Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Fiat Punto II 2001 - Błędy czujników. Raz odpala, raz nie odpala. BCM?

januszjh 03 Sep 2018 18:59 1218 1
    januszjh
    Level 17  
    Cześć!
    Mam pacjenta. Prawdopodobnie BCM uszkodzony, ale chcę się upewnić. Objawy:
    1. Często nie che odpalić, bo nie włącza się pompa paliwa. Po resecie zasilania pompa dostaje napięcie (chyba elektronika twierdzi, że brak paliwa w baku i nie włącza pompy).
    2. Na zapłonie cyklicznie migały kontrolki (akumulator, olej, check, temperatura) i wskazówka poziomu paliwa skakała. Może słaby akumulator był wtedy? Zmieniony na zapasowy. Potem po udanym odpaleniu - miga check, paliwa 0 i migała kontrolka rezerwy.
    3. Przed odpaleniem świeci się kontrolka przekroczenia temperatury, choć w OBD 25C. Po wykasowaniu błędu, gaśnie. W OBD błąd czujnika temperatury wody, ale ELM327 poprawnie odczytuje temperaturę statycznie i dynamicznie. Po wykasowaniu błąd szybko powraca. Dopiero w pewnym momencie (przy ok. 80C) ECU przestaje wysyłać informacje o temperaturze wody. Ale dmuchawa wie kiedy dmuchać i robi to przy ok 85C Czy dmuchawa ma jakiś dodatkowy czujnik/termostat? Czy jest więcej niż jeden czujnik?
    3. Kontrolka poziomu paliwa pokazuje rezerwę, a przy następnym odpaleniu pół baku i na odwrót.
    4. Jest łączność z ECM nawet na wyjętym kluczyku. To normalne?

a) Czy jest sens coś robić z czujnikiem temperatury i czujnikiem poziomu paliwa, czy od razu wymieniać BCM?
    b) Czy wystarczy po prostu wymienić BCM i nie trzeba niczego programować?
    c) Na jakiej podstawie ECM stwierdza błąd czujnika temperatury chłodziwa? Skoro nie jest poza zakresem? Na podstawie czujnika temp. oleju? A może czujnik temp oleju?
  • Helpful post
    januszjh
    Level 17  
    Problem rozwiązany. Rozebrałem BCM, niby jest ślad zalania, ale ścieżki całe.
    Miganie rezerwy to wina tego, że skaner się nie zawsze chce dogadać z ECM.
    Migający check, to brak adaptacji koła fonicznego.
    Czujnik temperatury wody wymieniony i już jest ok.

Moderated By T5:

Doceniamy, że podałeś rozwiązanie problemu, Twój temat może być pomocny innym. Nagradzamy "Pomógł".