Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rozmieszczenie kamer na bliźniaku

kingvince 18 Sep 2018 06:03 4881 48
Optex
    kingvince
    Level 9  
    Witam,

proszę was o pomoc w wskazaniu miejsca usytuowania kamer dla bliźniaka. Na załączonym zdjęciu moją część stanowi lokal po lewej stronie. Z przodu lokalu, jak również za częścią ogrodu biegnie oświetlona przez lampy drogą. Na froncie lampa stoi przy śmietniku(oznaczyłem ją czerwonym kółkiem). Natomiast od strony ogrodu lampy usytuowane są poza moją działką, na lewo może 5 m, na prawo trochę więcej ok 10.

Mój instalator zaproponował mi zakup 3 szt. poniższych kamer. Rozmieszczenie kamer zaznaczyłem na różowo.
    https://www.kamery-ip.com/Dahua-IPC-HDBW1230EP-0280B-97914.html
    Z tego co powiedziano mi w sklepie z sprzętem do CCTV, powyższy wybór jest dla mnie dziwny, stąd moje pytanie do was. Co o tym myślicie na temat kamer i ich usytuowania oraz ilości? Czy na zewnątrz budynku nie powinny być kamery tubowe?

Jak wy widzicie kwestie rozmieszczenia kamer na budynku i doboru samego sprzętu???
    Dziękuję was za pomoc.

• Optex
    oskar777

Level 26  
    Wprawdzie specjalistą od kamer nie jestem ale ten obrazek trochę ci pokaże jak taka kamera ma zasięg i jaki kąt widzenia wtedy będziesz wiedział, czy taki obszar Ci pasuje. (obrazek nie mój). U Ciebie to będzie ogniskowa 2.8
    kingvince
    Level 9  
    Witam,
    dzięki za pomoc, z tego widzę, że potrzebowałbym w ogrodzie inne kamery. Ponieważ chciałbym aby miały zasięg co najmniej do ogrodzenia a najlepiej aby widziała chociaż kawałek drogi(po jednej i po drugiej stronie).
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    kingvince wrote:
    Jak wy widzicie kwestie rozmieszczenia kamer na budynku i doboru samego sprzętu???

Ja tam na tym rysunku nic nie widzę, a co za tym idzie trudno mi się odnieść do rozmieszczenia a tym bardziej doboru sprzętu.
    kingvince wrote:
    Z tego co powiedziano mi w sklepie z sprzętem do CCTV, powyższy wybór jest dla mnie dziwny, stąd moje pytanie do was. Co o tym myślicie na temat kamer i ich usytuowania oraz ilości? Czy na zewnątrz budynku nie powinny być kamery tubowe?

Wszystko zależy od warunków montażu takiej kamery. Da kolega jakieś zdjęcia jak to wygląda, lub dobrze opisze.

oskar777 wrote:
    Wprawdzie specjalistą od kamer nie jestem ale ten obrazek trochę ci pokaże jak taka kamera ma zasięg

I co dalej czarna mgła, nicość, obraz po iluś tam metrach się urywa ? :)

kingvince wrote:
    dzięki za pomoc, z tego widzę, że potrzebowałbym w ogrodzie inne kamery.

Na razie to kolega wstawi zdjęcia poda warunki montażu oświetlenie, odległości itp.
    kingvince
    Level 9  
    Witam,
    W takim razie uściślę moją wypowiedz o wymiary, zrobię zdjęcia budynku oraz terenu.
    Pozdrawiam
  • Optex
    kingvince
    Level 9  
    Załączam podglądowe zdjęcia oraz wymiary działki.

Rozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniaku
    gradek83
    Level 42  
    kingvince wrote:
    Na załączonym zdjęciu moją część stanowi lokal po lewej stronie.
    Patrząc od frontu będzie to prawa strona.

Ulokowanie wskazane na zdjęciu z pierwszego postu zapewne monter od frontu wskazał mocowanie pod oknem gdzie jest wygodny dostęp dla montującego i zawsze łatwiej przetrzeć kopułkę jak się zabrudzi. Od tyłu natomiast nie montował bym do rogu elewacji dwóch kamer tylko pod prawe okno. Natomiast od strony bocznej nie widać co tam masz ale zapewne okno na parterze i drzwi balkonowe na piętrze jeśli tak to tam bym umieścił kamerę tak aby mieć do niej dostęp.

Co do kamer z linku moim zdaniem nadają się jak najbardziej. Może nie są obrotowe ale masz opcję ręcznego ustawienia tak więc nie ma problemu.

Przedstawione rozmieszczenie jest opcjonalne zawsze na żywca możesz posprawdzać jak będzie widać dany obszar przy danym ustawieniu zanim na stałe ustawisz pozycję kamer.

Rozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniaku
    kingvince
    Level 9  
    dzięki gradek83 za wpis, na pewno jest to całkiem inne rozwiązanie od przedstawionego przez mojego instalatora., który raczej standardowo chce montować kamery na rogach budynku. Wielkim plusem tego rozwiązania jest mniejsza widoczność i lepszy dostęp do kamer niż przy normalnym rozwiązaniu.
    Co do modelu kamer to mam wątpliwość czy zamontowana na tarasie będzie miała wystarczający zasięg aby objąć widokiem cały ogród i uliczkę.
    Kolejna wątpliwość to, dlaczego dosłownie wszyscy montują na zewnątrz kamery tubowe a mój instalator preferuje kopułowe? Nie mam w tym temacie wiedzy, aby zweryfikować to rozwiązanie.

suworow wrote:
    To co kolega narysował to propozycja, czy próba rekonstrukcji zamierzeń instalatora ?

A co Ty na to wszystko suworow, jakieś wskazówki dla takiego zielonego ludka jak ja???
    suworow
    kingvince wrote:
    A co Ty na to wszystko suworow, jakieś wskazówki dla takiego zielonego ludka jak ja???

Zielonym ludkom to podobno wskazówek udziela razPutin :(
    Prawdę powiedziawszy zaniemówiłem ( oniemiałem, stanąłem wryty jak słup soli, itd ) :)
    Okazuje się że całą instalację kamer można zrobić pożyczonego od klienta zydla. Ileż to prostsze łatwiejsze, szybsze itp. Nie sposób też polemizować z tym że kamery w tej opcji są zdecydowanie mniej widoczne, trudno dostępne i łatwiej je np przetrzeć.
    Dostrzegam też drobne mankamenty:
    1. Kamera z boku budynku patrzy na wprost na działkę i w okno sąsiada.
    2. Pod budynek pod drzwi wejściowe i drzwi balkonowe da się podejść praktycznie niezauważonym idąc wzdłuż muru od strony sąsiada. W kamerze zobaczymy co najwyżej czubek głowy.
    Zrobi sobie kolega z takiej pozycji zdjęcia osoby w dzień jak i wieczorem i sam zobaczy.
    gradek83
    Level 42  
    kingvince wrote:
    Kolejna wątpliwość to, dlaczego dosłownie wszyscy montują na zewnątrz kamery tubowe a mój instalator preferuje kopułowe?

Tubowa zapewne ma obudowę z daszkiem jeśli kamera kopułowa będzie przymocowana bezpośrednio na ścianę pionowo to wiadomo że deszcz na nią pada w jednym z tematów ktoś kiedyś opisywał problem zabrudzenia takiej kamery z racji tego że promienniki IR są w kopule to w nocy obraz czasem był wręcz nie do odczytania ale ponoć stosuje się takie daszki czy jak oni na to mówią chroniące kamerę... lub montuje się ją na ramieniu nie wiem jak monter u ciebie to planuje zrobić.
    Jeśli jednak będziesz wolał sterczące tubowe kamery to nie ma chyba problemu aby monterowi zlecić wybór takowej kamery. Nie wiem jak tam z sąsiadem masz ale oby krzywo nie patrzył na te kamery i na je ustawienie. Teraz jak to RODO weszło to z byle czego każdy się do niego odnosi i straszy policją.

Moje rozwiązanie po części chowa kamery ale wiadomo jak deszcz zacina w stronę okna to zamoczy kopułkę lecz z wytarciem jej wtedy nie ma problemu. Kolejna kwestia to prowadzenie przewodów. Przy tego typu instalacji musiał byś kable prowadzić zapewne na zewnątrz w korytkach no albo przewiercać całą ścianę a jak jest przy oknie to bez problemu ramę okna można przewiercić. Wiadomo jeśli zdecydujesz się jednak na tubowe i rozmieszczenie takie jakie proponuje instalator wtedy którędy będą prowadzone kable już będzie w kwestii dogadania.

Ta wnęka z boku jest niewygodna bo nawet jeśli kamera będzie jak monter ją ustawi to jak już ktoś wie że ona tam jest to i tak chcąc się włamać założy kominiarkę. Kolejna sprawa wchodząc we wnękę już całkiem nam zniknie i go nie będziesz widział. Kamera ustawiona w dół nie będzie musiała patrzyć w okno sąsiada i w tym miejscu raczej spełniała by kontrolę jako czujka bo tam mało kto będzie chodził no może pies. Tak czy siak dodatkowo lampka na czujnik ruchu mogła by tam być oby tylko sąsiadowi w okna nie świeciła.

Wracając do widoku i obszaru jaki obejmie kamerka przy obiektywie 2.8mm to mniej więcej w telefonach komórkowych masz taki szeroki kąt widzenia i możesz mniej więcej sobie poglądowo zobaczyć szerokość pola widzenia jakie obejmie widok z danego punktu.
    kingvince
    Level 9  
    suworow wrote:
    kingvince wrote:

Zielonym ludkom to podobno wskazówek udziela razPutin :(
    Prawdę powiedziawszy zaniemówiłem ( oniemiałem, stanąłem wryty jak słup soli, itd ) :)
    Okazuje się że całą instalację kamer można zrobić pożyczonego od klienta zydla. Ileż to prostsze łatwiejsze, szybsze itp. Nie sposób też polemizować z tym że kamery w tej opcji są zdecydowanie mniej widoczne, trudno dostępne i łatwiej je np przetrzeć.
    Dostrzegam też drobne mankamenty:
    1. Kamera z boku budynku patrzy na wprost na działkę i w okno sąsiada.
    2. Pod budynek pod drzwi wejściowe i drzwi balkonowe da się podejść praktycznie niezauważonym idąc wzdłuż muru od strony sąsiada. W kamerze zobaczymy co najwyżej czubek głowy.
    Zrobi sobie kolega z takiej pozycji zdjęcia osoby w dzień jak i wieczorem i sam zobaczy.

Dzięki suworow, oczywiście zielonego ludka proszę nie traktować w kontekście historycznym. Nie było to zamierzone i nie pomyślałem, że ktoś może odebrać to w taki sposób.
    Mam do Ciebie wielką prośbę czy możesz zaproponować jak według Ciebie powinno wyglądać rozmieszczenie kamer na moim budynku. Dzisiaj wieczorem mam spotkanie z instalatorem i chciałbym skonfrontować jego wersję z waszymi. Jeśli wydaje pieniądze na monitoring to chciałbym aby był funkcjonalny, zrobiony z głową a nie tylko był i pełnił funkcję straszaka. W takim wypadku to mogę zainstalować atrapy i wyjdzie mnie 3 tys. mniej a efekt będzie taki sam.
    Z góry dziękuję za pomoc.

Dodano po 7 [minuty]:

gradek83 wrote:
    kingvince wrote:
    Kolejna wątpliwość to, dlaczego dosłownie wszyscy montują na zewnątrz kamery tubowe a mój instalator preferuje kopułowe?

Tubowa zapewne ma obudowę z daszkiem jeśli kamera kopułowa będzie przymocowana bezpośrednio na ścianę pionowo to wiadomo że deszcz na nią pada w jednym z tematów ktoś kiedyś opisywał problem zabrudzenia takiej kamery z racji tego że promienniki IR są w kopule to w nocy obraz czasem był wręcz nie do odczytania ale ponoć stosuje się takie daszki czy jak oni na to mówią chroniące kamerę... lub montuje się ją na ramieniu nie wiem jak monter u ciebie to planuje zrobić.
    Jeśli jednak będziesz wolał sterczące tubowe kamery to nie ma chyba problemu aby monterowi zlecić wybór takowej kamery. Nie wiem jak tam z sąsiadem masz ale oby krzywo nie patrzył na te kamery i na je ustawienie. Teraz jak to RODO weszło to z byle czego każdy się do niego odnosi i straszy policją.

Moje rozwiązanie po części chowa kamery ale wiadomo jak deszcz zacina w stronę okna to zamoczy kopułkę lecz z wytarciem jej wtedy nie ma problemu. Kolejna kwestia to prowadzenie przewodów. Przy tego typu instalacji musiał byś kable prowadzić zapewne na zewnątrz w korytkach no albo przewiercać całą ścianę a jak jest przy oknie to bez problemu ramę okna można przewiercić. Wiadomo jeśli zdecydujesz się jednak na tubowe i rozmieszczenie takie jakie proponuje instalator wtedy którędy będą prowadzone kable już będzie w kwestii dogadania.

Ta wnęka z boku jest niewygodna bo nawet jeśli kamera będzie jak monter ją ustawi to jak już ktoś wie że ona tam jest to i tak chcąc się włamać założy kominiarkę. Kolejna sprawa wchodząc we wnękę już całkiem nam zniknie i go nie będziesz widział. Kamera ustawiona w dół nie będzie musiała patrzyć w okno sąsiada i w tym miejscu raczej spełniała by kontrolę jako czujka bo tam mało kto będzie chodził no może pies. Tak czy siak dodatkowo lampka na czujnik ruchu mogła by tam być oby tylko sąsiadowi w okna nie świeciła.

Wracając do widoku i obszaru jaki obejmie kamerka przy obiektywie 2.8mm to mniej więcej w telefonach komórkowych masz taki szeroki kąt widzenia i możesz mniej więcej sobie poglądowo zobaczyć szerokość pola widzenia jakie obejmie widok z danego punktu.

Dzięki gradek83, sąsiedzi po prawej sami mają wyprowadzone okablowanie pod kamery więc pewnie nie będą mieli nic przeciwko ale jak kamera będzie patrzeć im w okna to coś innego.
    Teraz to zaczynam mieć wątpliwości czy warto w ogóle inwestować pieniądze w monitoring?
    suworow
    Tak z grubsza kilka banałów wielokrotnie już tu powtarzanych:
    1. Kamery o ile mają ogarniać najbliższe otoczenie to nie mogą wisieć na wysokości 5 metrów a zdecydowanie niżej. Niestety taki montaż powoduje, że są jednocześnie łatwiej dostępne.
    Co my na to. Ano niewiele. Możemy jedynie zadbać o to by chroniły się na wzajem. Aby to osiągnąć potrzebne będą przynajmniej 4. W tym dwie szerokokątne ( kąt min. 100 stopni ) i dwie z możliwością zawężenia pola widzenia do tych min 30 stopni ( w sumie zapewnia to większość kamer z regulacją ogniskowej ).
    2. Żadnych przewiertów prze ramy okna. Przewiercenie się przez mur 25 cm + styropian nie stanowi problemu nawet dla wiertarki za 200 zł.
    3. W miarę możliwości instalację warto poprowadzić wewnątrz budynku. Przy stanie deweloperskim i tak zazwyczaj cos tam poprawiamy, zmieniamy itp.
    4. System monitoringu wizyjnego nie zastąpi systemu alarmowego, ale może i powinien się z nim uzupełniać. Zajrzy kolega pod ten link. Jest tam kilka tematów traktujących o współpracy systemów i detekcji ruchu w kamerach: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3416894.html
    5. Wybrane przez instalatora kamery słabo nadają się do montażu na nie osłoniętej dachem elewacji. Jeżeli instalator nie chce montować kamer tubowych to może chociaż kulowe. Niewątpliwe tubowe łatwiej jest zerwać, przestawić itp.
    6. Robiąc okablowanie warto pomyśleć o systemie alarmowym zewnętrznym ( obwodowym lub opartym o czujki ruchu) oraz o powiązaniu instalacji kamer z instalacją alarmową, oświetleniową czy nawet domofonową ( sprowadza się to na etapie kablowania, rzucenia kilku "skretek" . Kolega @SJS na pewno by jeszcze napisał o tym, że systemy zabezpieczeń elektronicznych muszą współgrać z zabezpieczeniami mechanicznymi
    gradek83
    Level 42  
    kingvince wrote:
    W takim wypadku to mogę zainstalować atrapy i wyjdzie mnie 3 tys. mniej a efekt będzie taki sam.
    Z góry dziękuję za pomoc.

No zazwyczaj widok kamer uświadamia potencjalnego złodzieja włamywacza że jednak dom nie jest zostawiony bez jakiegoś nadzoru.
    Z tego co widzę to chyba sąsiad też ma ale tylko alarm anty włamaniowy bez kamer lub tak je pochował może w środku że nie widać. O ile to od alarmu to białe a nie jakiś sterownik rolet.

kingvince wrote:
    atrzeć im w okna to coś innego.

Bez obaw to są kamery regulowane tak więc aby nie drażnić sąsiada ustawisz je tak aby tylko twoja posesję obejmowały... a jak sąsiad będzie coś mówił zawsze możesz go zaprosić i pokazać na co kamery widzą... ale znając życie jak ma wyprowadzenie na kamery to jak tylko zobaczy kamery u ciebie to i u niego zaraz się pojawią.

kingvince wrote:
    Teraz to zaczynam mieć wątpliwości czy warto w ogóle inwestować pieniądze w monitoring?

Zawsze możesz mieć tylko alarm anty włamaniowy z czujkami w domu uzbrajany jak nikogo nie ma w domu. Tak czy siak to i to kosztuje.

Ale ponoć sąsiad to najlepszy alarm o ile dobrze się z nim żyje. Widzę że to jakieś nowe osiedle a domy wręcz bardzo blisko siebie ale wiadomo lepiej dmuchać na zimne. Osobiście nawet byle plakietka z napisem UWAGA ZŁY PIES może odstraszać nawet jeśli ktoś ma jamnika.

Jak będziesz rozmawiał z monterem to teraz przynajmniej będziesz wiedział o co pytać i czego mniej więcej wymagać. To że on ci przykręci kamery ustawi rejestrator gdzie będziesz chciał (oby tylko w takim miejscu aby włamywacz za szybko go nie znalazł) to i tak w pewnym stopniu będziesz musiał się z nim zapoznać przynajmniej w podstawowej obsłudze i konfiguracji bo jeśli on ci niby to wszystko poustawia to z byle problemem będziesz musiał się sam borykać lub dzwonić po niego ....no w ostateczności zostaje to forum gdzie jak widać możesz liczyć na wsparcie.

Powodzenia.
    kingvince
    Level 9  
    suworow wrote:
    Możemy jedynie zadbać o to by chroniły się na wzajem. Aby to osiągnąć potrzebne będą przynajmniej 4. W tym dwie szerokokątne ( kąt min. 100 stopni ) i dwie z możliwością zawężenia pola widzenia do tych min 30 stopni ( w sumie zapewnia to większość kamer z regulacją ogniskowej ).
    2. Żadnych przewiertów

Suworow a możesz jeszcze wskazać miejsce usytuowania przytoczonych przez Ciebie rodzajów kamer, gdzie dwie szerokokątne a gdzie dwie zawężające pole widzenia.

suworow wrote:
    3. W miarę możliwości instalację warto poprowadzić wewnątrz budynku. Przy stanie deweloperskim i tak zazwyczaj cos tam poprawiamy, zmieniamy itp.

Oczywiście , dlatego planuje to zrobić przed jakimikolwiek pracami remontowymi w domu.

suworow wrote:
    4. System monitoringu wizyjnego nie zastąpi systemu alarmowego, ale może i powinien się z nim uzupełniać. Zajrzy kolega pod ten link. Jest tam kilka tematów traktujących o współpracy systemów i detekcji ruchu w kamerach: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3416894.html

W stanie deweloperskim mam poprowadzoną instalacje systemu alarmowego na parterze. Dodatkowo planuje rozbudowę o czujki ruchu na piętrze i oczywiście uruchomienie systemu.
    Przeczytam wszystkie podane przez Ciebie linki, dzięki

suworow wrote:
    5. Wybrane przez instalatora kamery słabo nadają się do montażu na nie osłoniętej dachem elewacji. Jeżeli instalator nie chce montować kamer tubowych to może chociaż kulowe. Niewątpliwe tubowe łatwiej jest zerwać, przestawić itp.
    .
    Spotkałem się z instalatorem w poniedziałek i argumentował wybór kamer kulowych w następujący sposób. Po pierwsze względami estetycznymi, po drugie brakiem różnicy pomiędzy tubowymi a kopułowymi.

suworow wrote:
    6. Robiąc okablowanie warto pomyśleć o systemie alarmowym zewnętrznym ( obwodowym lub opartym o czujki ruchu) oraz o powiązaniu instalacji kamer z instalacją alarmową, oświetleniową czy nawet domofonową ( sprowadza się to na etapie kablowania, rzucenia kilku "skretek" . Kolega @SJS na pewno by jeszcze napisał o tym, że systemy zabezpieczeń elektronicznych muszą współgrać z zabezpieczeniami mechanicznymi

Wewnętrzny system alarmowy z czujkami ruchu będę posiadał, kontaktorów w oknach ani na roletach nie mam, wideodomofon też będzie. Czy możesz wyjaśnić bardziej kwestie powiązania systemów ze sobą dla takiej osoby jak ja. Co najlepiej dodać do wewnętrznego alarmu, wideodomofonu i systemu kamer.

Wielkie dzięki za pomoc.
    suworow
    Ad1. Dwie szerokokątne ( pow 95 stopni ) z przodu i z tyłu na rogach budynku. Dwie " wąskie" " z boku. przy czym nie muszą być na rogach. Mogą "krzyżować się" umieszczone od siebie kilka metrów ( dokładne usytuowanie trzeba sobie sprawdzić)
    Ad2. To oczywiste dla osób które wiedzą co to jest budynek w stanie deweloperskim. Korzystając z okazji warto rozbudować:

alarm przynajmniej na parterze o elementy obwodowe takie jak kontaktrony i czujki inercyjne lub np bariery listowe. To raptem kilka otworów a wzrosnie bezpieczeństwo.

powiązać wszystke instalacje ze sobą. Ja bym po prostu " rzucił" skrętki od centrali alarmowej do rozdzielnicy elektrycznej miejsca gdzie bedzie umieszczony rejestrator, do wideodomofonu, do sterownika bramy garażowej, do sterownika bramy wjazdowej.
    od rejestratora dac kabel w strone rozdzielacza instalacji antenowej i skretkę a nawet dwie lub bezpośrednio HDMI pod TV.

Ad3. Jeżeli to tylko kwestia estetyki to chyb ao tym akurat możę zadecydowac klient. Ja osobiście bym jeżeli już zamontował kamery tego typu : https://www.napad.pl/produkty-983-8738-kamera-analog-hd-2mpx-px-dh2028-e.htm zwane też niestety kupułkowymi, ale też kulowymi. Jak jesteśmy przy estetyce to montaż na dedykowanych puszkach, " na elektryka " czy np wpuszczne puszki w elewację ? Montaż do muru czy na "świderki" do styropianu ?
    To tyle. Ma koelga instalatora i to on powinien koledze coś zaproponować, pokazać jak można powiązać wszystkie instalacje w domu itp. Proszę po prostuzapytać go o to ( np informację do alarmu o problemach z rejestratorem) i posłuchać tego co powie.
    pozdrawiam

Ad4. Instalacja alarmowa wykonana przez dewelopera to niestety często " antrapa"- jak mawiał mój klient. Może i jej warto się przyjrzeć
    kingvince
    Level 9  
    Wielkie dzięki suworow i gradek83, przestudiuje wszystko co napisaliście przez weekend i jedynie odezwę się z jakimiś pytaniami.

suworow wrote:
    Ad3. Jeżeli to tylko kwestia estetyki to chyb ao tym akurat możę zadecydowac klient. Ja osobiście bym jeżeli już zamontował kamery tego typu : https://www.napad.pl/produkty-983-8738-kamera-analog-hd-2mpx-px-dh2028-e.htm zwane też niestety kupułkowymi, ale też kulowymi. Jak jesteśmy przy estetyce to montaż na dedykowanych puszkach, " na elektryka " czy np wpuszczne puszki w elewację ? Montaż do muru czy na "świderki" do styropianu ?

Instalator tłumaczył się względami estetycznymi przy wyborze typu kamer, dla mnie to żadna różnica. Ma być funkcjonalnie i bezpiecznie a typ kamer i estetyka jest u mnie na ostatnim miejscu.

suworow wrote:
    Ad4. Instalacja alarmowa wykonana przez dewelopera to niestety często " antrapa"- jak mawiał mój klient. Może i jej warto się przyjrzeć

Deweloper to ładnie sobie nazwał w folderze reklamowym, jako instalacja alarmowa w domu. W rzeczywistości to jest okablowanie (tylko parteru) pod czujki ruchu.
    gradek83
    Level 42  
    Jako ciekawostka są dostępne na rynku gotowe zestawy alarmowe z centralką i cała kontrola monitoring raczej wewnątrz domu jest zapisywany na systemową chmurę jeden plus to taki że po włamaniu nawet jak ukradną alarm to masz tą pewność że nagrania i odczyty z czujników zapisały się na chmurze o ile złodziej wcześniej nie odciął dostępu do internetu i nie zagłuszył np sygnału GSM/LTE bo wiadomo internet nie tylko po kablu można mieć. Systemy tego typu są systemami które można rozbudowywać ale raczej nie łączyć z innymi. Np czujniki ruchu czujniki otwarcia drzwi okien, czujniki dymu, gazu, zalania wodą ,syreny alarmowe itp. Bo wiadomo jak zapomni ktoś z domowników wyłączyć gaz w kuchni i spali się czajnik czy garnek to alarm przynajmniej da znać przez internet na telefon że aktywował się jeden z czujników.
    Miałem i bawiłem się systemem gigaset elements ogólnie nie ma wsparcia na Polskę ale do systemu można się zalogować bez problemu. Spora wygoda to brak kabli czujniki działają droga radiową a jak bateria pada to sam czujnik wysyła informację o niskim poziomie baterii.
    suworow
    kingvince wrote:
    Deweloper to ładnie sobie nazwał w folderze reklamowym, jako instalacja alarmowa w domu. W rzeczywistości to jest okablowanie (tylko parteru) pod czujki ruchu.

Swego czasu jeden z pytających prezentował takie okablowanie, na które poszło raptem może kilkanaście metrów kabla :)

gradek83 wrote:
    Jako ciekawostka są dostępne na rynku gotowe zestawy alarmowe z centralką i cała kontrola monitoring raczej wewnątrz domu jest zapisywany na systemową chmurę

Nie będę pytał czy kolega instalował, ale zapytam czy przynajmniej widział i miał okazję się przyjrzeć profesjonalnie zainstalowanemu systemowi alarmowemu ?

Coś w temacie drgnęło. Udało się dobrać sprzęt, rozmieścić go, ruszyć sprawę systemu alarmowego ?
    gradek83
    Level 42  
    suworow wrote:
    profesjonalnie zainstalowanemu systemowi alarmowemu

CO to znaczy profesjonalnie zainstalowany masz na myśli przez wyszkolonego profesjonalistę czy o sam sprzęt że profesjonalny z nazwy ? Jak tak to dotykałem ale czy to był profesjonalny sprzęt założony przez profesjonalistę nie mam zielonego pojęcia a przynajmniej nie pytałem.
    suworow wrote:
    Coś w temacie drgnęło

Też miałem o to zapytać
    kingvince wrote:
    przestudiuje wszystko co napisaliście przez weekend i jedynie odezwę się z jakimiś pytaniami.

Wychodzi na to że brak pytań to znak że chyba wszystko poszło po myśli...albo ta kwestia nadal zostaje otwarta.
    kingvince
    Level 9  
    Dzięki za zainteresowanie, temat cały czas aktualny.
    Po ostatnim spotkaniu i rozmowach z instalatorem czekam na jego nowe propozycje i wycenę.
    Odezwę się po otrzymaniu oferty.
    Pozdrawiam
    kingvince
    Level 9  
    Witam,

Po ostatnim spotkaniu z instalatorami oraz waszych radach, które przekazałem owym Panom. Przedstawiam ich efekt w postaci modelu kamer, które zostały mi zaproponowane.
    IP Dahua IPC-HFW1431SP-0280B - stałoogniskowa
    https://www.eltrox.pl/kamera-ip-dahua-ipc-hfw1431sp-0280b.html
    IP Dahua IPC-HFW2431TP-ZS-271 - zmiennoogniskowa
    https://www.eltrox.pl/kamera-ip-dahua-ipc-hfw2431tp-zs-27135.html

Na czerwono zaznaczyłem docelowe miejsce usytuowania kamer.
    Rozmieszczenie kamer na bliźniaku Rozmieszczenie kamer na bliźniaku

Czy tym razem instalatorzy spisali się lepiej???
    Dzięki wam za odpowiedz.
    kingvince
    Level 9  
    Witam,

Co doradzilibyście w temacie załączania i wyłączania alarmu w garażu. W chwili obecnej zaplanowany mam montaż czytnika pastylek do dezaktywacji alarmu. Czy bezpieczniejszym rozwiązaniem jest wydłużenie czasu alarmu aby wjechać samochodem, wysiąść i podejść do manipulatora, który znajduję się w holu. Jest to pomieszczenie przyległe do garażu, muszę tylko otworzyć drzwi i wejść.
    Jakby co to pilot odpada, nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania.
    Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
    suworow
    #22 Kamery z boku domu oczywiście zmiennoogniskowe, nie muszą być tez na rogach tylko w odległości 3-4 metrów od skierowane na siebie....
    W sumie to niewiele kolega ustalił....
    #23 To autonomiczny czytik czy systemowy? Trudno cokolwiek doradzać nie znając całego kontekstu a takie doradzanie na "wyrywki"może przynieść więcej szkody niż pożytku. Nawet nie napisał kolega gdzie ten czytnik ma być zainstalowany.....
    kingvince
    Level 9  
    Witam,
    #22 edytowałem wpis.
    W dniu jutrzejszym będę widział się z instalatorami więc proszę Suworow o precyzyjne info o co mam ich wypytać, co się dowiedzieć a tak uczynnie :)
    #23 W kwestii miejsca montażu ustalę to jutro i zrobię zdjęcie. W przedstawionej ofercie podany jest moduł obsługi pastylek zbliżeniowych SATEL INT-R.

Dzięki za pomoc.
    suworow
    #22 Dzięki za poprawienie.
    Wydaje mi się żę już o tym pisałem.... ale:
    -Zasilanie awaryjne dla rejestratora i kamer ( jak realizowane, na jaki czas)
    -Jak zamierza wyprowadzić informacje o usterkach systemu ( brak zasilania, utrata kamery, uszkodzenie dysku, próby błędnego logowania itp)
    - Dostęp do kamer i rejestratora po sieci ( lokalnie i zdalnie)
    - sposób montażu kamer na elewacji ( do styropianu czy np na szpilki do muru) dedykowane puszki instalacyjne, może puszki wpuszczane, a może zwykłe elektryczne obok kamer?
    - realizacja podglądu i sterowania ( myszka) na TV
    - jakaś obudowa na rejestrator?
    To chyba podstawowe
    #23 Jasne tylko to co podał kolega to expander, a nie sam czytnik ;) Jak chce kolega rozmawiać na temat systemu alarmowego to poda jakiej oczekuje funkcjonalności sprzęt rozmieszczenie. Na tej podstawie można coś wnioskować.

ps.czemu nie wierzy kolega pilotom a wierzy w breloki zbliżeniowe?
    kingvince
    Level 9  
    suworow wrote:
    #22 Dzięki za poprawienie.
    Wydaje mi się żę już o tym pisałem.... ale:
    -Zasilanie awaryjne dla rejestratora i kamer ( jak realizowane, na jaki czas)
    -Jak zamierza wyprowadzić informacje o usterkach systemu ( brak zasilania, utrata kamery, uszkodzenie dysku, próby błędnego logowania itp)
    - Dostęp do kamer i rejestratora po sieci ( lokalnie i zdalnie)
    - sposób montażu kamer na elewacji ( do styropianu czy np na szpilki do muru) dedykowane puszki instalacyjne, może puszki wpuszczane, a może zwykłe elektryczne obok kamer?
    - realizacja podglądu i sterowania ( myszka) na TV
    - jakaś obudowa na rejestrator?
    To chyba podstawowe
    #23 Jasne tylko to co podał kolega to expander, a nie sam czytnik ;) Jak chce kolega rozmawiać na temat systemu alarmowego to poda jakiej oczekuje funkcjonalności sprzęt rozmieszczenie. Na tej podstawie można coś wnioskować.

ps.czemu nie wierzy kolega pilotom a wierzy w breloki zbliżeniowe?

- zasilanie dla rejestratora/obudowa
    nie otrzymałem jeszcze modelu szafki ale ma to być obudowa z akumulatorami
    -jak zamierza wyprowadzić informacje o usterkach systemu
    tutaj przedstawiono mi dwie opcje: założenie konta email lub powiadamianie przez aplikację na telefon
    - dostęp do kamer i rejestratora po sieci ( lokalnie i zdalnie)/podgląd
    podgląd kamer będzie możliwy przez internet poprzez aplikację, jak również na tv oraz wideodomofonie
    - sposób montażu kamer na elewacji
    standardowo kamery montowane są na fabrycznych puszkach oraz długich kołkach do styropianu ale wydaje się mi, że druga opcja jest bezpieczniejsza - Ebolt 14x300 M6 mocowanie poprzez styropian
    https://montman.pl/ebolt-14x280-m6-mocowanie-...0ylfgr-mIiK2ar3dsLMLygUMRLoqAaIBoCV04QAvD_BwE
    - montaż kamer odbędzie się na wysokości ok 3 m

W razie jakichkolwiek niejasności, niedomówień Suworow proszę pisz, będę od razu pytał.

Przepraszam za link do expandera, podaje właściwy:
    Satel czytnik pastylek CZ-DALLAS
    https://www.satel.pl/pl/product/130/CZ-DALLAS,Czytnik-pastylek-DALLAS
    Dodatkowo zrobiłem zdjęcia garażu. Po właściwym zaparkowaniu drzwi samochodu znajdują się na przeciw szafki. Co niestety jest trochę niefortunne. Stąd moje pytanie, gdzie montuje się taki czytnik i kiedy powinno się w niego kliknąć(od razu po wjeździe czy po zaparkowaniu). Rozmieszczenie kamer na bliźniaku Rozmieszczenie kamer na bliźniakuRozmieszczenie kamer na bliźniaku

Dodatkowo jak najbezpieczniej będzie zaprogramować alarm po kliknięciu w czujkę garażową:
    - odblokowanie wyłącznie czujki w garażu z pozostawieniem reszty alarmu aktywnego
    - lub limit czasowy na podejście do manipulatora znajdującego się w wiatrołapie(zdjęcie nr 3). Między garażem a wiatrołapem będą znajdować się drzwi.

Dodano po 23 [minuty]:

Kontraktory
    Za Twoją radą Suworow do monitoringu oraz czujek wewnętrznych chciałem dodać kontraktory, jednakże okazało się, że na tym etapie jest to zadanie bardzo utrudnione. Okna są zamontowane wraz z parapetami. Jedyne możliwe miejsce zamontowania kontraktorów wpuszczanych w okno to wewnątrz ramy okna ale boczna strona na której znajdują się okucia.

Z bramą garażową też nie jest prosta sprawa, ze względu na montaż przypodłogowej listwy garażowej, instalacja od posadzki odpada.
    Na zdjęciu nr 2 zaznaczyłem zaproponowany wariant montażu. Miałby odbyć się on między boczną biała listwą(miejsce umieszczenia kontraktora) a powierzchnią bramy(kątownik).
    Rozmieszczenie kamer na bliźniaku Rozmieszczenie kamer na bliźniaku

Suworow co myślisz na temat powyższych kwestii, może zaproponujesz inne zabezpieczenie obwodowe, które będzie mogło być aktywne podczas pobytu domowników w domu bo właśnie taka funkcje mają pełnić kontraktory.

Dziękuję za pomoc.
    suworow
    kingvince wrote:
    nie otrzymałem jeszcze modelu szafki ale ma to być obudowa z akumulatorami

Dobrze że mają być jakieś akumulatory, ale dalej nic to mi nie mówi. UPS? zasilacz buforowy?
    kingvince wrote:
    tutaj przedstawiono mi dwie opcje: założenie konta email lub powiadamianie przez aplikację na telefon

Ok nie ma powodu by nie działały równolegle. Czy informacja sms ( chociażby ogólna typu " coś dzieje się w systemie, szczegóły w mejlu) wyprowadzona z wyjść rejestratora na system alarmowy tez jest przewidziana?
    kingvince wrote:
    standardowo kamery montowane są na fabrycznych puszkach oraz długich kołkach do styropianu ale wydaje się mi, że druga opcja jest bezpieczniejsza - Ebolt 14x300 M6 mocowanie poprzez styropian
    https://montman.pl/ebolt-14x28...dsLMLygUMRLoqAaIBoCV04QAvD BwE

Zdecydowanie, samo mocowanie do styropianu jest takie sobie ;) Ebolt to niewątpliwie dobre rozwiązanie, ale w kolelgi przypadku ( dedykowane puszki ) nieco szersze wkręty czy duże łepku nie są problemem i można śmiało sięgnąć po tańsze materiały, które sprawdzą się równie dobrze. Tak czy inaczej trudno odradzać.

System alarmowy:
    Czemu nie chce kolega korzystać z pilotów a idzie w coś co dawno wyszło z użytku ( dallas)
    Podjeżdża kolega pod garaż, naciska jeden przycisk pilota i jednocześnie z otwieraniem bramy rusza czas na wejście ( bez użycia pilota czujki w garażu działają natychmiastowo)
    Da się zamontować kontaktrony wpuszczane nawet po parapetach, ale jest z tym trochę zabawy ;) Wcale się nie dziwię, ze instalator do tego się nie rwie, sam też bym wolał założyć coś innego np bariery listwowe - skoro już kolega pyta to po raz drugi wspomnę o tym rozwiązaniu.
    Nie wiem jak listwa koledze uniemożliwia montaż kontaktronu najazdowego na podłodze, ale wskazana lokalizacja jest OK ( ma to nawet pewne plusy :) )
    kingvince
    Level 9  
    suworow wrote:
    System alarmowy:
    Czemu nie chce kolega korzystać z pilotów a idzie w coś co dawno wyszło z użytku ( dallas)
    Podjeżdża kolega pod garaż, naciska jeden przycisk pilota i jednocześnie z otwieraniem bramy rusza czas na wejście ( bez użycia pilota czujki w garażu działają natychmiastowo)

Suworow a jaki model masz na myśli, ponieważ są jedno, dwu itd. przyciskowe? Czy najlepszym rozwiązaniem ze względu na producenta systemu alarmowego(Satel) zakup pilota tej samej firmy?

suworow wrote:
    Da się zamontować kontaktrony wpuszczane nawet po parapetach, ale jest z tym trochę zabawy Wcale się nie dziwię, ze instalator do tego się nie rwie, sam też bym wolał założyć coś innego np bariery listwowe - skoro już kolega pyta to po raz drugi wspomnę o tym rozwiązaniu.

Ok, a gdzie takie listwy się montuje???Suworow możesz podać sugerowany przez Ciebie model i producenta.

suworow wrote:
    Nie wiem jak listwa koledze uniemożliwia montaż kontaktronu najazdowego na podłodze, ale wskazana lokalizacja jest OK ( ma to nawet pewne plusy )

Zamówiona i nie zamontowana.
    https://www.jumbo-shop.pl/warsztat/uszczelki/...-garazowa-gumowy-prog-garazowy-do-bramy-sgd03

suworow wrote:
    Dobrze że mają być jakieś akumulatory, ale dalej nic to mi nie mówi. UPS? zasilacz buforowy?

Dopiero jutro mam otrzymać ofertę skrzynkę, z tego co się dowiedziałem czas podtrzymania wynosi do 4 godz.

Dziękuję za pomoc.
    suworow
    kingvince wrote:

Poddaję się :) Owszem można by było dać magnes na dużym kątowniku, ale też wybrałbym to miejsce montażu.

kingvince wrote:
    Suworow a jaki model masz na myśli, ponieważ są jedno, dwu itd. przyciskowe? Czy najlepszym rozwiązaniem ze względu na producenta systemu alarmowego(Satel) zakup pilota tej samej firmy?

kingvince wrote:
    Ok, a gdzie takie listwy się montuje???Suworow możesz podać sugerowany przez Ciebie model i producenta.

Dajmy się wykazać w obu sprawach instalatorowi ;) Z kamerami idzie mu całkiem nieźle to i resztę powinien mieć ogarniętą. Sterowanie bramami z jednego pilota dwiema bramami + opóźnianie alarmu to nie jest żaden cud. Tak samo listwowe bariery podczerwieni to element zabezpieczenia może nie najpopularniejszy, ale jednak stosowany w domkach. Listwy montuje się w otworach okiennych czy drzwiowych, po całej ich wysokości. Z jednej strony odbiornik , z drugiej nadajnik.