Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co jest powodem słabego połączenia Wi-Fi? Internet po LAN działa dobrze.

damnfly 16 Sep 2018 18:37 393 7
  • #1
    damnfly
    Level 2  
    Witam,

    Mam problem ze swoim połączeniem bezprzewodowym, na kablu wszystko fajnie chodzi
    Co jest powodem słabego połączenia Wi-Fi? Internet po LAN działa dobrze.



    Gdy tylko przejdę na połączenie bezprzewodowe, wyniki spadają do żałosnych poziomów jak na obrazku niżej:
    Co jest powodem słabego połączenia Wi-Fi? Internet po LAN działa dobrze.

    Laptop Acer E 15 E5 575g
    Router TP-Link TL-WR841N
    Karta sieciowa w laptopie: Qualcomm Atheros QCA9377

    Zaktualizowałem firmware w routerze (najnowszy firmware z 2015-11-12 co prawda, nowszych nie ma)
    Sterownik do karty sieciowej również zaktualizowany, nic nie przyniosło efektu. Router stoi w bezpośredniej odległości 3 metrów od laptopa.
    Zmieniałem szerokość kanału jak i sam kanał, kontrola przepustowości jest wyłączona, nie wiem co jeszcze mógłbym zrobić, uprzejmie proszę o pomoc.

    Pozdrawiam
  • #2
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Sprawdzałeś laptopa z innymi sieciami bezprzewodowymi? Karta sieciowa z jaką prędkość połączenia pokazuje? Robiłeś jakieś pomiary poziomu sygnału użytkowego i zakłóceń (aplikacja na laptopie)?
  • #3
    damnfly
    Level 2  
    jimasek wrote:
    Sprawdzałeś laptopa z innymi sieciami bezprzewodowymi? Karta sieciowa z jaką prędkość połączenia pokazuje? Robiłeś jakieś pomiary poziomu sygnału użytkowego i zakłóceń (aplikacja na laptopie)?


    Laptopa mogę sprawdzić jedynie z siecią zrobioną przez hotspot w komórce, poniżej wynik będąc podłączonym do hotspotu, sieć play:
    Co jest powodem słabego połączenia Wi-Fi? Internet po LAN działa dobrze.

    Pomiar sygnału użytkowego przypuszczam, że chodziło o to?
    Co jest powodem słabego połączenia Wi-Fi? Internet po LAN działa dobrze.

    Niestety nie wiem jak sprawdzić jaką prędkość połączenia pokazuje karta sieciowa
  • #4
    KOCUREK1970
    Network and Internet specialist
    damnfly wrote:
    Router stoi w bezpośredniej odległości 3 metrów od laptopa.

    I korzystasz z wifi?

    W eterze jest z 10 (jak nie więcej) sieci w pasmie 2,4 GHz - to daje taki efekt jak obserwujesz.
  • #5
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Próbowałeś zrobić reset routera do ustawień fabrycznych i ponownie skonfigurować?
  • #6
    damnfly
    Level 2  
    Dotychczas nie było żadnych problemów, nie wiem co mogło je teraz spowodować.
    Przed chwilą sprawdziłem połączenie na drugim laptopie, tutaj jest wszystko w porządku zatem wygląda na to, że problem leży gdzieś w moim komputerze.

    EDIT:
    jimasek wrote:
    Próbowałeś zrobić reset routera do ustawień fabrycznych i ponownie skonfigurować?


    Tak
  • Helpful post
    #7
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    damnfly wrote:
    Przed chwilą sprawdziłem połączenie na drugim laptopie, tutaj jest wszystko w porządku zatem wygląda na to, że problem leży gdzieś w moim komputerze.


    No to musisz szukać u siebie na laptopie. Nie instalowałeś ostatnio jakiejś aplikacji która pobiera i wysyła dane wysysając przepustowość karty? Sprawdź systemowego menadżera zadań czy nie masz czegoś w tle odpalonego.
  • #8
    damnfly
    Level 2  
    Nic nie instalowałem ostatnio, poszukam w takim razie jeszcze, najwyżej przeinstaluję system.

    Dzięki z góry za chęć pomocy i niesamowicie szybką odpowiedź