logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki projekt układu zrobić na początek? Potrzebny pomysł i lista materiałów.

ThePirateArr 19 Wrz 2018 17:23 903 14
  • #1 17449245
    ThePirateArr
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Cześć!Jestem w 1. technikum na elektronice, ale niestety nie mam za sobą jeszcze żadnych zrobionych układów itp.
    Czy moglibyście podesłać jakiś projekt czegoś w sam raz na początek (Najchętniej jakby to było coś bez lutowania)? Tak wiecie, na początek żeby się zwyczajnie pobawić, coś sklecić, jakieś lampki migające czy coś takiego.
    +jeszcze fajnie by było gdybyście dołączali listę zakupów do projektu :)
    Dzięki z góry!
  • #2 17449261
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam

Projekty bez lutowania możesz uczyć się na płytce stykowej tworząc rożne mało jak i zaawansowane projekty.

Jaki projekt układu zrobić na początek? Potrzebny pomysł i lista materiałów.Jaki projekt układu zrobić na początek? Potrzebny pomysł i lista materiałów.
  • #3 17449588
    burixon000
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Dla początkującego fajne są układy na NE555, czyli prosto mrugające światełka, albo trochę bardziej zaawansowane na układzie CMOS 4017, w których 10 światełek zapala się w odpowiedniej kolejności
  • #4 17449642
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2630
    AVE...

Ja polecam różne zestawy do samodzielnego montażu, pod warunkiem, iż zgłębisz, jak działają. Powinieneś wybrać sobie jakiś cel do osiągnięcia, w sensie co byś chciał mieć dla siebie, i iść w tym kierunku. Przykładowo możesz zechcieć odpicować sobie pokój pod kątem imprez, więc lecą kolejno: wzmacniacz, przedwzmacniacz, korektor graficzny, jakaś kolorofonia, stroboskop, może VU-metr albo inny analizator widma, etc. Zaczynasz od gotowców, ale z czasem możesz się nauczyć samodzielnego projektowania...
  • #5 17449720
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1213
    ThePirateArr napisał:
    Jestem w 1. technikum na elektronice,
    I zaraz poniżej...
    ThePirateArr napisał:
    Najchętniej jakby to było coś bez lutowania
    Dlaczego???
    Nie ma elektroniki bez lutownicy. Jak decydujesz się wejść do tego lasu to niestety bez tej umiejętności nie da się :)

A wejść warto.
  • #6 17449768
    ThePirateArr
    Poziom 3  
    W.P. napisał:
    ThePirateArr napisał:
    Jestem w 1. technikum na elektronice,
    I zaraz poniżej...
    ThePirateArr napisał:
    Najchętniej jakby to było coś bez lutowania
    Dlaczego???
    Nie ma elektroniki bez lutownicy. Jak decydujesz się wejść do tego lasu to niestety bez tej umiejętności nie da się :)

A wejść warto.

Ja wiem, że trzeba, że warto i nawet chcę nauczyć się lutować, ale to chwilę. Jak mówiłem, dopiero zaczynam także narazie chcę coś prostego, a zaraz wezmę się za lutowanie (nawet w szkole niedługo powinienem mieć :) ). Z resztą wiesz, nappisałem, że najlepiej bez lutowania, ale jak będzie z lutowaniem cośfajnego i prostego to jak najbardziej :D
  • #7 17449815
    marekhab
    Poziom 33  
    Ocena: 267
    Proszę bardzo miłej lektury i udanych eksperymentów.
    Załączniki:
    • Ośla II.rar (41.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ELEKTRONIKA DLA POCZĄTKUJĄCYCH.rar (34.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Elektronika Od praktyki do teorii. Kolejne eksperymenty (Ch.Platt).pdf (11.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projekty elektroniczne dla bystrzaków.pdf (26.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 17449872
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1156
    ThePirateArr napisał:
    rojekt czegoś w sam raz na początek (Najchętniej jakby to było coś bez lutowania)

Na początek to radziłbym zacząć od wprawki do lutowania, tak jak to było za moich czasów w latach 1958/9 w szkole zawodowej o profilu "radiomonter". Otóż na pierwszym roku tej szkoły w ramach nauki lutowania było zadanie zlutować kratkę z drucików o długości 10 cm, w sumie 20 drucików. Kratka miała odległość między drucikami 1 cm, co dawało 100 lutów w całości. Poprawne i w miarę "piękne" zlutowanie takiej kratki zajmowało około tygodnia zajęć warsztatowych po około 2 godziny. Po zlutowaniu takiej kratki już nie było problemów z lutowaniem.
  • #9 17450183
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 942
    ThePirateArr napisał:
    Jak mówiłem, dopiero zaczynam także narazie chcę coś prostego, a zaraz wezmę się za lutowanie (nawet w szkole niedługo powinienem mieć :) ).
    Jak zaczniesz brać lutownicę do ręki w technikum to się pochwal, w latach 60-tych w Technikum Kasprzaka na warsztatach szkolnych naprawialiśmy także sprzęt RTV (większość z nas już wcześniej uczyła się lutować w domu, wielu już w wieku 10 lat miało własną lutownicę), potem mój syn w latach 90-tych już nie lutował w TK, w domu oczywiście lutował i to doskonale. Odkupując z warsztatów szkolnych nawijarki do transformatorów (uczyłem się na nich motać trafa będąc uczniem, teraz mam je w domu) ok. 2005r widziałem, że jeszcze na warsztatach (a raczej ich resztkach, wszystko co materialne, maszyny, sprzęt itp został rozsprzedany za czapkę gruszek) uczniowie lutowali, za wylutowanie ze starych płyt rezystorów i polutowanie z nich sześcianu uczeń dostawał piątkę, lutownice zwykłe oporowe.
  • #10 17450309
    ThePirateArr
    Poziom 3  
    Szczerze to mógłbym zacząć uczyć się lutowania. Bo narazie w szkole sama teoria, tj w domy bym coś zaczął. Macie jakiś pomysł na początek co wylutować? Ta siatka z drucików wydaje się fajnym pomysłem w sumie, co sądzicie?
  • #11 17450365
    GanzConrad
    Poziom 25  
    Ocena: 202
    W kwestii lutowania, to nie ma za bardzo czego się uczyć. To się po prostu bierze i robi, a przy obecnej ilości tutoriali na youtube, nawet nie trzeba nikogo pytać.
    Jak nie masz czym, to najlepiej zacząć od lutoli (choćby używanej z olx)
  • #12 17450561
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 942
    Mój wnuk zaczynał od zwykłej 30W/230V lutownicy kupionej za 15zł (kalafonię i tinol też dołożyłem), na początek spokojnie wystarczy aby załapać o co chodzi.
  • #13 17454491
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    Za moich czasów w szkole uczyłem się lutować : na przykład sześcian z drutu miedzianego o długości 5 cm ( wtedy lutownicą 100 W), a potem coraz to mniejszy bok 4, 3cm a suwmiarka ustawiona była raz i wszystkie boki musiały się zgadzać. To wydaje się bardzo proste, tylko im mniejszy wymiar tym bardziej ciepło z lutownicy przewodził drut miedziany i poprzedni lut puszczał. Powodzenia!!!!!!
  • #14 17454612
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1213
    ThePirateArr napisał:
    Macie jakiś pomysł na początek co wylutować?
    Punkt zbiórki elektrośmieci. Możesz odkupić jakąś płytę obsadzoną elementami za przysłowiowe grosze.

A jak się dobrze przyjrzysz to zobaczysz ile tam może być ciekawych elementów wartych wylutowania bez uszkodzenia (mogą się przydać). :)
  • #15 17454871
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    W.P. napisał:
    Punkt zbiórki elektrośmieci
    Warto iść na taki punkt zbiórki i zobaczyć co ludzi wyrzucają.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje prostego projektu elektronicznego do realizacji bez lutowania, aby rozpocząć naukę w technikum elektronicznym. Odpowiedzi sugerują wykorzystanie płytek stykowych do budowy układów, takich jak mrugające światełka na układzie NE555 lub bardziej zaawansowane projekty z użyciem CMOS 4017. Wiele osób podkreśla znaczenie nauki lutowania, proponując różne ćwiczenia, takie jak lutowanie kratki z drucików. Wskazówki dotyczą także zakupu używanych elementów elektronicznych z punktów zbiórki elektrośmieci oraz zestawów do samodzielnego montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA