Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Napęd do bramy 2-skrzydłowej.

zsu234 07 Sep 2018 21:15 1101 9
Wago
    zsu234
    Level 9  
    Witam, wybieram napęd do bramy 2-skrzydłowej :
    2 x 185cm, waga każdego skrzydła nie przekracza 200kg , montaż do słupków stalowych 10cmx10cm.
    Preferencje : w miarę żwawy, możliwość samodzielnego montażu (przez byłego serwisanta RTV :-)
    Nowy napęd ma zastąpić stary (NICE),gotowe słupki do fotokomórek + instalacja zasilająca 230V .
    Wstępnie zaproponowano mi:
    -SOMMER TWIST 200 E
    - BENINCA BOB 21
    - BFT PHOBOS BT A25
    Najbardziej odpowiada mi Sommer Twist 200E ze względu na przejrzystą instrukcję montażu i przyzwoite parametry (tak mi się przynajmniej wydaje).
    Bardzo proszę o pomoc w wyborze.
  • Wago
  • Wago
    tadkli9743
    Level 24  
    Witaj

I na jaki napęd się zdecydowałeś?
    Ja kupiony napęd będę zakładał do bramy drewnianej o różnym kącie otwarcia.

Pozdrawiam
    zsu234
    Level 9  
    Witaj.
    Jeszcze nie zdecydowałem,ciągle kusi mnie ten Sommer.
    Twój Came ma również czytelną i "łopatologiczną" instrukcję.
    Będziesz go dzisiaj montował?
    Pozdrawaim
    tadkli9743
    Level 24  
    Witaj

Z montażem muszę poczekać bo nie mam podciągnego zasilania.

Ppozdrawiam
    sznyt
    Level 11  
    BFT pracuje na woltażu 24V - rozumiem, że ta instalacja zostanie odpowiednio dostosowana do napięcia wymaganego przez napęd?
    tadkli9743
    Level 24  
    Witaj.

Do centrali sterującej musisz doprowadzić 230V i w zależności od typu napędu silniki w siłownikach przystosowane są do instalacji 24V lub 230V.
    Dla przykładu:
    Napęd came amico euro siłowniki zasilane napięciem 230V a came axi 25 (które posiadam) zasilane 24V.
    Tylko dokumentacja centrali sterującej Ci odpowie na jakim napięciu pracują siłowniki.
    Ja przy wyborze napędu kierowałem się sugestią serwisantów z którymi rozmawiałem.
    Oni mówili, że bardziej oszczędne i skuteczne są te zasilane 24V. Z drugiej strony to napięcie jest bezpieczne dla ludzi i zwierząt.

Pozdrawiam
    krehhones
    Level 9  
    Witam. Beninca moim zdaniem jest okej. Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem siłowników do bramy skrzydłowej BILL 30 tej firmy. Napęd jest spoko bardzo cichy płynnie pracuje oraz co najważniejsze pod koniec każdego cyklu ma spowolnienia. Co powoduje delikatne zamknięcie i otwarcie bramy. Bardzo polecam wszystkim ten produkt.
    zsu234
    Level 9  
    Witam.
    Jest Sommer.
    Instalacja odtworzona praktycznie od zera. Zamontowane siłowniki,wyregulowane ograniczniki,dzisiaj zacząłem programowanie (z braku czasu nie skończyłem regulacji opóźnienia i czułości i nie podłączyłem fotokomórek).
    Wnioski:
    Napędy b.ciche ,prędkość może nie jest jakaś oszałamiająca ale też nie zamula.Estetyczne i solidne wykonanie (niczego jeszcze nie uszkodziłem podczas montażu).
    Można spokojnie ustawić kąt otwarcia pow.90' (na jednym skrzydle bardzo mi na tym zależało).
    Trzeba niestety dobrze się wczytać w instrukcję . Na pierwszy rzut oka wydaje się prosta ale dla nowicjusza jakim jestem może sprawiać problemy . Nie do końca precyzyjny opis programowania,być może to wina tłumaczenia z j.niemieckiego.
    Pomocne za to są czytelne schematy i deklarowana pomoc telefoniczna sprzedawcy (jak na razie obyło się bez niej).
    Zasilanie napędów napięciem 24V to większe poczucie bezpieczeństwa przy zachowaniu pełnej sprawności.
    sznyt
    Level 11  
    zsu234 wrote:
    Zasilanie napędów napięciem 24V to większe poczucie bezpieczeństwa przy zachowaniu pełnej sprawności.

O to chodzi właśnie z 24V. I jeszcze jak masz dzieci i zwięrzęta to może się przydać wykrywanie przeszkód.