logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak spawać blachę 0,18 mm spawarką transformatorową 40-140A?

ali04 28 Sie 2005 20:16 26673 12
REKLAMA
  • #1 1772052
    ali04
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam, dzis kupilem spawarke transformatorowa i chcialbym prosic all o jakies linki do .pdf lub txt na temat spawania.. bede wdzieczny za wszelkie rady i wskazówki dotyczace spawania elektrycznego.. spawarke zakupilem w celu polatania mojego starego malucha:> zakres od 40-140A a najciensza blacha jaka mozna nia spawac wg producenta to 0,18 elektroda 1.5.. prosze o rady, linki i wskazówki.. thx all
  • REKLAMA
  • #2 1772309
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Zobacz to:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Jest tam forum dyskusyjne.
    Od siebie polecam kupić paczkę elektrod i ostro ćwiczyć rączkę. :D
  • REKLAMA
  • #3 1772442
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    ali04 napisał:
    witam, dzis kupilem spawarke transformatorowa i chcialbym prosic all o jakies linki do .pdf lub txt na temat spawania.. bede wdzieczny za wszelkie rady i wskazówki dotyczace spawania elektrycznego.. spawarke zakupilem w celu polatania mojego starego malucha:> zakres od 40-140A a najciensza blacha jaka mozna nia spawac wg producenta to 0,18 elektroda 1.5.. prosze o rady, linki i wskazówki.. thx all

hmm rozumiem że......
    nie znasz się na spawaniu ?
    chcesz spawać blachy malucha elektrodą ?

bez urazy ale życze powodzenia
    spawam juz ładnych kilka lat i nie potrafie pospawać blach samochodowych elektrodą
  • #4 1772594
    machmet
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Spawanie blach samochodowych elektrodą otuloną przez początkującego to trochę za wysokie progi i nie ten etap wtajemniczenia.
    No chyba,że nie żal ci malucha i chcesz go dziurawić dalej.
    Doświadczony spawacz jest w stanie spawać nawet gwoździem zamiast elektrody utrzymując przy tym stały łuk.Natomiast blachę samochodową można spokojnie spawać elektrodami ale dobrą spawarką prądu stałego przy odpowiednim amperarzu , średnicy elektrody i doświadczeniu.
  • REKLAMA
  • #5 1772631
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    ali04 napisał:
    (...) a najciensza blacha jaka mozna nia spawac wg producenta to 0,18 elektroda 1.5.. prosze o rady, linki i wskazówki.. thx all

Zgadzam się z Kolegami - nie wiem jak to producent sobie wyobraża blachę 0,18 spawać elektrodą 1,5 mm bo ja nie bardzo... Może 1,8mm to prędzej ale i tak nie jest to takie proste. Proponuję dogadac się z jakimś warsztatem który posiada dobry automat spawalniczy. Domowym sposobem to można popróbować jakąś rurkę w siedzeniu złapać czy fotel do podłogi :D ale i to ciężko. Poza tym pamiętaj koniecznie o odłączeniu klem od akumulatora przed próbami spawania!!!
  • #6 1772674
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    machmet napisał:
    Doświadczony spawacz jest w stanie spawać nawet gwoździem zamiast elektrody utrzymując przy tym stały łuk.

Spawać gwoździem można już po kilku elektrodach doświadczenia, tylko że taki spaw będzie co najwyżej miernej jakości.
    Ja również spawam już kilka lat i dotąd nie umiałbym pospawać blachy elektrodą, oczywiście blachy poniżej 1mm grubości, bo grubszą spokojnie, ale jak ktoś ma dużo czasu i uporu to można się tego nauczyć.
    M_wojcik nie rezygnuj ćwicz, a na pewno ci się uda.
    Co do blachy 0,18 to raczej zapomnij, cieńszej jak 0,5 raczej nie pospawasz elektrodą.
    W celach edukacyjnych polecam wizytę w empiku i książkę Dobaja "Maszyny i rządzenia spawalnicze" i poradnik inżyniera spawalnictwo.
  • REKLAMA
  • #7 1772746
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Przyznam szczerze. bez MIG-MAG zrobisz więcej szkody niż pożytku.
  • #8 1775229
    ali04
    Poziom 11  
    podam parametry spawarki ktora kupiłem..
    zródlo 230V\ 50hz
    Moc 4.2 kVa
    pobór prądu 23A
    prąd spawania 40-140A
    regolacja pradu spawania skokowo - 3 stopnie
    klasa izolacji H
    stopien ochrony IP 21
    elektroda 1.5-3.25 mm
    wymiary 405x265x280
    masa 12 kg

producent pisze ze najnizsza grubosc spawanego materiału to 0.18 mm
    wiec wydaje sie ze blacha od malca jest chyba grubsza...

elektroda ...... prad spawania ...... grubosc materialu
    1.5-2.0 ............. 40-60 ..................0,18-1,5
    2....... ................50-75...................... 1,5-3
    2,5 ...... .............75-105 ....... ..............2-4
    3,25 .....................100-135 ................3-6
    .
    to tabela z instrukcji producent to ENDRESS Elektrogeratebu GmbH
    Bempflingen D-72658

dzis cwiczylem kilka godzin, najpierw grubymi elektrodami (2.5 -3.5 mm) kawalki blach, prętow zbrojeniowych, katownikow itd... pozniej wzialem kawalek starych drzwi od malca i zacząlem probowac elektroda 1.5 punktowo, w ciagu niegługiego (chyba :^^) czasu uzyskalem spaw o długosci 30 cm całkiem ladny, bez zgrubien, nawarstwien spawu, odprysków itd.. przelecialem to boschem a pozniej szlifierka oscylacyjna i powiedzial bym ze jestem bardzo zadowolony..mysle ze po tygodniu terningu 1.5 mm elelktroda rezultaty beda zadawalajace jak na 22 letniego malca i moje ambicje:), dodam ze blacharz za wymiane gniazda pod sprezyne ( ja wszystko rozkrecilem zemontowalem wyczyscilem pod spawanie a nastepnie zlozylem) wzial ode mnie 80 zl. To zwyczajny bandytyzm, spawal kurde 10 minut migomatem...inny blacharz za zespawanie mi przedniego nadkola ( kilka bylejako poprzyklejanych balch zlapanych nawet nie ciaglym spawem tylko punktowo) zawolal 100zl. W takim tempie to malec kurde na zlom tanbiej by bylo oddac, niz go remontowac. Stad najwyzsza pora dla mnie byla samemu zaczac sobie robic. A jestem pewnien ze pospawam solidniej niz ww fachowcy od siedmiu bolesci. Kazdy blacharz jak widzi 22 letniego malca ( przynajmniej u mnie w kieleckim i w warszawie) ma taki samochodzik serdecznie w d... i robi na odp.. sie a kase rwie jak za solidna robote... Tak wiec thx for help all..
  • #9 1783174
    T_E_D_I
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Widocznie spawałeś blachy "na zakładkę",taki spaw nie jest taki trudny.Spróbuj pospawać "na styk" np. środek płata tych drzwi tak zeby można było je pomalować.
    Wzmocnienia podwozia gdzie blacha jast grubsza nie stanowią dużego wyzwania,może o takie spawanie ci chodziło.
  • #10 1787061
    ali04
    Poziom 11  
    oczywiscie kolego, masz 100% racji i oczywiscie daleki jestem od niepowaznego twierdzenia ze dobrym spawaczem mozna zostac po kilku miesiacach treningu,, a co do spawu to oczywiscie spawalem na zakladke, jednak jestem cierpliwy i cwicze, wczesniej czy pozniej bede na tyle dobry ze wezme sie za powazniejsze spawania..
  • #11 1787729
    T_E_D_I
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Podziwiam i życzę powodzenia.
    Odzwiedź tą stronę.Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #12 2926161
    Neverhood
    Poziom 16  
    Ocena: 54
    Odświerze temat
    ali04 napisał:
    podam parametry spawarki ktora kupiłem..
    zródlo 230V\ 50hz
    Moc 4.2 kVa
    pobór prądu 23A
    prąd spawania 40-140A
    regolacja pradu spawania skokowo - 3 stopnie
    klasa izolacji H
    stopien ochrony IP 21
    elektroda 1.5-3.25 mm
    wymiary 405x265x280
    masa 12 kg

producent pisze ze najnizsza grubosc spawanego materiału to 0.18 mm
    wiec wydaje sie ze blacha od malca jest chyba grubsza...

elektroda ...... prad spawania ...... grubosc materialu
    1.5-2.0 ............. 40-60 ..................0,18-1,5
    2....... ................50-75...................... 1,5-3
    2,5 ...... .............75-105 ....... ..............2-4
    3,25 .....................100-135 ................3-6
    .
    to tabela z instrukcji producent to ENDRESS Elektrogeratebu GmbH
    Bempflingen D-72658

Widzę że masz tą samą spawarkę którą ja niedawno kupiłem. Zapędy mam podobne - samochód, więc będę ćwiczył

Jak widzę to można tą spawarką coś zrobić, tylko cierpliwość -> doświadczenie.....
    Zresztą kiedyś wyszysko elektrodą robiono:D

Czy można usłyszeć o jakiś dalszych osiągnięciach?????
  • #13 2988638
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6162
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy spawania bardzo cienkiej blachy 0,18 mm spawarką transformatorową o zakresie prądu 40-140A i elektrodą 1,5 mm, zakupioną do naprawy karoserii starego samochodu (Fiat 126p). Użytkownicy podkreślają, że spawanie tak cienkiej blachy elektrodą otuloną jest trudne, zwłaszcza dla początkujących, i często wymaga dużego doświadczenia oraz odpowiedniego sprzętu, np. spawarki prądu stałego lub MIG-MAG. Zalecane jest ćwiczenie na grubszym materiale i stopniowe zdobywanie umiejętności. Producent spawarki (ENDRESS Elektrogerätebau GmbH) podaje parametry pracy: elektrody 1,5-3,25 mm, prąd spawania 40-140A, z tabelą dopasowania grubości materiału do średnicy elektrody i prądu. Wskazano również na konieczność odłączenia akumulatora podczas spawania blach samochodowych. Polecano literaturę fachową oraz fora internetowe jako źródła wiedzy. Wskazano, że spawanie blach poniżej 0,5 mm elektrodą jest bardzo trudne i często niepraktyczne, a lepsze efekty daje spawanie automatem MIG-MAG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA