Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mrugające światło stopu po odciśnięciu hamulca. Corsa C 2001

Kastillo 15 Sep 2018 00:39 1497 3
    Kastillo
    Level 2  
    Witam, wczoraj na przeglądzie spotkał mnie nie lada problem, zauważyłem że światło stopu (to górne, w klapie) po odciśnięciu pedału hamulca zaczyna pulsować. Niestety diagnosta też to zobaczył, przeglądu autko nie przeszło. Dodam jeszcze że tylko czasami światło mruga po odciśnięciu hamulca a normalnie to gaśnie, pan z kontroli stacji pojazdów zapewniał mnie że to czujnik świateł stopu pod pedałem hamulca. Słuchając się "fachowca" kupiłem i wymieniłem po godzinnej gimnastyce ten czujnik, niestety problem nie zniknął. Ktoś może ma jakiś pomysł co może być jeszcze przyczyną?
    CORSA C 2001, 1.0
    arigato
    Level 27  
    Należy prześledzić drogę, którą biegnie zasilanie do górnego światła "stop". Zaczynając od bezpiecznika oczywiście. Bardzo często osadzenie bezpieczników ulega korozji (nie tylko tej elektrolitycznej) i wystarczy zwyczajne wyjęcie i ponowne włożenie bezpiecznika (nie żałujmy i zróbmy to kilkakrotnie), co może rozwiązać problem. Może również pomóc ...nastokrotne użycie hamulca, tak dla treningu, ale czujnik został już wymieniony, zatem ten punkt omijamy :D
    Moim zdaniem - połączenia/łącza przewodów, nie wyłączając masowego i obwody bezpieczników z masą.
    Kastillo
    Level 2  
    A czy w grę wchodzi podłączenie światła stopu tego górnego do bocznego lewego?
    robin161
    Level 25  
    W Corsie C 3-stop jest chyba na ledach (tzw. belka). Z reguły wystarczy poprawić połączenie (śniedź na stykach), ewentualnie przelutować połączenia na pinach na wejściu.