Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio fabryczne honda civic vi - Jakie powinny być parametry sygnały REMOTE?

xena11 08 Sep 2018 19:38 1164 14
    xena11
    Level 11  
    Witam, moje radio fabryczne nie ma wyjścia remote. Uporałem się z dorobieniem wyjść RCA ale nie mam pojęcia skąd podkraść sygnał remote aby był wystarczająco wydajny prądowo do wzbudzenia wzmacniacza i żeby ewentualne zwarcie do masy na tym kablu nie spaliło czegoś. Próbowałem się podpiąć pod Vcc od układu TDA7386 poprzez rezystor 20K szeregowo i wówczas napięcie z 12v spada do 1v i wzmacniacz nie startuje. Co proponujecie?
    kokapetyl
    Level 43  
    xena11 wrote:
    moje radio fabryczne nie ma wyjścia remote.

Może jest pod inną nazwą np. Antena ?
    xena11
    Level 11  
    Sygnał z anteny jest na wzmacniacz anteny +12V ale nap. jest cały czas więc odpada.

Myślałem o czymś bardziej ingerującym w elektronikę. Wyjście przetwornicy też odpada, bo na nim cały czas jest 12V. Najwyraźniej przycisk power, daje jakiś sygnał, który nie wyłącza radia a jedynie, gaśnie wyświetlacz i nie słychać głosu ale elektronika w radiu jest zasilana a ponad to mocno się wtedy nagrzewa.

Podsumowując, po przekręceniu stacyjki na II cały czas jest w radiu napięcie i płyta główna ma zasilanie, świeci się led że CD jest w środku i zegarek wyświetla godzinę (pochodzi z radia).
    xena11
    Level 11  
    Przez godzinę sprawdzałem co się dzieje w radiu po naciśnięciu przycisku pseudo "POWER", który tak naprawdę nie jest sygnałem power, tylko zezwala na podanie sygnałów na przedwzmacniacz w radiu, bowiem pomierzyłem napięcia i okazuje się, że końcówka mocy cały czas ma zasilanie, sygnały Standby jak i Mute (piny 6 i 20 ukłdu TDA7386) nie są wykorzystywanie, stąd wydaje mi się, że sterowanie, stan on/off, jest ustalany na przedwzmacniaczu (nie wiem, bo nie znalazłem żadnego napięcia na płycie głównej, które zmieniło by chciaż troszkę swóje napięcie, po naciśnięciu Power)

Nie będę dalej tego analizował, gdyż straciłbym na to mnóstwo czasu. Nie mam schematu radia więc zrobię coś, z wykorzystaniem pozyskanej do tej pory wiedzy.

Znalazłem coś co mi pozwoli zbudować swój własny układ REMOTE. Znalazłem sygnał z przycisku pseudo "Power" i po jego naciśnięciu mam sygnał masy, a właściwie impuls. Chciałbym podać ten sygnał na wejście przerzutnika RS. Wg. tego schematu czy to dobry pomysł? Czy nic nie zagrozi radiu?

Chodzi o to, że Power ma załączyć sygnał Remote na stałe, do momentu ponownego naciśnięcia Power. Czy to tak zadziała i jak dobrać wartości rezystorów i jakie zastosować tranzystory (nie wiem jaki prąd pobiera wejście wzmacniacza Remote ale mogę to zmierzyć).

R10K dałem bardzo duży tak dla pewności, żeby zabezpieczyć przed ew. jakimś zwarciem i żeby radia nie spalić ale może przesadziłem bo nie wiem czy wówczas masa podana przez ten rezystor podzieli tak napięcie żeby wyzwolić układ. Aż tak się nie znam na elektronice. Proszę o podpowiedzi.
    kokapetyl
    Level 43  
    xena11 wrote:
    Sygnał z anteny jest na wzmacniacz anteny +12V ale nap. jest cały czas więc odpada.

To nie ma być sygnał z anteny.
    Większość odbiorników samochodowych ma takie wyjście, które służyć może do automatycznej anteny, wzmacniacza antenowego, lub wysterowania/załączenia wzmacniacza audio i ten sygnał (napięcie 12V pojawia się po włączeniu radia, tak to powinno być)
    xena11 wrote:
    Znalazłem coś co mi pozwoli zbudować swój własny układ REMOTE

Skoro nie masz takiego wyjścia z radia, to wystarczy zwykły włącznik który będzie załączał ten wzmacniacz.
    xena11
    Level 11  
    Też tak myślałem zanim zaczełem szukać. Już wszystko pomierzone (łącznie z płytą główną radia po rozebraniu). Nie ma takiego sygnału, który pojawia się wraz z włączeniem radia. Sygnał na antene pojawia się po włączeniu stacyjki i tak pozostaje. (Jest to radio fabryczne-stackowe civica ufo i nie przewiduje anteny wysuwanej). Poprostu zrobili nas w konia przycisk Power nie jest tym co oznacza. Tak naprawdę jest to przycisk mute. (Nawet nie stand by bo wzmacniacz cały czas chodzi na 100%, testowałem, słuchać na wyłączonym radiu trzaski jak dotyka sie nóżek końcówki mocy)

Wyłącznik.
    Takie rozwiązanie jest mega prymitywne i na 99% po tygodniu użytkowania zostawię włączony wzmacniacz na noc i po akumulatorze. Odpda. Chcę tak by włączało się automatycznie.

Proszę o podpowiedź czy układ zadziała i jak dobrać rezystory by dały wystarczający prąd na wyjście remote. Myślę że będzie to ok min. 200mA.
    kokapetyl
    Level 43  
    xena11 wrote:
    Chcę tak by włączało się automatycznie.

xena11 wrote:
    Chodzi o to, że Power ma załączyć sygnał Remote na stałe, do momentu ponownego naciśnięcia Power.

A jak o tym zapomnisz ? Taki sam efekt jak z włącznikiem. Jego możesz zasilić po stacyjce i nie zachodzi obawa o pracy nocnej.
    xena11
    Level 11  
    Ale to takie nieeleganckie i gdzie miałbym ten wyłącznik zrobić? Pod kierownicą na kablach? Ehh po co o tym myśleć to bez sensu jak już mam tak wiele, dostęp do oryginalnego wyłącznika, pozostaje tylko zrobić zwykły wyłącznik monostabilny i już. Z tym że nie umiem wyliczyć tych rezystorów. Jak to obliczyć znając dane takie że na wyjściu ma być od 10 - 15V i prąd mininum 200 mA ale lepiej gdyby był większy.
    MietekFighter
    Level 20  
    Konwertery HI-LOW mają wyjście Remote, więc możesz iść tą drogą.
    xena11
    Level 11  
    Prawdopodobnie mógłbym kupic jakiś gotowy układ ale nie chcę z tak banalną sprawą czekać na to aż mi towar dojdzie. Układ musi ruszyć jutro i zamykam sprawę. Wystarczy mi rada elektronika jak to obliczyć bo jestem automatyk i nie pamiętam jak to było czytałem w technikum o tym muszę z dzielnika napięć to obliczyć ale dokładnie nie pamiętam i jak te prądy żeby miało wydajność. A układ który znalazłem jest na 100% działający tylko żeby miał właściwe parametry. Może ktoś się natknął na taki układ gdzie są podane jakieś rezystancje byłby mi łatwiej przerobić?

Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:

Dobra poszperałem w necie i mniej więcej widzę jak to dobrać bo podobny układ wyszperałem. Jedynie nie wiem jak dobrać R5 i R6 oraz kondensatory z mojego układu.
    xena11
    Level 11  
    Złożyłem z takimi rezystorami jak na rysunku ale wg. pierwszego układu i nie działa bo napięcia w tym układzie są bardzo niskie. Zaczynam od początku. :(

Znalazłem taki układ z podanymi oporami i zrobiłem symulację i to nie działa :(

Symulacja: Link
    xena11
    Level 11  
    A mi już działa układ i zrobiłem go ostatecznie na Atmega8 i bardzo dobrze, bo mam większe możliwości eleminacji zestyków oraz możliwości rozbudowy. Okazało się, że radio po wyłączeniu zapłonu pamięta, że było włączone a więc byłby to problem w przypadku tranzystorów oraz ne555. Dzięki Atmdze mogę zapisać sobie stam wyjść w EEprom. :)

Po za tym dodatkowo planuje dorzucić włącznik do kamer przedniej i tylnej do tego układu.
    xena11
    Level 11  
    Układ bardzo ładnie działa na Atmedze 8, chodziaż z zaprogramowaniem zestyków był duży problem ale działało. Układ pamięta stany przed wyłącznieniem i tak się ustawia jak pierwotnie.

Link do projektu: (Mogą być błędy bo narysowany z pamięci ale tak to ostatecznie rozwiązałem)

https://easyeda.com/xenna11/remote-car-audio-project