Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rozmieszczenie kamer na bliźniaku

kingvince 18 Sep 2018 06:03 5148 48
Optex
    kingvince
    Level 9  
    suworow wrote:
    Poddaję się Owszem można by było dać magnes na dużym kątowniku, ale też wybrałbym to miejsce montażu.

Tłumacze się w powyższej sprawie, listwę zakupił deweloper i otrzymam ją po podpisaniu pewnego dokumentu do, którego mam obiekcie.
    suworow wrote:
    Dajmy się wykazać w obu sprawach instalatorowi Z kamerami idzie mu całkiem nieźle to i resztę powinien mieć ogarniętą. Sterowanie bramami z jednego pilota dwiema bramami + opóźnianie alarmu to nie jest żaden cud

suworow wrote:
    Tak samo listwowe bariery podczerwieni to element zabezpieczenia może nie najpopularniejszy, ale jednak stosowany w domkach. Listwy montuje się w otworach okiennych czy drzwiowych, po całej ich wysokości. Z jednej strony odbiornik , z drugiej nadajnik.

Przedstawię instalatorowi owe rozwiązania i zobaczymy co zaproponuje. Wtedy wrócę z informacją zwrotną.
    Tylko mega drogie te listwy(500-600 zł). Może to grupie pytanie ale montaż w otworze okiennym od wewnątrz czy na zewnątrz budynku???
  • Optex
    kingvince
    Level 9  
    - zasilanie dla rejestratora/obudowa
    Instalator przedstawił następującą propozycję - zakup poniższej szafki + 2 akumulatory 17Ah/12V
    szafka Pulsar S64-crb
    https://www.pulsar.pl/PL_210_S64-CRB_switch-6-portowy-s64-crb-z-zasilaczem-buforowym-do-4-kamer-ip-i-rejestratora-z-miejscem-na-rejestrator
    - sposób montażu kamer na elewacji
    po Twoich radach wybrałem bezpieczniejszą wersję, czyli montaż na ponad standardowych kołkach
    Ebolt 14x300 M6 mocowanie poprzez styropian
    https://montman.pl/ebolt-14x280-m6-mocowanie-...0ylfgr-mIiK2ar3dsLMLygUMRLoqAaIBoCV04QAvD_BwE
    - zabezpieczenie obwodowe domu
    ze względu na rosnące koszty a brak w puli na zabezpieczenie domu dodatkowych pieniędzy, zdecydowałem się na montaż kontraktorów w następujących miejscach. Na bramie garażowej(opcja u góry), w drzwiach wejściowych(wpuszczany - instalacja w górnej części ościeżnicy). Natomiast okno tarasowe zabezpieczę listwą bariery podczerwieni - na ten produkt otrzymam dopiero ofertę.

Instalator zaproponował dokupienie radioodbiornika oraz zaprogramowanie drugiego przycisku na pilocie do bramy w taki sposób aby aktywował i dezaktywował alarm wyłącznie w garażu. Czyli mam zawsze czas aby bez pośpiechu wjechać/wyjechać, usadzić dzieci, oczywiście kosztem dodatkowego włączania/wyłączania alarmu w domu manipulatorem.
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Obudowa z zasilaczem może nie najtańsza ale jak najbardziej spełniająca wymogi. 6h jak na domek to całkiem niezły wynik.
    Kołki kolega sam wybrał.... ;)
    Jeżeli na dole mamy raptem trzy otwory do zabezpieczenia to bardzo rozsądnie z tym alarmem. Przy czym mając pewne założenia budżetowe, dałbym tańsze kamery analogowe a nie IP. To by mi obniżyło tez koszty zasilacza buforowego, a oszczędzone pieniądze przeznaczyłbym na dwie czujki inercyjne ( brama, drzwi).
    Czy system alarmowy będzie kontrolował stan zasilania kamer, a tym samym poinformuje kolegę o zaniku np via sms?

Nie do końca rozumiem?
    Czyli będą dwa piloty? Jeden od bramy wjazdowej drugi od garażowej?
    Czy przypadkiem nie było by lepiej gdyby otwarcie bramy zawsze wiązało się z sygnałem do alarmu tyle że nie rozbrojeniem a startem czasu na wejście ( centrala może dać na to ponad 4 minuty)
    Na podstawie tak zdawkowych informacji nie potrafię ocenić tego rozwiązania.

ps. Może było by lepiej gdyby wypowiedział się na forum instalator, a nie kolega ?
    kingvince
    Level 9  
    suworow wrote:
    Obudowa z zasilaczem może nie najtańsza ale jak najbardziej spełniająca wymogi. 6h jak na domek to całkiem niezły wynik.

Suworow znasz może jakaś inną obudowę w rozsądniejszej cenie, która spełniałaby moje potrzeby???
    suworow wrote:
    Kołki kolega sam wybrał....

Kołki to zasługa instalatora.
    suworow wrote:
    Jeżeli na dole mamy raptem trzy otwory do zabezpieczenia to bardzo rozsądnie z tym alarmem. Przy czym mając pewne założenia budżetowe, dałbym tańsze kamery analogowe a nie IP. To by mi obniżyło tez koszty zasilacza buforowego, a oszczędzone pieniądze przeznaczyłbym na dwie czujki inercyjne ( brama, drzwi).

Do montażu kamer i ich zakupu jest jeszcze czas więc zastanowię się.
    Czujki inercyjne przy bramie i drzwiach jako uzupełnienie kontraktorów czy w zamian???
    suworow wrote:
    Czy system alarmowy będzie kontrolował stan zasilania kamer, a tym samym poinformuje kolegę o zaniku np via sms?

Oczywiście, zapytam się instalatora.
    suworow wrote:
    Nie do końca rozumiem?
    Czyli będą dwa piloty? Jeden od bramy wjazdowej drugi od garażowej?
    Czy przypadkiem nie było by lepiej gdyby otwarcie bramy zawsze wiązało się z sygnałem do alarmu tyle że nie rozbrojeniem a startem czasu na wejście ( centrala może dać na to ponad 4 minuty)

ps. Może było by lepiej gdyby wypowiedział się na forum instalator, a nie kolega ?

Już tłumacze, w tym założeniu nie kupuje dodatkowego pilota tylko mając pilot dwu przyciskowy do bramy garażowej wykorzystuje jego wolny przycisk. W obecnej chwili korzystam tylko z jednego przycisku, który otwiera i zamyka bramę garażową a drugi przycisk jest niewykorzystywany. Instalator proponował zakup dodatkowego pilota czteroprzyciskowego, którym można był by uzbrajać/rozbrajać tylko garaż, cały dom oraz opóźniać czas itd.
    Wcześniejsze rozwiązanie wydawało mi się najrozsądniejsze z mojej perspektywy. Mając tutaj na myśli dobro żony, która potrzebuje zdecydowanie więcej czasu aby zaparkować poprawnie w garażu. Myślałem, że moje rozwiązanie zaoszczędzi jej stresu z upływającym czasem i możliwością spotkania chociażby ze ścianą.
    Oczywiście rozwiązanie z opóźnieniem czasu jest do wykonania, ponieważ w garażu znajduje się czujka ruchu.
    suworow wrote:

Suworow jakich informacji potrzebujesz, odpowiem na każdą ilość potrzebnych pytań.

Jak zawsze dziękuję za pomoc
    suworow
    Ad1. Owszem można to zrobić taniej stawiając oddzielnie zasilacz buforowy POE pod kamery, zasilacz buforowy pod rejestrator i switch, no i obudowę pod rejestrator. Można kupić też szafkę i w niej poupychać zasilacze do zabudowy, akumulatory, rejestrator, switch. Rozwiązanie przedstawione przez kolegę ma o tyle przewagę nad kompletowanym osobno, że wydaje się dobrze przemyślanym ( 4+ 2porty, 12 a nie 13,5 jak na wyjściu zwykłego bufora pod rejestrator) i poukładanym. Przy oddzielnym zasilaniu nie zbilansujemy nigdy tak by wszystkie elementy systemu miały taki sam czas podtrzymania.
    Tak jak pisałem, pewne oszczędności na zasilaniu jak i kamerach osiągniemy przechodząc na system analogowy. Przejścia na zasilanie kamer IP z 12 V nawet nie proponuję bo to moim zdaniem bezsens ;)

Ad3. Trzeba po prostu przeczytać na co reagują czujki inercyjne a na co czujki kontaktronowe. Oczywiście są jeszcze zespolone czujki inercyjne z wbudowanym kontaktronem ale na bramę garażową zdecydowanie lepszy będzie kontaktron który już kolega wybrał. Żeby nie było tak łatwo spyta kolega o to jak zabezpieczyć się przed przyłożeniem obcego magnesu :)

Ad4. Z tymi pilotami dalej nie "kumam. Może mi kolega napisać ilu kanałowy w końcu będzie ten pilot i co trzeba będzie zrobić, aby wjechać do garażu i go rozbroić, jak i wyjechać z garażu i go uzbroić ? I co z bramą wjazdową? Inny pilot? Ile w sumie będzie odbiorników?
    kingvince
    Level 9  
    suworow wrote:
    Ad1. Owszem można to zrobić taniej stawiając oddzielnie zasilacz buforowy POE pod kamery, zasilacz buforowy pod rejestrator i switch, no i obudowę pod rejestrator. Można kupić też szafkę i w niej poupychać zasilacze do zabudowy, akumulatory, rejestrator, switch. Rozwiązanie przedstawione przez kolegę ma o tyle przewagę nad kompletowanym osobno, że wydaje się dobrze przemyślanym ( 4+ 2porty, 12 a nie 13,5 jak na wyjściu zwykłego bufora pod rejestrator) i poukładanym. Przy oddzielnym zasilaniu nie zbilansujemy nigdy tak by wszystkie elementy systemu miały taki sam czas podtrzymania.
    Tak jak pisałem, pewne oszczędności na zasilaniu jak i kamerach osiągniemy przechodząc na system analogowy. Przejścia na zasilanie kamer IP z 12 V nawet nie proponuję bo to moim zdaniem bezsens

Ok, w takim razie jeśli polecasz szafkę to zostanę przy takim rozwiązaniu. Przedstawiam koszt całego kompletu: szafka 782zł brutto + dwie baterie 279zł brutto razem 1061zł
    suworow wrote:
    Ad3. Trzeba po prostu przeczytać na co reagują czujki inercyjne a na co czujki kontaktronowe. Oczywiście są jeszcze zespolone czujki inercyjne z wbudowanym kontaktronem ale na bramę garażową zdecydowanie lepszy będzie kontaktron który już kolega wybrał. Żeby nie było tak łatwo spyta kolega o to jak zabezpieczyć się przed przyłożeniem obcego magnesu

Tak, kontraktron na bramie będzie mocowany u góry. Oczywiście dopytam instalatora o kwestię przyłożenie obcego magnesu.
    suworow wrote:
    Ad4. Z tymi pilotami dalej nie "kumam. Może mi kolega napisać ilu kanałowy w końcu będzie ten pilot i co trzeba będzie zrobić, aby wjechać do garażu i go rozbroić, jak i wyjechać z garażu i go uzbroić ? I co z bramą wjazdową? Inny pilot? Ile w sumie będzie odbiorników?

Rozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniaku Rozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniaku
    Powyżej zdjęcie budynku, podjazdu, garażu wraz z drzwiami przejściowymi do domu + pilota do bramy.
    Przed posesją nie mam bramy, podjeżdżam bezpośrednio pod bramę garażową. Następnie duszę dolny przycisk, który rozbraja wyłącznie garaż, następnie górny aby podnieść bramę. Reszta domu pozostaje uzbrojona. Wjeżdżam do środka, parkuje, wyciągam armie zbójów z samochodu(2 szt.), otwieram drzwi prowadzące z garażu do domu, wtedy czujka ruchu znajdująca się w wiatrołapie do którego wchodzę z garażu łapie ruch drzwi i załącza alarm. Wtedy mam 30sek. lub 1 min(czasu jeszcze nie zdefiniowałem), na podejście do manipulatora znajdującego się w wiatrołapie prawie na wprost drzwi aby wyłączyć alarm. Alarm jest wyłączony, podnoszą się wszystkie rolety.
    W drugą stronę sprawa wygląda tak, podchodzę do manipulatora załączam alarm, opadają rolety, po opadnięciu rolet, w przeciągu 1 min wyłącza się światło w domu. Zamykam drzwi pomiędzy wiatrołapem a garażem. Alarm zostaje aktywowany w całym domu za wyjątkiem garażu. Pakuje 2szt. zgredów podnoszę bramę górnym przyciskiem pilota i wyjeżdżam. Wciskam górny przycisk na pilocie i zamykam bramę. Po zamknięciu bramy duszę dolny przycisk na pilocie, który uzbraja tylko garaż.
    Jeśli Suworow są jeszcze jakieś niejasności pytaj, ponieważ jestem słaby w tłumaczeniu.
  • Optex
    suworow
    Wcześniej nie wspominał kolega nic o oknie kuchennym a mowa była o oknie tarasowym.
    Tak czy inaczej oba wymagają zabezpieczenia. Czy barierą akurat tej wysokości to nie jestem przekonany. Wystarczy przyłożyć ja sobie do okna jakie ma zabezpieczać i sprawdzić ( uwzględniając rozmieszczenie wiązek) czy da się takim oknem wejść nie naruszając wiązki. Pytanie czy na oknie kuchennym musi być bariera, czy nie można jej zastąpić np czujką kontaktronową i inercyjną, albo dwa w jednym czujka inercyjna z wbudowanym kontaktronem jaką ma w ofercie np satel ( VD-1).
    Tak jak pisałem wcześniej skoro kończy się budżet warto zastanowić się czy potrzebujemy wszędzie kamer 4Mpx ( moim zdaniem po bokach gdzie będzie zawężony kąt widzenia szczególnie przy ich odpowiednim usytuowaniu - nie) i czy koniecznie muszą być to kamery IP.
    kingvince
    Level 9  
    suworow wrote:
    Wcześniej nie wspominał kolega nic o oknie kuchennym a mowa była o oknie tarasowym.
    Tak czy inaczej oba wymagają zabezpieczenia. Czy barierą akurat tej wysokości to nie jestem przekonany. Wystarczy przyłożyć ja sobie do okna jakie ma zabezpieczać i sprawdzić ( uwzględniając rozmieszczenie wiązek) czy da się takim oknem wejść nie naruszając wiązki. Pytanie czy na oknie kuchennym musi być bariera, czy nie można jej zastąpić np czujką kontaktronową i inercyjną, albo dwa w jednym czujka inercyjna z wbudowanym kontaktronem jaką ma w ofercie np satel ( VD-1).

Racja, zapomniałem ponieważ stwierdziłem, że przez tego typu okno(uchylne) nie będzie nikt próbował dokonać wtargnięcia Jak będę jutro na nieruchomości to zmierzę wysokość ale jest to krótkie i nie wysokie okno. Jeśli zabezpieczać kontraktorem wpuszczanym to montaż w górną część ramy??? Zobaczę sobie tą czujkę VD-1.
    Co do okna tarasowego przychylam się do dłuższej listwy activa-3 (78cm) ale instalator polecił tą najkrótszą. Przymierze jutro i zobaczę jak to wygląda, przy montażu 30 do 40 cm od podłoża.
    suworow wrote:
    Tak jak pisałem wcześniej skoro kończy się budżet warto zastanowić się czy potrzebujemy wszędzie kamer 4Mpx ( moim zdaniem po bokach gdzie będzie zawężony kąt widzenia szczególnie przy ich odpowiednim usytuowaniu - nie) i czy koniecznie muszą być to kamery IP.

Pamiętam i biorę pod uwagę. Jak będzie już wszystko ustalone to podam łączną kwotę i wtedy jeszcze raz podejdę do tego tematu.
    kingvince wrote:
    Rozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniaku Rozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniaku
    Powyżej zdjęcie budynku, podjazdu, garażu wraz z drzwiami przejściowymi do domu + pilota do bramy.
    Przed posesją nie mam bramy, podjeżdżam bezpośrednio pod bramę garażową. Następnie duszę dolny przycisk, który rozbraja wyłącznie garaż, następnie górny aby podnieść bramę. Reszta domu pozostaje uzbrojona. Wjeżdżam do środka, parkuje, wyciągam armie zbójów z samochodu(2 szt.), otwieram drzwi prowadzące z garażu do domu, wtedy czujka ruchu znajdująca się w wiatrołapie do którego wchodzę z garażu łapie ruch drzwi i załącza alarm. Wtedy mam 30sek. lub 1 min(czasu jeszcze nie zdefiniowałem), na podejście do manipulatora znajdującego się w wiatrołapie prawie na wprost drzwi aby wyłączyć alarm. Alarm jest wyłączony, podnoszą się wszystkie rolety.
    W drugą stronę sprawa wygląda tak, podchodzę do manipulatora załączam alarm, opadają rolety, po opadnięciu rolet, w przeciągu 1 min wyłącza się światło w domu. Zamykam drzwi pomiędzy wiatrołapem a garażem. Alarm zostaje aktywowany w całym domu za wyjątkiem garażu. Pakuje 2szt. zgredów podnoszę bramę górnym przyciskiem pilota i wyjeżdżam. Wciskam górny przycisk na pilocie i zamykam bramę. Po zamknięciu bramy duszę dolny przycisk na pilocie, który uzbraja tylko garaż.
    Jeśli Suworow są jeszcze jakieś niejasności pytaj, ponieważ jestem słaby w tłumaczeniu.

Suworow co myślisz o powyższym rozwiązaniu???
    suworow
    kingvince wrote:
    Racja, zapomniałem ponieważ stwierdziłem, że przez tego typu okno(uchylne) nie będzie nikt próbował dokonać wtargnięcia

To się nazywa analiza zagrożeń. Śmiem tylko wątpić czy wykonana prawidłowo ;)
    kingvince wrote:
    Co do okna tarasowego przychylam się do dłuższej listwy activa-3 (78cm) ale instalator polecił tą najkrótszą.

Zaczynam mieć jakieś wątpliwości zarówno co umiejętności jak i samego istnienia owego instalatora :( Ciekawe po co w takim razie produkują listwy dł np 200 cm a niektóre firmy oferują takowe nawet na wymiar.

kingvince wrote:
    Suworow co myślisz o powyższym rozwiązaniu???

Po pierwsze to to, że zwracając się bezpośrednio do mnie, ograniczasz swój dostęp do wiedzy. W końcu to forum dyskusyjne i dobrze gdyby ktoś jeszcze się wypowiedział.....
    Jeżeli zaś pytanie dotyczyło sterowania z pilotów to nawet przyjmując Twoją wersję, ze piloty mają uzbrajać. rozbrajać garaż to można zrobić to lepiej. Przy tak wykonanym sterowaniu nie wiesz czy system się uzbroił i rozbroił, a chyba nie chcesz przy okazji " szczękać" sygnalizatorem na całą okolicę :) Oczywiście można takie informacje dostawać via sms/aplikacja, ale czy to będzie ułatwienie?

Można zrobić to lepiej
    kingvince
    Level 9  
    suworow wrote:
    To się nazywa analiza zagrożeń. Śmiem tylko wątpić czy wykonana prawidłowo

Przyznałem się, że jest to złe podejście.
    Reasumując, na parterze do zabezpieczenia mam następujące rzeczy oraz typ planowanego zabezpieczenia:
    - okno tarasowe - podwójne - listwa
    - okno kuchenne - uchylne - wys.70 x długość 110 - kontaktron wpuszczany lub zewnętrznie czujką CV-1
    - drzwi wejściowe - kontaktron wpuszczany od góry
    - brama garażowa - kontaktron
    suworow wrote:
    Zaczynam mieć jakieś wątpliwości zarówno co umiejętności jak i samego istnienia owego instalatora Ciekawe po co w takim razie produkują listwy dł np 200 cm a niektóre firmy oferują takowe nawet na wymiar.

Właśnie dlatego forum oraz Ty Suworow jesteście dla mnie skarbnicą wiedzy . Stąd moje tysiąc pytań i dopytywanie o wszystko. Jak pisałem i to co zaobserwowałem instalator dokonuje prace wszędzie w ten sam sposób według przyjętego standardu. Ma być i na dodatek po kosztach to jest a czy spełnia wymogi to już nie ważne. Zero podejścia indywidualnego, chociaż na mojej budowie dużo się nauczy i do kształci. Tylko nie wiem czy cieszę się, że będzie to moim kosztem. Nie wspomnę, że kosztuje mnie to dużo czasu i jest to dla mnie patologia obecnych czasów, że klient wydając dużo pieniędzy musi sam, dla własnego dobra edukować się w każdej kwestii prowadzonej inwestycji.
    Dużo zostało zmienione: rozmieszczenie kamer i ich typ + montaż, skrzynka z podtrzymaniem, dodane zabezpieczenie obwodowe.
    suworow wrote:
    Po pierwsze to to, że zwracając się bezpośrednio do mnie, ograniczasz swój dostęp do wiedzy. W końcu to forum dyskusyjne i dobrze gdyby ktoś jeszcze się wypowiedział.....
    Jeżeli zaś pytanie dotyczyło sterowania z pilotów to nawet przyjmując Twoją wersję, ze piloty mają uzbrajać. rozbrajać garaż to można zrobić to lepiej. Przy tak wykonanym sterowaniu nie wiesz czy system się uzbroił i rozbroił, a chyba nie chcesz przy okazji " szczękać" sygnalizatorem na całą okolicę Oczywiście można takie informacje dostawać via sms/aplikacja, ale czy to będzie ułatwienie?

Można zrobić to lepiej

Oczywiście, zwracam się do każdej osoby, która chciałaby mi pomóc w prawidłowym zabezpieczeniu domu, jednakże na razie tylko Ty oraz gradek83 brał udział w dyskusji.
    W kwestii pilota, instalator ma przedstawić mi propozycje 4 czy 5 przyciskowego pilota z zastosowaniem wszystkich przycisków. Mówił też. że można zakupić pilot, który pokazuje czy dom jest zabezpieczony czy nie.

Na koniec moje pytania:
    Jakiej długości listwę zainstalować przy oknie tarasowym???
    Propozycja zabezpieczenia garażu, sposób???

Dziękuję wszystkim za pomoc i wyrażenie swojej opinii oraz pomysłu.
    suworow
    kingvince wrote:
    kontaktron wpuszczany lub zewnętrznie czujką CV-1

satel VD1 zewnętrznie czyli jak rozumiem nawierzchniowo ale od środka. Lub kontaktron wpuszczany i np Impaq optex
    kingvince wrote:
    okno tarasowe - podwójne - listwa
    od gory do dołu czyli pewnie taka 2m
    kingvince wrote:
    brama garażowa - kontaktron
    i ewentualnie czujka inercyjna np wspomniany impaq optexa
    kingvince wrote:
    drzwi wejściowe - kontaktron wpuszczany od góry
    i ewentualnie tak jak na oknie czyli niezależnie dodatkowo czujnik inercyjny lub dwa w jednym kontaktron i czujka inercyjna.
    Można też na oknie i jak i na drzwiach dać jednocześnie czujnik inercyjny z wbudowanym kontaktronem i dodać przed nim czujnik kontaktronowy wpuszczany. Pytałem już o to czy instalator wie po co daje się po dwie czujki kontaktronowe jedna z drugą, ale jak zwykle odpowiedzi brak.
    kingvince wrote:
    Stąd moje tysiąc pytań i dopytywanie o wszystko. Jak pisałem i to co zaobserwowałem instalator dokonuje prace wszędzie w ten sam sposób według przyjętego standardu. Ma być i na dodatek po kosztach to jest a czy spełnia wymogi to już nie ważne. Zero podejścia indywidualnego, chociaż na mojej budowie dużo się nauczy i do kształci. Tylko nie wiem czy cieszę się, że będzie to moim kosztem. Nie wspomnę, że kosztuje mnie to dużo czasu i jest to dla mnie patologia obecnych czasów, że klient wydając dużo pieniędzy musi sam, dla własnego dobra edukować się w każdej kwestii prowadzonej inwestycji.

Nie jest tak, to raczej kolega wybrał taką drogę. Ten instalator jest koledze jakoś narzucony, czy jakaś odmiana syndromu sztokholmskiego?
    kingvince wrote:
    Oczywiście, zwracam się do każdej osoby, która chciałaby mi pomóc w prawidłowym zabezpieczeniu domu, jednakże na razie tylko Ty oraz gradek83 brał udział w dyskusji.

Bo większość osób pewne jak to czyta to "zrywa boki ze śmiechu". Proszę tez zrozumieć, że czym innym jest pomóc w jednej czy dwóch kwestiach a czym innym robić za kogoś cały projekt.
    kingvince wrote:
    W kwestii pilota, instalator ma przedstawić mi propozycje 4 czy 5 przyciskowego pilota z zastosowaniem wszystkich przycisków. Mówił też. że można zakupić pilot, który pokazuje czy dom jest zabezpieczony czy nie

To o czym pisałem można zrobić na tamtych pilotach wykorzystując dwa przyciski. Ale czekamy na propozycję. W końcu dodatkowe przyciski też da się dobrze wykorzystać.

Tak na marginesie:
    Z mojej strony i pewnie wielu innych instalatorów chociażby tych udzielających się tu na forum wygląda to tak, że przychodzimy na budynek i widząc że jest w stanie deweloperskim ( a więc sporo rzeczy można poprawić, zrobić od początku) proponujemy inwestorowi naszą wizję. Tłumaczymy, że mając raptem 4 otwory na dole do zabezpieczenia grzechem by było nie wykonanie na dole systemu obwodowego, że warto pomyśleć o jakiejś czujce zalania, dymu, gazu, połączeniu wszystkich instalacji miedzy sobą, przygotowaniu instalacji tak by była możliwa jej późniejsza modyfikacja/ rozbudowa ( kabelek do rozdzielnicy, kabelek do kotłowni, kabelek pod włącznik sterujący oświetleniem na zewnątrz, parę kabelków na elewację gdyby kiedyś nasz klient zdecydował się na postawienie ogrodzenia i chciał tam mieć kamerę lub wideodomofon, chciałby postawić w ogrodzie kawałek szopy i ją też zabezpieczyć alarmem, itp)
    Część z tych rzeczy przechodzi, część klient skreśla, ale ja wiem że zrobiłem to co do mnie należało. Wyjątkiem od tego jest sytuacja gdy klient już od progu oznajmia że liczy się tylko cena...

ps. może warto pośledzić ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3525433.html
    kingvince
    Level 9  
    suworow wrote:
    kingvince napisał:
    kontaktron wpuszczany lub zewnętrznie czujką CV-1
    satel VD1 zewnętrznie czyli jak rozumiem nawierzchniowo ale od środka. Lub kontaktron wpuszczany i np Impaq optex

Tak, nawierzchniowo na ramę okna od środka pomieszczenia.
    suworow wrote:
    kingvince napisał:
    okno tarasowe - podwójne - listwa
    od gory do dołu czyli pewnie taka 2m

Ok, w takim razie listwa Activa 7 - długość 184 cm.
    suworow wrote:
    kingvince napisał:
    brama garażowa - kontaktron
    i ewentualnie czujka inercyjna np wspomniany impaq optexa

Ok, tylko brama garażowa ze względu na konstrukcje narażona jest na podmuchy wiatru i ewentualne ruchy. Czy jest to jakiś problem.
    suworow wrote:
    kingvince napisał:
    drzwi wejściowe - kontaktron wpuszczany od góry
    i ewentualnie tak jak na oknie czyli niezależnie dodatkowo czujnik inercyjny lub dwa w jednym kontaktron i czujka inercyjna.
    Można też na oknie i jak i na drzwiach dać jednocześnie czujnik inercyjny z wbudowanym kontaktronem i dodać przed nim czujnik kontaktronowy wpuszczany. Pytałem już o to czy instalator wie po co daje się po dwie czujki kontaktronowe jedna z drugą, ale jak zwykle odpowiedzi brak.

Ok, jeśli padło takie pytanie to musiałem je przeoczyć. Wiem, że każde pytanie jest zasadne i przekazuje je dalej.
    suworow wrote:
    kingvince napisał:
    Stąd moje tysiąc pytań i dopytywanie o wszystko. Jak pisałem i to co zaobserwowałem instalator dokonuje prace wszędzie w ten sam sposób według przyjętego standardu. Ma być i na dodatek po kosztach to jest a czy spełnia wymogi to już nie ważne. Zero podejścia indywidualnego, chociaż na mojej budowie dużo się nauczy i do kształci. Tylko nie wiem czy cieszę się, że będzie to moim kosztem. Nie wspomnę, że kosztuje mnie to dużo czasu i jest to dla mnie patologia obecnych czasów, że klient wydając dużo pieniędzy musi sam, dla własnego dobra edukować się w każdej kwestii prowadzonej inwestycji.
    Nie jest tak, to raczej kolega wybrał taką drogę. Ten instalator jest koledze jakoś narzucony, czy jakaś odmiana syndromu sztokholmskiego?

Zgadzam się. Niestety większość znajomych rezygnuje z takiego wydatku więc nie ma nikogo z polecenia. Sprawdzałem parę osób i obecna ekipa wydawała się kompetentna w sprawach elektryki ale wychodzi, że mniej w instalacjach alarmowych. Pomimo, że dokonywali wcześniej prace owego typu.
    suworow wrote:
    kingvince napisał:
    Bo większość osób pewne jak to czyta to "zrywa boki ze śmiechu". Proszę tez zrozumieć, że czym innym jest pomóc w jednej czy dwóch kwestiach a czym innym robić za kogoś cały projekt.

Rozumiem całość wypowiedzi, jednakże mam dwa wyjścia albo znaleźć fachową pomoc w internecie albo szukać, umawiać się na dziesiątki spotkań z nowymi ekipami a później czekać pół roku na termin. Wybrałem opcje nr jeden, która dzięki Twojej pomocy wiele mnie nauczyła, co jest dużym plusem.
    suworow wrote:
    Tak na marginesie:
    Z mojej strony i pewnie wielu innych instalatorów chociażby tych udzielających się tu na forum wygląda to tak, że przychodzimy na budynek i widząc że jest w stanie deweloperskim ( a więc sporo rzeczy można poprawić, zrobić od początku) proponujemy inwestorowi naszą wizję. Tłumaczymy, że mając raptem 4 otwory na dole do zabezpieczenia grzechem by było nie wykonanie na dole systemu obwodowego, że warto pomyśleć o jakiejś czujce zalania, dymu, gazu, połączeniu wszystkich instalacji miedzy sobą, przygotowaniu instalacji tak by była możliwa jej późniejsza modyfikacja/ rozbudowa ( kabelek do rozdzielnicy, kabelek do kotłowni, kabelek pod włącznik sterujący oświetleniem na zewnątrz, parę kabelków na elewację gdyby kiedyś nasz klient zdecydował się na postawienie ogrodzenia i chciał tam mieć kamerę lub wideodomofon, chciałby postawić w ogrodzie kawałek szopy i ją też zabezpieczyć alarmem, itp)
    Część z tych rzeczy przechodzi, część klient skreśla, ale ja wiem że zrobiłem to co do mnie należało. Wyjątkiem od tego jest sytuacja gdy klient już od progu oznajmia że liczy się tylko cena...

Bardzo dobre podejście, dla mnie nie liczy się na pierwszym miejscu cena a prawidłowe zabezpieczenie oraz wykonanie wszystkich przyszłościowych prac na obecnym etapie abym za parę lat nie musiał dokonywać demolki bo fajnie byłoby mieć itd.
    Dziękuję za link, oczywiście przeczytam.
    suworow
    kingvince wrote:
    Ok, tylko brama garażowa ze względu na konstrukcje narażona jest na podmuchy wiatru i ewentualne ruchy. Czy jest to jakiś problem.

Zazwyczaj nie.

kingvince wrote:
    Sprawdzałem parę osób i obecna ekipa wydawała się kompetentna w sprawach elektryki ale wychodzi, że mniej w instalacjach alarmowych. Pomimo, że dokonywali wcześniej prace owego typu.

No i tu chyba jest " pies pogrzebany" Niestety elektryka i systemy zabezpieczeń to nie to samo i bardzo rzadko spotyka się osoby poruszające się w obu dziedzinach dość sprawnie. Co prawda mamy na forum kilku userów którzy udowadniają że można być zarówno dobrym elektrykiem jak i alarmowcem , ale kolega to chyba na żadnego z nich akurat nie trafił. Czujki takie jak kontaktrony, inercyjne, bariery wymagają nieco więcej wiedzy i doświadczenia niż zwykłe piry. Oprócz kwestii montażu pozostaje też kwestia prawidłowego skonfigurowania systemu.... nie wiem czy kolega wybrał najlepiej.
    Druga sprawa to taka, ze porady tu udzielane są zdalnie. Dobrze gdyby ktoś mógł je na miejscu zweryfikować...
    kingvince
    Level 9  
    suworow wrote:

No i tu chyba jest " pies pogrzebany" Niestety elektryka i systemy zabezpieczeń to nie to samo i bardzo rzadko spotyka się osoby poruszające się w obu dziedzinach dość sprawnie. Co prawda mamy na forum kilku userów którzy udowadniają że można być zarówno dobrym elektrykiem jak i alarmowcem , ale kolega to chyba na żadnego z nich akurat nie trafił. Czujki takie jak kontaktrony, inercyjne, bariery wymagają nieco więcej wiedzy i doświadczenia niż zwykłe piry. Oprócz kwestii montażu pozostaje też kwestia prawidłowego skonfigurowania systemu.... nie wiem czy kolega wybrał najlepiej.
    Druga sprawa to taka, ze porady tu udzielane są zdalnie. Dobrze gdyby ktoś mógł je na miejscu zweryfikować...

W takim razie, zwracam się tutaj do wszystkich osób które ma na myśli Suworow z prośbą o spotkanie. Co najważniejsze tych, które działają na terenie woj. Wielkopolskiego.
    kingvince
    Level 9  
    Witam wszystkich forumowiczów po dłuższej przerwie, która spowodowana była próbą polubownego rozwiązania sprawy nieszczelności mojego dachu z deweloperem. Niestety zakończyła się fiaskiem i przyjdzie mi użeranie się z nimi w sądzie.

Ze względu na powyższe chciałem powrócić do tematu zabezpieczenia budynku, a w tym przypadku okna tarasowego. Została mi przedstawiona propozycja zastąpienia wewnętrznych listw SATEL ACTIVA, przez zewnętrzną czujkę obwodową BXS-ST OPTEX(link do produktu poniżej).

https://www.fonex.pl/bxs-st-optex-zewnetrzna-czujka-obwodowa-4x-pir-6038.html?gclid=EAIaIQobChMI-peUvLSa5QIVEqmaCh3OhgNYEAQYEiABEgJNZvD_BwE

Co sądzicie o takim rozwiązaniu???
    Dziękuję za pomoc.
    suworow
    Tyle że to kurtyna dwustronna. Gdzie zamierzacie ja umieścić by wykorzystać jej możliwości, bo chyba nie po środku okna :)

Dodano po 8 [minuty]:

Tyle że to kurtyna dwustronna. Gdzie zamierzacie ja umieścić by wykorzystać jej możliwości, bo chyba nie po środku okna. Otoczenie też jakby takiej kurtynie zdaje się słabo sprzyjać :)

Bo jak pamiętam mówimy o tej stronie?

kingvince
    Level 9  
    Witam Suworow,

poniżej zdjęcie z przybliżonym miejscem montażu. Zastanawiałem się też nad montażem drugiej czujki na ścianie od ogrodzenia.
    Jest to tylko alternatywa dla listwy, która według pierwszego planu miała znajdować się wewnątrz domu. Jednakże, taki wariant ma wiele wad np. brak możliwości uchylenia okna, firanka. Chyba, że mi już się wszystko pomyliło i od samego początku mówiłeś o montażu listwy od zewnątrz. Wtedy to ładna wtopa z mojej strony. Oczywiście rozważam taki montaż jako możliwość, zamiast OPTEXA i tak naprawdę jako opcje nr 1. Miejsca chyba wystarczy bo wnęka okienna na zewnątrz licząc od rolety ma szerokość od 14 cm(od dołu) do 16 cm.
    Teren uległ lekkiej zmianie, ponieważ sąsiad odgrodził się ode mnie murem.

Dziękuję za pomoc i wyrozumiałość.
    suworow
    kingvince wrote:
    hyba, że mi już się wszystko pomyliło i od samego początku mówiłeś o montażu listwy od zewnątrz

Od samego początku mówiłem o listwach na zewnątrz
    kingvince wrote:
    Oczywiście rozważam taki montaż jako możliwość, zamiast OPTEXA

Może narysuj gdzie instalator widzi miejsce dla tego optexa?