logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat CC700 - trudności z odpalaniem na zimno, dławi się i gaśnie

28 Sie 2005 20:09 3213 14
  • #1 1772027
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 1776089
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 952
    Witam,

po pierwsze radziłbym sprawdzić kable zapłonowe-to jest najczęstsza przyczyna. Jeśli to nie pomoże to odstęp na elektrodach świec. Dopiero później można się bawić w układ paliwowy. I tu niewiele mogę pomóc, bo nie bardzo pamiętam jak tam jest to ssanie rozwiązane. musiałbyś to troszkę dokładniej opisać, to spróbuję Ci pomóc.

pozdrawiam
  • #3 1776555
    dodii
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Ja miałem podobne problemy przy uszkodzonej uszczelce pod głowicą.Sprawdż czy płynu nie ubywa, oleju nie przybywa.
  • #4 1781899
    daw2
    Poziom 18  
    Ocena: 99
    problem tkwi w elektryce. sprawdz kostke ktora jest przy module a takze oczysc czojnik polozenia walu. powinno pomoc. pozdro
  • #5 1784562
    Stanisław Mikulec
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam.
    Nie mam CC700 ale w rodzince posiadają taki. Problem jest identyczny. Zaciągnąłem języka i dowiedziałem się, że częstą przyczyną takiego stanu rzeczy jest jakiś plastik w układzie ssania. Poinformowałem o takiej ewentualności posiadacza CC w rodzinie. Czy już tam problem rozwiązali- nie wiem, jak tylko się dowiem, to poinformuję.
    Pozdrawiam
    Stanisław
  • #6 1784804
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1097
    Sprawdż czy przesłona rozruchowa się zamyka pozaciągnięciu ssania, jeżeli nie to prawdż cięgno (wyrabia się główka od strony plastiku przy osi przesłony rozruchowej wymienia się cięgno wraz z tym plastikowym elementem. Jeżeli przesłona ok. to sprawdź zachowanie płynu chłodniczego (może być uszczelka pod głowicą.
  • #7 1785798
    tc
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Ja miałem również taki problem przyczyną są nieszczelne popękane gumowe wężyki na gaźniku kupiłem 1 m węża i po wymianie jak ręką odjął jest to typowa usterka w tych silnikach
  • #9 1787533
    baraka
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    witam
    możesz spróbować metody :
    zanim odpalisz silnik wciśnij pedał gazu ( nawet 2 i 3 razy)do oporu i puść , a później odpal
    jak miałem cieniasa to pomagało
    pozdrawiam
  • #10 1788616
    bonda
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam
    Miałem podobny problem w swoim CC700. U mnie pomogła wymiana cewki zapłonowej ( w nocy zauważalne były uloty wysokiego napięcia na cewce)
  • #11 1789436
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Pierwszą rzeczą zanim zaczniesz cokolwiek wymieniać, powinno być sprawdzenie, czy wogóle chodzi przepustnica rozruchowa. Zdejmij plastikową nasadkę na gaźnik, kluczykiem nr 10 i zobacz czy chodzi. Często spada cięgiełko z przepustnicy. Kiepskie zabezpiecznie.
  • #12 2160997
    lewy456
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Odnośnie problemu... identyczne objawy w CC700 były przy rozwalonej uszczelce pod głowicą. Jak krócej stoi to poprostu płynu nie zdąży wlecieć odpowiednia ilość a przez noc oczywiśćie zdąży a potem trzeba go troche po kręcić zanim sie pozbiera i wyczuci cały płyn który się zebrał.

Co do dodawania gazu przed odpalaniem... Z tego co wiem należy włączyć zapłon, ssanie, wcisnąć pedał gazy do końca i dopiero załączyć rozrusznik. Zawsze tak odpalam te 30KM jest róznica z gazem i bez i z jest lepiej. pozdrawiam[/url]
  • #13 2161138
    zbig73
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    na poczatku wymień wężyki podciśnienia
  • #14 2161253
    asterix17td
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Miałem CC 4 lata i takie same problemy zimą. W trakcie odpalania gdy kręciłem rozrusznikiem naciskałem pedał gazu do końca i puszczałem. Pomagało. Później założyłem gaz i odpalałem na gazie. Pozdro
    Pablo
  • #15 2405554
    Piciu 78
    Poziom 11  
    Kazdy cc700 (od rocznika 95) ma japonski gaznik i odpalenie go wymaga pociagniecia ssania i wcisniecie i puszczenie gazu powoduje to calkowite zamkniecie przepustnicy ssania. Przyczyn ze CC nie odpala moze byc wiele taki to juz urok tego autka.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z odpalaniem zimnego silnika w Fiacie CC700 objawia się gaśnięciem zaraz po włączeniu ssania, co sugeruje dławienie lub brak paliwa. Po kilku próbach silnik odpala normalnie, a przy rozgrzanym silniku problem nie występuje. Wymiana świec i przewodów zapłonowych nie rozwiązała problemu. Wskazano kilka potencjalnych przyczyn i rozwiązań: sprawdzenie kabli zapłonowych, odstępu elektrod świec, szczelności gumowych wężyków podciśnienia na gaźniku (częsta usterka), działania przepustnicy rozruchowej (przesłony ssania) i cięgna sterującego, uszczelki pod głowicą (możliwy wyciek płynu chłodniczego), modułu zapłonowego oraz czujnika położenia wału. Zalecane jest także stosowanie techniki odpalania z wciśniętym i puszczonym pedałem gazu po włączeniu ssania, co poprawia rozruch. Gaźnik w CC700 to japoński gaźnik Aisan, który wymaga specyficznego sposobu uruchamiania. Problemy z układem ssania, w tym plastikowymi elementami, również mogą powodować trudności z odpalaniem. Wymiana cewki zapłonowej pomogła w jednym z przypadków. Diagnostyka powinna zacząć się od sprawdzenia mechanizmu przepustnicy rozruchowej i szczelności układu paliwowego oraz podciśnieniowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA