Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lenovo flex 3-1130 - uszkodzenie klawiatury czy KBC?

masterten 20 Sep 2018 13:06 582 2
    masterten
    Level 31  
    Witam, po uruchomieniu systemu nie działa klawiatura (w całości, nie wybrane przyciski), touchpad działa poprawnie, ale laptop losowo się wyłącza. Zaczęło się kilka dni wcześniej od wyłączeń części klawiatury, później całości i doszło wyłączanie się laptopa. Czasem raz na kilka/kilkanaście prób uda się wcisnąć klawisz i nie ma znaczenia który - wszystkie zachowują się tak samo.
    Objawy występują już w BIOSie i Boot Menu więc niezależnie od systemu.
    Po podpięciu klawiatury USB działa ona z dziwnymi opóźnieniami, np. po wciśnięciu CapsLock zawiesza się na 2 sekundy i potem wpisuje wciśnięte przyciski.
    Kiedy odepnę fabryczną klawiaturę, ta na USB zaczyna działać normalnie, ale za to przestaje działać touchpad (w menadżerze urządzeń z wykrzyknikiem - nie można uruchomić urządzenia).

Niestety fabryczna klawiatura jest zgrzewana do palmrestu i nie mogę jej wyjąć żeby ocenić czy była zalana, nie mam też pod ręką klawiatury na taką taśmę żeby ją podmienić, no i mam zagwozdkę czy to nie jest wina układu KBC.

Dodam, że jest to laptop typu convertible, czyli po obróceniu ekranu staje się tabletem i wtedy wyłącza klawiaturę oraz touchpad. Pytanie czy uszkodzenie czujnika mogłoby dawać takie objawy? Co myślicie?
    Stani12
    Level 28  
    Rozumiem, że TouchScreen działa normalnie. Dopóki nie podstwisz klawiatury to się nie dowiesz. Według mnie raczej klawiatura.
    masterten
    Level 31  
    Tak, touchscreen cały czas bez problemów, niestety jak dzisiaj sprawdzałem różne warianty (z odpiętą baterią, dyskiem, na samym zasilaczu itd.) to touchpad już nie działał nawet jak podpiąłem z powrotem klawiaturę, a przez chwilę nie było go wcale w menadżerze urządzeń. Jutro będę sprawdzał czy z odpiętym touchpadem i klawiaturą będzie funkcjonował prawidłowo.