Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Volvo FH13 - brak ciśnienia adblue

dondahaka 04 Sep 2018 14:58 2340 3
Buderus
    dondahaka
    Level 15  
    Witam, mam trochę dziwny problem z systemem adblue w volvo fh13. Pompka i moduł pracują prawidłowo, jednak nie wytwarza się ciśnienie, gdyż cały strumień wraca prosto do zbiornika.

Pierwszy raz spotykam się z instalacją, gdzie nie jest wykorzystywany zawór zamykający w pompie adblue (występuje, ale ma założone zaślepki)

Z poprzednimi instalacjami czy to volvo czy inne marki zawsze droga adblue wyglądała następująco: zbiornik adblue - moduł pompy - dozownik - moduł pompy (do zaworka blokującego) - zbiornik adblue

W tym modelu jest tak: zbiornik adblue - moduł pompy - dozownik - zbiornik adblue

Już myślałem, że to jakaś kombinacja lecz faktycznie jest nawet jedno złącze do ogrzewania przewodów mniej. Wszystko zdaje się być oryginalne jednak nie mam pojęcia co powinno wstrzymywać przepływ adblue aby wytworzone zostało ciśnienie adblue na dozowniku. Gdy zatknę przewód palcem, ciśnienie pojawi się dość szybko i pompka się zatrzymuje.

Czy ktoś już się spotkał z takim rozwiązaniem i wie co powinno trzymać ciśnienie?
  • Buderus
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Buderus
    dondahaka
    Level 15  
    Właśnie przed godziną w volvo impact odkopałem te informacje o 2 typach instalacji. Robiłem już tego trochę, lecz po prostu nie trafiłem jeszcze na to rozwiązanie, bądź nie zwróciłem na to uwagi przy usterkach w innych elementach. Widzę, że wystarczy wymienić kopułkę, rewelacja :) Dziękuję za konkretne numery części, zmieniam kopułkę i powinno być dobrze. Dzięki serdeczne!
    dondahaka
    Level 15  
    Wymiana kopułki na dozowniku załatwiło sprawę, ktoś poprzednio musiał wymienić na złą bez zaworka utrzymującego ciśnienie.