Brunoxp wrote:Poczekaj na info od producenta bo instalator teraz mówi tak a później jak coś pierdyknie to się wyprze.and_you wrote:Instalator twierdzi ze dac 7800, bo wg niego słońce jest słabe i nie osiagnie 100% mocy paneli, a gdyby nawet to temp zrobi swoje i moc spadnie nawet o 20%. Czekam na info od producenta. Moze odpisza.
Tu jest sporo racji ale może być taka sytuacja że będzie pochmurno, chłodno i nagle słonce wychodzi z pełną mocą zza chmur.
Z tym wyjściem zza chmur też racja, też wiem że wtedy moce i napięcia mogą zaszaleć bo panele chłodne i wydajne, ale na to mi powiedział że: Jak będzie nadwyżka po stronie DC to inwerter da tylko tyle ile może dać a resztę odetnie i nie przerobi, i nic mu się nie stanie, bo mogę i więcej paneli podłączyć bo napięcia jest zapas.... tylko ze nie przerobi tego prądu inwerter i pójdzie w straty, a że te 7800 to będzie szybciej startować rano i więcej robić poza okresem letnim, trochę w tym racji, ale i też moich obaw. Mówią że nic się inwerterowi nie stanie.
W każdym razie będę trzymał rękę na pulsie...