku zebca nie ma obowiązkowych płatnych przeglądów i pierwszych odpalen. Kociol Zebiec stworzony jest od podstaw jako nowa koinstrukcja. Jeżeli chodzi o sprawność to przy zadanej 65 stopni temp na czopuch jest w przedziale od 60 do 120 stopni. Takie temperatury jak kolega pisze to są jak ktoś pokonał instalację albo się pobawil sterownikiem.
    Bemx2k
    Level 11  
    Co najmniej połowa doradzających to są dystrybutorzy producentów , fajnie poczytać i się pośmiać czasami.