Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Arduino, Projekt w dwóch wersjach, dane z czujników wysyłane na serwer.

vigorado89 14 Sep 2018 12:37 2043 36
    vigorado89
    Level 16  
    Witam serdecznie.

Chciałbym skonstruować w oparciu o Arduino proste urządzenie wysyłające dane na serwer SQL.

Przeglądając podzespoły czy to nakładek z ethernet czy to np czujnika DHT22, widze pięknie napisane instrukcje oraz schematy więc z tym raczej sobie poradzę.

Chciałbym zrobić dwie wersje projektu, jedna do domu druga do pracy.

W pracy: Tutaj sprawa prostsza bo urządzenie ma monitorować temperaturę i wilgotność w serwerowni, więc serwer z baza danych już jest. Tutaj wystarczy zapewne samo arduino i dokładka ethernetowa. Dodatkowo chyba wszystko raczej może być na kablach.

W domu: zastanawiam się nad postawieniem serwera np na orange Pi (z tego względu ze nie chce aby PC chodził 24/7, posiadam również router z systemem LUCI LEDE i nie wiem czy na nim da sie również postawić serwer mysql ? ) + arduino który wysyła do orange (do mysql) dane z czujników temp i wilgotności. Czy może lepiej już wszystko robić na jednym orange Pi ? Nigdy nic nie programowałem na Orange Pi więc nie mam pojęcia o ile trudniejsze jest to napisanie niż na arduino gdzie w zasadzie wszędzie są gotowce. W tej wersji chciałbym trochę bardziej "Odbajerzyć" ten projekt i zrobić wszystko na wifi (czujnik, arduino ew. mysql na orangepi.

Za bardzo nie wiem też jakich podzespołów użyć do tego wszystkiego, czy czujnik DHT22 będzie dobry ? I jak rozwiązać kwestie serwerowe do wersji domowej.

Bardzo pomocna byłaby lista z potrzebnymi elemetami.

Potrzebuje raczej takich elementów które łatwo uda się czepić w jedną "kanapkę" tak aby było minimum lutowania i robienia pająków na płytkach prototypowych.

Z góry dziekuję za wszelkie odpowiedzi.

ps. bym zapomniał: w wersji firmowej musi być jeszcze jakoś rozwiązany moduł gsm który w razie brakuj internetu kablowego byłby w stanie przez gsm połączyć sie z internetem i wysłać emaila.
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    mpier
    Level 28  
    Witam. Możliwości jest tak dużo, że trudno podpowiedzieć Ci tą właściwą. Prawdopodobnie router z linuksem, który masz wystarczy. Raspberry Pi z modemem na USB też. Czujniki podłączysz jeśli masz dostęp do gpio/i2c/spi. Zamiast Raspberry może być Arduino, albo coś z esp8266, ale wszystkiego na raz raczej nie potrzebujesz.
    vigorado89
    Level 16  
    Na razie chce sie ograniczyc do projektu firmowego, czy ten zestaw co podalem w 2 poście zdola wykonac zadania:
    -mierzenie temp wilgotnosci zadymienia
    -wysylanie danych na serwer
    -wykrywanie braku internetu w sieci firmowe i wysylke sms z awaria ?
    + fajnie jakby sporadycznie mogl sie polaczyc z internetem przez gsm w razie awari i mogł przez niego wyslac email.

No i jak sprawa zasilania ? w planach sa 2x czujniki dht22 oraz 2x czujniki dymu, czy zasilanie przez usb podoła wszystkiemu ? czy jakies mocniejsze zew. zasilanie ?
    Anonymous
    Anonymous  
    vigorado89
    Level 16  
    Pinczaiewicz wrote:
    vigorado89 wrote:
    czy ten zestaw co podalem w 2 poście zdola wykonac zadania

Podała, AVR i Arduino tez podoła ale to masochizm.

Dlaczego masochizm ? Przecież to tak naprawde 4 urządzenia. arduino mega nie brakuje pinow.

Pinczaiewicz wrote:
    vigorado89 wrote:

wykrywanie braku internetu w sieci firmowe i wysylke sms z awaria ?

Jak chcesz to wykrywać? Będziesz pingował jakiś zewnętrzny serwer?

Jeszcze nie wiem jak to będzie realizowane ale np zwykłe pingowanie wystarczy, lub jakis test bezposrednio na serwerze który wyśle po lanie sygnal do arduino do wysylki sms. Aż tak sie nad tym nie rozwodzilem.

Pinczaiewicz wrote:
    vigorado89 wrote:

fajnie jakby sporadycznie mogl sie polaczyc z internetem przez gsm w razie awari i mogł przez niego wyslac email.

To najprościej zrealizować routerem GSM. Potrzebujesz więc czegoś z dwoma kartami sieciowymi.

A ten gsm shield co podałem nie wystarczy ? Jesli bedzie jakis router z modemem gsm to w razie braku zew. internetu cala obsluga poleci na modem gsm.
    Anonymous
    Anonymous  
    vigorado89
    Level 16  
    Też brałem pod uwagę najpierw RapsheryPi ale pojęcia nie mam jak oprogramować w nim chociażby taki dht22 albo głupia migająca diodę. Arduino już się kiedyś bawiłem dlatego mój wybór padł na tą platformę.

Nawet pojęcia nie mam w jakim języku pisać na rasphery, czy w bashu, c, c++ php ? Widziałem jakies przykłady w pythonie...ale pythona tyle znam co japoński.
    Anonymous
    Anonymous  
    vigorado89
    Level 16  
    Co do arduino to raczej proste rzeczy, czujnik temp, wyświetlacz etc.
    Linuxa akurat ogarniam dosyć dobrze, c/c++ raczej podstawowo, za to w php mam największe doświadczenie.

I tak firma nad projektem mysli od kilku lat, więc jak to potrwa jeszcze miesiąc to świat się nie zawali.

Na razie najważniejsze jest to aby złożyć zestaw i go kupić.
    Zatem czy Raspberry Pi 3 model B+ wystarczy w zupełności ? Zastępujac arduino mega + ethernet shield ?
    TvWidget
    Level 37  
    Moim zdaniem skupisz się na tym co najmniej istotne czyli na sprzęcie. Najwięcej wysiłku i czasu pochłonie oprogramowanie całości. Uzyskanie stabilnej i pewnej pracy nie będzie takie proste. Wybierz więc taki sprzęt na jaki najszybciej i najłatwiej będziesz mógł coś napisać.
    Anonymous
    Anonymous  
    Slawek K.
    Level 35  
    Pinczaiewicz wrote:
    Więc marne szanse na to, ze zrealizujesz swój projekt. Raczej nie podjąłbym się realizacji takiego projektu na AVR a co dopiero na Arduino.

A możesz napisać czym się różni jedno od drugiego wg Ciebie ? bo w płytkach arduino są na pokładzie AVR, zatem jestem ciekaw.

Pozdr
    Anonymous
    Anonymous  
    Slawek K.
    Level 35  
    Pinczaiewicz wrote:
    rs6000 wrote:
    Pinczaiewicz wrote:
    Więc marne szanse na to, ze zrealizujesz swój projekt. Raczej nie podjąłbym się realizacji takiego projektu na AVR a co dopiero na Arduino.

A możesz napisać czym się różni jedno od drugiego wg Ciebie ? bo w płytkach arduino są na pokładzie AVR, zatem jestem ciekaw.

Arduino bardzo różni sie od AVR.
    AVR to uC.
    Arduino to IDE i płytki oparte najczęściej o AVRmega, Tiny, Xmega, ESP, SM32, w bibliotekach widziałem także LPC.

Widać różnicę?

Nie podjąłbym się pracy z ArduinoIDE, bo to "środowisko" jest delikatnie rzecz ujmując, jest kiepskie. Atmel Studio jest 1000% lepsze (jeśli już jesteśmy przy AVR), muszę się rozpisywać dlaczego?

Nie widać, bo Kolega pomieszał tak wiele pojęć, że trudno nawet wywnioskować o co koledze chodzi.
    AVR do uC, owszem, ale Arduino to płytka zawierająca AVR, a zatem Arduino to również nic innego niż uC, lecz z wyprowadzonymi pinami i interfejsem USART<->USB.
    Arduino IDE to środowisko, tak samo jak Atmel Studio, w którym również można programować płytki Arduino, bo to dalej uC.
    Pytanie nie dotyczyło środowiska programowania lecz jest różnica wg Kolegi w samym AVR a tym samym AVR na płytce Arduino ?

Pozdr
    Anonymous
    Anonymous  
    Slawek K.
    Level 35  
    Użyłeś zwrotu AVR, wiesz w ogole co on oznacza ? raczej nie, Na pewno nie oznacza ESP i STM32 o ktorych piszesz. AVR to rodzina 8 bitowych mikrokontrolerow produkcji Atmel - zatem poczytaj prosze najpierw zanim zaczniesz nawracać świat i przekręcać wypowiedzi innych ;)

Pozdr
    Anonymous
    Anonymous  
    vigorado89
    Level 16  
    Pinczaiewicz wrote:
    rs6000 wrote:
    AVR to rodzina 8 bitowych mikrokontrolerow produkcji Atmel -

Taka firma NIE ISTNIEJE!!!

Proponuję mniej C2H5OH przed Weekend'em.

A to ? https://pl.wikipedia.org/wiki/Atmel ?

Dobrze.. zatem troszke spamu zrobiliście więc skoro wybor padl (O tym na koncu oczywiscie zadecyduje szefostwo) na rapshery.

Jaki zasilacz ile A byście zaproponowali ?
    Co z chłodzeniem procka ? Warto kupic jakis mały radiatorek ?
    Czy podstawki/obudowy dedykowane są warte swojej ceny ?
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    vigorado89
    Level 16  
    A tak troche poza tematem: dlaczego w wielu sklepach orange pi jest wycofane ? No i dlaczego nikt nie zaproponował tej platformy ?
    Anonymous
    Anonymous  
    vigorado89
    Level 16  
    A jaka jest roznica ? że az tak drastycznie poziom trudności rosnie ?
    khoam
    Level 42  
    Pinczaiewicz wrote:
    Nie podjąłbym się pracy z ArduinoIDE, bo to "środowisko" jest delikatnie rzecz ujmując, jest kiepskie.

Nie ma takiego przymusu. Można pracować również np. w Visual Studio Code z odpowiednim rozszerzeniem.

Dodano po 11 [minuty]:

vigorado89 wrote:
    Na razie chce sie ograniczyc do projektu firmowego, czy ten zestaw co podalem w 2 poście zdola wykonac zadania:
    -mierzenie temp wilgotnosci zadymienia
    -wysylanie danych na serwer
    -wykrywanie braku internetu w sieci firmowe i wysylke sms z awaria ?
    + fajnie jakby sporadycznie mogl sie polaczyc z internetem przez gsm w razie awari i mogł przez niego wyslac email.

No i jak sprawa zasilania ? w planach sa 2x czujniki dht22 oraz 2x czujniki dymu, czy zasilanie przez usb podoła wszystkiemu ? czy jakies mocniejsze zew. zasilanie ?

To wszystko spokojnie da się zrobić na zestawie Uno + ESP8266, bez potrzeby instalacji radiatora na procesorze ;) Na raspberry też oczywiście da się to zrobić, tylko wyjdzie trzy razy drożej.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    khoam
    Level 42  
    Pinczaiewicz wrote:
    Wystarczy napisać tak lub nie. Jeśli tak, to czy działa tak "dobrze" jak w Eclipse?

Proszę sprawdzić,.

Dodano po 1 [minuty]:

Pinczaiewicz wrote:
    ?

Arduino, Projekt w dwóch wersjach, dane z czujników wysyłane na serwer.

Nie jest to oczywiście oryginalne Uno.