Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Różnice w kotłach kondensacyjnych Termet Ecocondens Silver, Gold Plus i Crystal

cynamonik 03 Sep 2018 11:19 23463 20
Buderus
    cynamonik
    Level 9  
    Planuję zakup kotła, zebrałem różnicę w poszczególnych modelach:

GOLD

+ nieco mniejsze zużycie gazu nominalne bo moc dla cw.u. 19 kW (Silver 24 kW), jak znalazł dla niskiego zapotrzebowania na c.w.u.
    + ok 4 cm niższy niż silver
    + współpraca z regulatorem EASY REMOTE oraz OpenTherm CR11011
    + Podłączenie regulatora z sygnałem 0-10V
    + płyta sterująca polskiej firmy Tester (cały czas aktualizowana i traktowana jako rozwojowa z możliwością aktualizacji dla uzyskania dostępu do regulacji nowych parametrów!)
    + b.dobrze współpracuje z zasobnikami
    + w układzie sterowania kilkanaście różnych parametrów serwisowych związanych z możliwością dopasowania kotła do danej instalacji (ustawienie minimalnych i maksymalnych obrotów pompy, tempa narastania mocy palnika w początkowej fazie grzania, co wpływa na
    ekonomikę i stabilność pracy instalacji, możliwości ustawiania histerezy temperatur w układzie c.o. przesunięcia równoległego krzywych grzania dla pogodówki, samodzielnego ustawiania różnicy między zasilaniem a powrotem z instalacji – funkcja ECO- (tego nie ma w Crystalu) i kilku innych parametrów (wg Arek Komar z Termet) nie wyszczególniono, o który sterownik chodzi :(
    + Czas zapobiegający przed cyklicznym uruchamianiem kotła (Anti cycling time) regulacja 1-60 min
    + Czas wybiegu pompy c.w.u (regulacja 20-180 sek)
    + za kilka miesięcy ma być możliwe sterowanie przez internet oraz smartfona, przy użyciu nowej przystawki, wszystko już Termet ma, tylko się testuje :)

- najdroższy z porównywanych (różnice niweluje dofinansowanie możliwe do pozyskania w wielu gminach! )

SILVER

+ przygotowuje szybciej i sprawniej ciepła wodę, zaprojektowany w szczególności do podgrzewania c.w.u. przepływowo
    + ma trwalszy wymiennik, ale nie pamiętam który
    + jest najtańszy

- większe zużycie gazu nominalne bo moc dla cw.u. 24 kW
    - sterownik włoski Nordgas, brak oficjalnej możliwości naprawy oraz aktualizacji oprogramowania o nowe funkcje

CRYSTAL

+ w układzie sterowania kilkanaście różnych parametrów serwisowych związanych z możliwością dopasowania kotła do danej instalacji

- starszy model (nie rozwojowy)
    - z przeznaczeniem bardziej do montażu kaskadowego

Zapraszam do zamieszczania swoich uwag, a szczególnie doświadczeń.
  • Buderus
    Nix
    Level 21  
    Witaj!

Też zastanawiam się aktualnie za kotłem kondensacyjnym - biorę pod uwagę
    właśnie Termeta, bo to rodzimy producent, łatwy dostęp do części zamiennych i względnie tanie części...

Czy w Silverze nie ma także dostępu do w/w różnych parametrów serwisowych tak jak w goldzie ?

W tej chwili skłaniam się za Silverem 2F 25KW, te są w promocji w znanej sieci
    Ca-sto-xxxx razem ze sterownikiem pokojowym, tyle że jak ktoś pisał jest przepis ograniczający moc kotła dla c.o. z przewodami współosiowymi wystawionymi przez ścianę zewnętrzną do 21KW, a ten ma 25KW.

pzdr Nix
  • Buderus
    ls_77
    Level 36  
    Do mocy 21 kW z TERMETA są:
    Crystal II 20
    GoldPlus 20
    Nix
    Level 21  
    Ok, a dlaczego nie Silver ?
    Termet EcoCondens Silver 20 kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny
    -kod WKJ4401000000

lub
    Termet EcoCondens Silver 20 kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny
    - kod WKD4391000000

Czy one nie mają po 20KW ?

pzdr Nix
    ls_77
    Level 36  
    W danych technicznych na stronie producenta masz taki parametr:
    "Moc cieplna (przy temp. 50/30°C) 3,0 - 22,0 kW"
    i to już przewyższa 21kW
    Tutaj Link
    Nix
    Level 21  
    Tak, jednak
    Moc cieplna (przy temp. 80/60°C) = 20KW.

A czy przepis precyzuje dla jakich warunków ma być < 21KW?
    ls_77
    Level 36  
    W "rozporządzeniu" nic nie ma odnośnie temperatur - trzeba zobaczyć dokładnie co jest na tabliczce znamionowej i tam może być 22kW.
    wnoto
    Level 34  
    A co grozi za założenie większego kotła z kominem przez ścianę ? np 22kW
    ls_77
    Level 36  
    Tego to nie wiem - może trzeba zapytać w jakiejś inspekcji budowlanej
    Nix
    Level 21  
    Byłem w paru hurtowniach, ale teraz "tabliczka znamionowa" to kawałek folii
    samoprzylepnej naklejany od wewnątrz kotła... Nie da się nic, albo prawie nic zobaczyć bez zdejmowania obudowy kotła... kolejny kwiatek...

W jednym ze sklepów znalazłem taką tabelę, gdzie jest określona moc grzewcza na 20KW dla kotła:
    EcoCondens Silver 20 kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny kod WKJ4401000000

Tyle, że nie wiadomo skąd pochodzi ta tabela...
    cynamonik
    Level 9  
    Nix,
    żynierowie Junkersa, również zdecydowali się na umieszczenie nalepki z podstawowymi informacjami pod pokrywą, na dodatek przysłoniętej rurkami - dla mnie po prostu BEZMYŚLNOŚĆ !!! Bo jak podać oznaczenie/model np serwisantowi ???

Wracając do tematu, zdecydowałem się na wersję Gold. Zarówno 20 kW i 25 kW zaczynają modulację od tych samych wartości. Poza tym dzięki dofinansowianiu z gminy, różnica w cenie silver/gold pozostanie w okolicy 200-300 pln. Załączam dwie ciekawe ulotki na temat różnic:

Różnice w kotłach kondensacyjnych Termet Ecocondens Silver, Gold Plus i CrystalRóżnice w kotłach kondensacyjnych Termet Ecocondens Silver, Gold Plus i Crystal

*
    Wątek pooboczny, nie piszemy na jego temat TUTAJ ! ewentualnie moderatorów proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.
    Najgorsze, że aktualnie ciężko z terminami u monterów w zach okolicy Warszawy. Gdyby producent umieścił wszystkie niezbędne informacje w jednym miejscu, a na infolinii Termet pracowało więcej kompetentnych pracowników decyzję mógłbym podjąć 1-2 miesiące temu.

Może ktoś poleci montera/serwis w wiadomości prywatnej, żeby nie utracić przejrzystości tematu. Wolałbym żeby była to JEDNA osoba, która zamontuje i ustawi piec (wiem, że są tacy :) ) Jest okazja, żeby się wykazać, bo znając życie za kilka lat gdy pojawi sie problem, napiszę o nim tutaj i po chwili będzie wytykanie błędów: "a kto tak zamontował / połączył " :)
    Zatem wspomnianych mędrców zapraszam w pierwszej kolejności. Aktualnie piec gazowy jest, wystarczy przerobić przyłącza i wpuścić wkład do komina.
    Nix
    Level 21  
    W sumie to wcześniej nie widziałem na oczy Termeta - ale wczoraj w sieci Castora_xxxx - oglądałem Silvera 2F - ten ma nalepkę na bocznej, ale zewnętrznej ściance -więc tu da się przeczytać parametry bezproblemowo.

Co ciekawe, oprócz klasycznej tabliczki znamionowej jest też druga, z opisem:

"Moc C.o. ustawiona = 24KW"
    "Moc C.w.u. ustawiona = 24KW"

Moce podałęm przykładowe, szkoda, że nie zrobiłem fotki tej naklejki.

A co Cię skłoniło do wyboru Golda ?
    zygmunt22
    Level 10  
    cynamonik wrote:
    Planuję zakup kotła, zebrałem różnicę w poszczególnych modelach:

GOLD

+ nieco mniejsze zużycie gazu nominalne bo moc dla cw.u. 19 kW (Silver 24 kW), jak znalazł dla niskiego zapotrzebowania na c.w.u.
    + ok 4 cm niższy niż silver
    + współpraca z regulatorem EASY REMOTE oraz OpenTherm CR11011
    + Podłączenie regulatora z sygnałem 0-10V
    + płyta sterująca polskiej firmy Tester (cały czas aktualizowana i traktowana jako rozwojowa z możliwością aktualizacji dla uzyskania dostępu do regulacji nowych parametrów!)
    + b.dobrze współpracuje z zasobnikami
    + w układzie sterowania kilkanaście różnych parametrów serwisowych związanych z możliwością dopasowania kotła do danej instalacji (ustawienie minimalnych i maksymalnych obrotów pompy, tempa narastania mocy palnika w początkowej fazie grzania, co wpływa na
    ekonomikę i stabilność pracy instalacji, możliwości ustawiania histerezy temperatur w układzie c.o. przesunięcia równoległego krzywych grzania dla pogodówki, samodzielnego ustawiania różnicy między zasilaniem a powrotem z instalacji – funkcja ECO- (tego nie ma w Crystalu) i kilku innych parametrów (wg Arek Komar z Termet) nie wyszczególniono, o który sterownik chodzi :(
    + Czas zapobiegający przed cyklicznym uruchamianiem kotła (Anti cycling time) regulacja 1-60 min
    + Czas wybiegu pompy c.w.u (regulacja 20-180 sek)
    + za kilka miesięcy ma być możliwe sterowanie przez internet oraz smartfona, przy użyciu nowej przystawki, wszystko już Termet ma, tylko się testuje :)

- najdroższy z porównywanych (różnice nieweluje dofinansowanie możliwe do pozyskania w wielu gminach! )

SILVER

+ przygotowuje szybciej i sprawniej ciepła wodę, zaprojektowany w szczególności do podgrzewania c.w.u. przepływowo
    + ma trwalszy wymiennik, ale nie pamiętam który
    + jest najtańszy

- większe zużycie gazu nominalne bo moc dla cw.u. 24 kW
    - sterownik włoski Nortgas, brak oficialnej możliwości naprawy oraz aktualizacji oprogramowania o nowe funkcje

CRYSTAL

+ w układzie sterowania kilkanaście różnych parametrów serwisowych związanych z możliwością dopasowania kotła do danej instalacji

- starszy model (nie rozwojowy)
    - z przeznaczeniem bardziej do montażu kaskadowego

Zapraszam do zamieszczania swoich uwag, a szczególnie doświadczeń.

zbyt różowo przedstawiłeś zalety Gold Plus ( mam taki typ ) , które na papierze wyglądają nieźle ale praktyka przynajmniej u mnie pokazała , że nowe sterowanie przez internet jest niedopracowane i źle współpracuje z kotłem. Aktualnie płyta w Termecie ( juz ponad 1 miesiąc) i problemy z uzyskaniem wszystkich parametrów.
    Mimo opisów w instrukcjach , że kocioł ma Tank-Timer to nieprawda i oszustwo. Ta funkcja nie działa. Pogodówka tez.
    W najnowszych modelach nawet się z tego wycofali ale w Goldzie nie ( reklama wazniejsza niz klient). Jest lecz nie działa.
    Gold nie współpracuje z Easy Remote tylko Round on-off i opentherm ( połowicznie) , cr 11011 ( nie wszystkie funkcje), wszystkie pokojowe 0-1.
    Nix
    Level 21  
    A co jest z tą pogodówką, dlaczego nie działa ? Drążyłeś temat ?
    zygmunt22
    Level 10  
    doskonale znam problem ale tylko do Ecocondens Gold Plus produkowany po 01.11.2017 ze sterowaniem o nr b.11 i pracą w opcji Opentherm.
    Sterowanie może być realizowane poprzez proste programatory włącz wyłącz łącznie z Round wifi on-off lub poprzez sygnał cyfrowy protokołu OT. Takze sygnał 0-10V działa poprawnie.
    I tu jest problem bo wersja oprogramowania b.11 działa poprawnie wykorzystując krzywe grzania wykorzystując w/w programatory 0-1 ale w przypadku sygnału opentherm z Round wi-fi OP jest tak zaprogramowana , że bramka OT blokuje informacje o temperaturze WG z krzywych grzania.
    Praktycznie , bramka jest nadrzędną i aby nie było dwóch regulatorów do jednego obiektu sterowanie wykorzystujące krzywe grzania jest zablokowane i bramka moduluje sygnał wykorzystując tylko jedną wartość ustawionej temperatury WG.
    Dlatego nie widać symbolu krzywych grzania na wyświetlaczu kotła.
    Pełne sterowanie OT jest realizowane tylko poprzez uniwersalny regulator CR 11011 ale nie przez Round wi-fi OT.
    To będzie zmienione w wersji oprogramowania B.12 , które pojawi się w nowych kotłach za ok miesiąc. Tam Round będzie mógł korzystać z temperatury wynikajacej z KG i modulować na tej podstawie sygnał dla kotła.
    TankTimer w kotle nowej generacji chyba nie będzie instalowany.
    Jeśli ktoś ma sterowanie starsze to możliwe jest jego przeprogramowanie do najnowszego w Testerze poprzez serwis Termetu.
    Kropek3
    Level 13  
    zygmunt22 wrote:
    doskonale znam problem ale tylko do Ecocondens Gold Plus produkowany po 01.11.2017 ze sterowaniem o nr b.11 i pracą w opcji Opentherm.
    Sterowanie może być realizowane poprzez proste programatory włącz wyłącz łącznie z Round wifi on-off lub poprzez sygnał cyfrowy protokołu OT. Takze sygnał 0-10V działa poprawnie.
    I tu jest problem bo wersja oprogramowania b.11 działa poprawnie wykorzystując krzywe grzania wykorzystując w/w programatory 0-1 ale w przypadku sygnału opentherm z Round wi-fi OP jest tak zaprogramowana , że bramka OT blokuje informacje o temperaturze WG z krzywych grzania.
    Praktycznie , bramka jest nadrzędną i aby nie było dwóch regulatorów do jednego obiektu sterowanie wykorzystujące krzywe grzania jest zablokowane i bramka moduluje sygnał wykorzystując tylko jedną wartość ustawionej temperatury WG.
    Pełne sterowanie OT jest realizowane tylko poprzez uniwersalny regulator CR 11011 ale nie przez Round wi-fi OT.
    To będzie zmienione w wersji oprogramowania B.12 , które pojawi się w nowych kotłach za ok miesiąc. Tam Round będzie mógł korzystać z temperatury wynikajacej z KG i modulować na tej podstawie sygnał dla kotła.
    Jeśli ktoś ma sterowanie starsze to możliwe jest jego przeprogramowanie do najnowszego w Testerze poprzez serwis Termetu.

Chciałbym zapytać skąd masz informację o nadchodzącej wersji oprogramowania b12? Pojawi się za miesiąc czyli w grudniu?
    zygmunt22
    Level 10  
    Kropek3 wrote:
    zygmunt22 wrote:

Chciałbym zapytać skąd masz informację o nadchodzącej wersji oprogramowania b12? Pojawi się za miesiąc czyli w grudniu?

odbyłem długą rozmowę bezpośrednio z informatykiem , który przygotowuje program . Dojdzie do tego jeszcze okres testowania prze Termet
    Rob
    Level 19  
    Podepnę się do tematu o różnice w kotłach:

EcoCondens Silver vs TermGas Condens

Tzn polecono mi aby kupić sobie kocioł EcoCondens Silver. Więc zacząłem szukać informacji o nim, znalazłem jego symbol w cenniku firmowym: WKD4351

Następnie zacząłem szukać najlepszej oferty z tymi kotłami i znalazłem w markecie budowlanym. Dokładnie ten sam symbol ale o nazwie TermGas Condens.

Różnice w kotłach kondensacyjnych Termet Ecocondens Silver, Gold Plus i Crystal Różnice w kotłach kondensacyjnych Termet Ecocondens Silver, Gold Plus i Crystal Różnice w kotłach kondensacyjnych Termet Ecocondens Silver, Gold Plus i Crystal

Te same symbole i inne nazwy. Próbowałem dodzwonić się do Termet-a ale bez skutku. Więc postanowiłem zadać pytanie tutaj.
    Czy te kotły EcoCondens Silver i TermGas Condens to te same kotły, tylko nazwa jest jakąś tam zmianą marketingową ?
    Czy może to, co trafia do marketów budowlanych jest jakąś wersją zubożoną ( lub może wzbogaconą :) ) ?
    Jeżeli ktoś zna różnice i jak może to niech wyjaśni.
    Nadmienię jeszcze informacyjnie, że na stronie Termet-a nie mogłem nic znaleźć na temat kotłów TermGas Condens.
    GETomek
    Level 16  
    To prawie to samo ale prawie robi różnice....bo ten z marketu to ma inny wentylator tzn bardziej plastikowy żeby tańszy był, a i zawor gazowy ma inny, bo przecież piec w markecie tańszy musi być.
    Rob
    Level 19  
    To są chyba jakiejś pierdoły, które jak będzie potrzeba mogą być wymienione na lepsze.
    Chodzi mi o bardziej istotne rzeczy jak np wymiennik ciepła lub np pompa, sterownik, jego soft itp.