Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piekarnik Amica model EB521WA+IN - nie piecze

krzykos2002 18 Sep 2018 00:02 1431 4
    krzykos2002
    Level 2  
    Szanowni.

Dziś próbowałem załączyć piekarnik a tu po 10 minutach okazuje się, że grzałki zimne.
    Zaznaczę, że zegar i panel dotykowy w tym modelu nadal działają bo można klikać i jest reakcja. Lewa i prawa gałka reaguje i m.in. załącza się wentylator, który reguluje lewa gałka czy na panelu widać zwiększenie temperatury, za który odpowiada prawa.
    Sprzęt z 2016 roku i 1.5 miesiąca temu wyszła gwarancja...
    Wiecie może co potencjalnie padło i jak naprawić, bo dziwnie to wygląda?
    barteksmrek
    Level 28  
    Wyświetla jakiś błąd?
    krzykos2002
    Level 2  
    Nie wyświetla się żaden błąd. Zegar normalnie chodzi a przy włączeniu piekarnia załącza i wyświetla się czas pieczenia i standardowe komunikaty. Problem tylko taki, że grzałki zimne zarówno góra i dół.
    Czytałem, że poszczególne modele mogą się zablokować i czasami różnymi konfiguracjami przycisków można uruchomić i reanimować ale o tym modelu nic niestety nie jest napisane w necie ...:(
    wojtek__
    Level 14  
    Światełko Ci się nie zaświeca?

Najprawdopodobniej upalił Ci się programator, tj. pokrętło do wyboru programów grzania i nie zwiera Ci główny styk/krzywka, podobnie jak tu:

Kuchnia gazowo-elektryczna Amica 53GE3 - przestała działać

Możliwe, że też zegar albo przekaźnik zegara nie działa. Albo jakiś przewód lub konektor od przewodu Ci się upalił.
    krzykos2002
    Level 2  
    Finalnie okazało się że włączył się dryb demo. Może komuś to pomoże i funkcja dezaktywacji to pokrętło od wyboru opcji pieczenia na 0, potem jednocześnie należy trzymać sensor/przycisk temperatury a pokrętłem od temperatury płynie 2 razy w lewo (minus). Puścić wszytko i usłyszycie specyficzny dziewiek.

Temat do zamknięcia