Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Octavia 1.9 TDI 105 - Sporadycznie nie odpala/wskaźnik ciśnienia oleju pik

zgruner 03 Sep 2018 18:08 4830 7
    zgruner
    Level 2  
    Witam, od września 2017 posiadam Octavie II 1,9 TDI 105KM (pierwszy samochód) . Na starcie wymieniałem oczywiście olej, płyny, filtry itd. W marcu pojawił się problem z odpalaniem samochodu. Tzn. po przekręceniu kluczyka samochód próbuje odpalić, po czym trzykrotnie pika i świeci się kontrolka wskaźnika ciśnienia oleju (wg instrukcji sprawdziłem poziom i wg wskaźnika można było go dolać, co też zrobiłem). Samochód po chwili zawahania odpalił, jednak problem powtarzał się jeszcze kilka razy później. Wstawiłem do warsztatu, wymieniłem wszystko jeszcze raz, poprosiłem o dokładne sprawdzenie, no i nic nie znaleziono. Przez dłuższy czas było ok, ale wczoraj kiedy chciałem odpalić dwa razy pod rząd, silnik nie chciał odpalić, po czym znowu wystąpiło to trzykrotne pikanie z kontrolką. I tym razem sprawdziłem poziom oleju, można było dolać, więc dolałem, poczekałem i odpaliłem. Po chwili zawahania samochód odpalił. Po odpaleniu kontrolka się nie paliła, nic innego niepokojącego się nie działo - wszystko magicznie ok... Pozostaje więc pytanie: czy to jakaś forma blokady/zabezpieczenia? Jeśli nie, to co to może być?
    yanes
    Level 30  
    Pierwszy raz czytam o czymś takim, ale czujnik poziomu oleju lub ciśnienia wymieniłeś lub podmieniłeś na inny? Błędy w komputerze sprawdzałeś programem VCDS ?
    arturdip
    Level 30  
    Witam.U mnie był podobny problem ale to benzyna 1,8 20V .Winna była pompa oleju(zbyt duże ciśnienie i zawory opadły na szczęście nie na tyle by uszkodzić tłoki lub odwrotnie)
    zgruner
    Level 2  
    No własnie w kwietniu jak oddawałem do mechanika, to stwierdzili że wszystko jest ok, diagnostyka czujniki i u nich problem nie występuje. Po tym do wczoraj wszystko było ok. No i teraz czekam aż znowu się to powtórzy tylko nie wiem czy jest sens znowu im oddawać bo stwierdzą ze problemu znowu nie ma. Siedzę, czytam szukam podpytuje się ludzi i jedyne co słyszę to że dziwna sprawa.
    arturdip
    Level 30  
    U mnie po prostu przestał odpalać i kręcił jak bez kompresji(uszkodzony był zwór w pompie upustowy)Zero błędów.Ale to tylko gdybanie inny silnik.
    yanes
    Level 30  
    To jeszcze znalazłem w internecie by spróbować odłączyć akumulator na noc i rano podpiąć go, w dwóch przypadkach to pomogło na problemy z czujnikiem. Nic to nie kosztuje a może pomóc bo sam mam podobny problem w Octavii , że w zimie przy pierwszym odpaleniu wyskakuje czerwony komunikat" niskie ciśnienie oleju" i co się okazało nie ma to związku ani z olejem ani z ciśnieniem tylko z zabrudzonymi sondami w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego.W autoryzowanym serwisie oczywiście o czymś takim nie wiedzieli.
    zgruner
    Level 2  
    Spróbuję z tym akumulatorem, na razie to najmniej inwazyjna metoda, aczkolwiek jak wspominałem wszyscy mówią że dziwna sprawa :/
    bula17
    Level 22  
    Pikanie po dłuzysz kręceniu gdy samochód nam nie odpali jest całkowicie normalne ale to nie ma wpływu na nie odpalenie , w momencie nie odpalania do sprawdzenia czujnik położenia wału oraz inne istotne parametry min czy po zapłonie słychać pompę w baku .