Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Junkers WRP |4 B, 4G, 18G| Samoczynne wyłącznie palnika.

Hinaru 05 Sep 2018 13:11 411 7
    Hinaru
    Level 9  
    Witam,
    Wynająłem mieszkanie w którym jest gazowy grzejnik wody przepływowej.
    Mam problem z palnikiem. Jeżeli jest puszczona woda tylko gorąca jest wszystko ok, natomiast po puszczeniu wody zimnej w niedużej ilości, palnik gaśnie - przez co nie idzie ustawić odpowiedniej temperatury wody do wzięcia prysznica.
    Nie wiem dokładnie jaki to jest model.
    Na etykiecie jest coś takiego: Junkers WRP |4 B, 4G, 18G|
    Prosiłbym o pomoc, jak zareagować w tym temacie?
    Musze coś wyczyścić? Jestem w tym temacie kompletnym laikiem.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję.
  • Helpful post
    pskal32
    Level 13  
    Zgłoś sprawę właścicielowi mieszkania. To na nim ciąży obowiązek dbania o te sprawy.
    Zbyt wysokie ciśnienie wody za membraną. Zbyt mała różnica ciśnień. Prawdopodobnie uszkodzona membrana. Zapchany filtr przed piecykiem.
    Polecam jednak oddać sprawę właścicielowi mieszkania, bo to do niego należy naprawa i koszty z tym związane.
  • Helpful post
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Moim zdaniem wystarczy obniżyć temperaturę na podgrzewaczu.
    Przekręć pokrętło z symbolem płomienia na mniejszy płomyk i powinno załatwić sprawę.
    Hinaru
    Level 9  
    piracik wrote:
    Moim zdaniem wystarczy obniżyć temperaturę na podgrzewaczu.
    Przekręć pokrętło z symbolem płomienia na mniejszy płomyk i powinno załatwić sprawę.

Problem jest taki, że pokrętło jest tak jaby lekko wciśnięte do środka i nie idzie go przekręcić.
    Jest to jakaś blokada czy po prostu rozwalone pokrętło?
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Zrób foto.
    Może obudowa źle przylega.
    wojtek__
    Level 14  
    Może być jeszcze inna przyczyna, niż przegranie. Być może masz problem z drożnością słuchawki prysznicowej lub zakamienione/zabrudzone sitko perlatora w kranie. W momencie jak dodajesz zimną wodę, to zmniejsza się przepływ gorącej wody przez termę i z tego powodu gaśnie płomień. Spróbuj puścić gorącą wodę z dwóch kranów (lub z kranu i prysznica), i na jednym z nich regulować temperaturę wody. Jeśli Ci się uda, znaczy, że masz za mało drożną baterię/słuchawkę prysznicową/węża prysznicowego.
  • Helpful post
    diodak_13
    Level 18  
    Odpowiednią regulacja i przepływ rozwiąże problem. Gaz na minimum (lewe pokrętło), Przepływ minimalny (prawe pokrętło max w prawo), odkręcić perlator lub słuchawkę i uruchom. Prawym pokrętłem reguluj obracając w lewo. Jak zgaśnie to za małe cisnienie
    Hinaru
    Level 9  
    Regulacja pokrętłami pomogła
    Dziękuję za pomoc :)