Witam. Jestem początkujący w tej dziedzinie więc nie wiem w jaki sposób mogę zrobić losowe migające 8 diod 5mm. Najlepiej jakby ten układ nie zajmował zbyt dużo miejsca. Dziękuje za pomocne komentarze. Pozdrawiam
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over there_jta_ wrote:Do CD4017 możesz podłączyć 10 LED-ów, podać mu sygnał zegarowy i będą świecić po kolei (naraz tylko jeden). Schematy są na forum...
Jeśli chcesz podłączyć więcej LED-ów, i żeby część migała wolniej, to użyj CD4060 i dwóch CD4017, podłączonych pod różne wyjścia CD4060.
Jeśli jakieś LED-y mają świecić więcej, niż raz w cyklu, to połącz parę wyjść CD4017 diodami (np. 1N4148, anoda do wyjścia CD4017, katody razem do LED-a).
Z ciekawszych układów: ktoś chciał zrobić do samochodu światła "biegające" w prawo, w lewo, zbiegające się w środku, rozchodzące się... To chyba miały być dodatkowe światła dla wozu straży pożarnej, żeby pokazywać, dokąd chcą jechać. Gdzieś na forum powinien być temat, w którym omawialiśmy projekt.
HD-VIDEO wrote:Tylko, że LED migająca włączaja się i wyłącza co ok. 500ms a LEDy z tego modelu samochodu błyskają.
Tam zrobiono to na mikrokontrolerze, jest to prościej zrobić, można uzyskać różne efekty, tutaj to ktoś musiałby przesłać gotowy zaprogramowany układ, potem wystarczy podłączyć diody LED i zasilanie 4,5.. 5V, ew. 9V
A to Link, ten schemat nie błyska a zapala diody z różna częstotliwością; napięcie zasilania może być 9V, schemat można rozrysować z tego filmu, układy łatwo dostępne.
Można też wykorzystać moduły z tylnych lampy do roweru, błyskają.