Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Excel - vba a może bez vba - hiperłacze

02 Wrz 2018 16:09 288 7
  • Poziom 9  
    Witam wszystkich

    W excelu mam bazę klientów w kolumnie A są ich nazwiska, do tej pory miałem tak, że gdy skanowałem dokument w pdf do folderu skany i nazywałem go nazwiskiem klienta w jednej z kolumn pojawiało się automatycznie hiperłącze do tego klienta.

    zrobiłem to formułą Hiperłącze("C:\skany\"&A2&".pdf;A2)
    problem w tym że to hiperłącze wyświetla się w tej kolumnie przy każdym kliencie, bez różnicy czy klient w folderze skany ma swój skan czy nie ma.

    Proszę o podpowiedź jak to zrobić aby hiperłącze się wyświetlało tylko wtedy gdy w folderze skany jest dokument pdf z nazwą klienta, a w sytuacji gdy go niema pole pozostało puste.
  • Pomocny post
    Poziom 34  
    Można makrem można tak
    wklej to do module
    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    i wtedy
    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 9  
    Dziękuję, działa, śmiga, hula.

    Dodano po 2 [godziny] 48 [minuty]:

    Jeszcze, jest jeden problem.
    Kiedyś bym wiedział jak go rozwiązać niestety tak rzadko korzystam z formuł, że już zapomniałem.

    Do folderu skany, dodawane są skany z różnych skanerów, niestety jeden z nich po wprowadzonej nazwie dodaje podkreślnik i datę i wtedy już hiperłącze nie rozpoznaje tego skanu, chyba jakąś funkcją można wykluczyć wszystkie znaki po podkreślniku??
  • Poziom 34  
    zbbyn napisał:
    niestety jeden z nich po wprowadzonej nazwie dodaje podkreślnik i datę i wtedy już hiperłącze nie rozpoznaje tego skanu

    Nie bardzo wiem o co ci chodzi bo dla hiperłącza nie ma znaczenia nazwa pliku (tzn. czy zawiera datę czy podkreślenie)
  • Poziom 9  
    Przepraszam, może nie precyzyjnie się wyraziłem.

    Chodzi o to że funkcja: =JEŻELI(istnieje("C:\skany\"&A2&".pdf");HIPERŁĄCZE("C:\skany\"&A2&".pdf";A2);"")

    po skopiowaniu do kolumny np "E", automatycznie dodaje hiperłącze po nazwie z kolumny "A" (po nazwisku klienta), do pliku pdf, który jest w folderze skany.

    Warunek jest taki że plik pdf musi mieć nazwę taką jaka jest w kolumnie A.

    Do folderu skany dodawane są skany z kilku skanerów. Jeden ze skanerów podczas skanowania, mimo iż wpisze się nazwisko np. "Nowak" z automatu i tak dodaje końcówkę z datą i wychodzi taki plik Nowak_20180904.pdf, w tym momencie funkcja nie rozpoznaje takiego pliku i nie dodaje go do hiperłącza...

    Czy za pomocą funkcji można zrobić tak aby w sytuacji gdy mamy w nazwie podkreślnik, to hiperłącze brało tylko tą nazwę, która jest przed podkreślnikiem?
  • Poziom 34  
    zbbyn napisał:
    Czy za pomocą funkcji można zrobić tak aby w sytuacji gdy mamy w nazwie podkreślnik, to hiperłącze brało tylko tą nazwę, która jest przed podkreślnikiem?

    Problem w tym że funkcja hiperłącze nie obsługuje symboli wieloznacznych (jak * czy ?) pomijam oczywiście makro czyli jak wpiszesz Nowak* to i tak nie zadziała
    Hiperłącze żeby zadziałało musi mieć pełną nazwę pliku
    rozwiązania
    1. makro które pobierze listę plików z folderu skany i automatycznie zrobi z nich hiperłącza a nazwa wyświetlana będzie dowolna
    2. przerobienie funkcji "istnieje"
  • Poziom 9  
    A z funkcją fregment.tekstu się nie da?
  • Poziom 34  
    zbbyn napisał:
    A z funkcją fregment.tekstu się nie da?

    Tak jak pisałem wcześniej w hiperłączu nie zadziała podstawienie częściowej nazwy