Witam, od września 2017 posiadam Octavie II 1,9 TDI 105KM (pierwszy samochód) . Na starcie wymieniałem oczywiście olej, płyny, filtry itd. W marcu pojawił się problem z odpalaniem samochodu. Tzn. po przekręceniu kluczyka samochód próbuje odpalić, po czym trzykrotnie pika i świeci się kontrolka wskaźnika ciśnienia oleju (wg instrukcji sprawdziłem poziom i wg wskaźnika można było go dolać, co też zrobiłem). Samochód po chwili zawahania odpalił, jednak problem powtarzał się jeszcze kilka razy później. Wstawiłem do warsztatu, wymieniłem wszystko jeszcze raz, poprosiłem o dokładne sprawdzenie, no i nic nie znaleziono. Przez dłuższy czas było ok, ale wczoraj kiedy chciałem odpalić dwa razy pod rząd, silnik nie chciał odpalić, po czym znowu wystąpiło to trzykrotne pikanie z kontrolką. I tym razem sprawdziłem poziom oleju, można było dolać, więc dolałem, poczekałem i odpaliłem. Po chwili zawahania samochód odpalił. Po odpaleniu kontrolka się nie paliła, nic innego niepokojącego się nie działo - wszystko magicznie ok... Pozostaje więc pytanie: czy to jakaś forma blokady/zabezpieczenia? Jeśli nie, to co to może być?