Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Junkers Cerapur Smart ZSB 24 5C + regulator salus 091flrf

bartekrz 20 Sep 2018 22:21 6894 17
    bartekrz
    Level 6  
    Witam. Posiadam taki zestaw jak w temacie. Chce podpiąć ten regulator do kotła ale nie bardzo wiem jak i gdzie. Chyba w piny o nazwie EMS . Ale nie jestem pewien, nie chciał bym czegoś upalić. W instrukcji salusa piszą coś o stykach napięciowych i bez napięciowych. W Junkers o szynie BUS 2. Mógł by ktoś pomóc?
    Zdjęcie panelu w kotle...
    as007
    Level 15  
    Kategorycznie nie EMS bo to jest automatyka Junkersa po BUSie i dedykowane regulatory typu CR10, CW100 itp. Salus to regulator typu włącz/wyłącz więc pod zieloną kostkę zamiast zworki.
    PS. Bez dedykowanego regulatora pogodowego kotły grupy Bosch tracą ok. 2% na sprawności. Regulator np. CW100 zawiera dodatkowo w zestawie czujnik temperatury zewnętrznej, który gwarantuje wysoką jakość sterowania.
    bartekrz
    Level 6  
    Czytałem gdzieś że pogodowy się nie sprawdza przy grzejnikach. Mam aluminiowe te zeberkowe w których można dodawać żeberka. I twierdzę że będę je musiał wymienić na płytowe. Ale to tylko moje zdanie.
    Jeśli chodzi o sterownik to na nim ustawiam Temp w domu a gałka na piecu ustawiam max Temp zasilania CO. Dobrze myślę ?
    as007
    Level 15  
    Dokładnie tak. Z tym że bez automatyki będziesz musiał sam sobie zmieniać temepraturę zasilania w zależności od temperatury na zewnątrz, żeby ograniczyć postoje kotła (jak najdłuższa praca z mocą minimalną w zależności od warunków zewnętrznych).
    jamper
    Level 17  
    Zamontowany czujnik zewnętrzny na kotle pozwoli nam sterować kotłem poprzez krzywa grzewczą nic nie będzie musiał sobie zmieniać .
    trzeba tylko ja aktywować w kotle. Wyjdzie tzw automatyka po taności.
    as007
    Level 15  
    jamper wrote:
    Zamontowany czujnik zewnętrzny na kotle pozwoli nam sterować kotłem poprzez krzywa grzewczą nic nie będzie musiał sobie zmieniać .
    trzeba tylko ja aktywować w kotle. Wyjdzie tzw automatyka po taności.

To była odpowiedź na sam regulator włącz/wyłącz a nie czujnik temperatury zewnętrznej.
    bartekrz
    Level 6  
    Kurcze nie wiedziałem że ten kociol ma możliwość takiej "taniej" pogodowki. 😊
    Ten zewnętrzny czujnik temperatury musi być jakiś dedykowany za 500 zł ?

Ps. Albo jestem ślepy albo nie widzę funkcji krzywych grzania w tabelach w instrukcji która posiadam . 🤔
    as007
    Level 15  
    Funkcja serwisowa 1.W1 - Regulacja wg temperatury zewnętrznej z liniową krzywą grzania. Trzeba zmienić 0 na 1 kiedy podłączysz czujnik temperatury zewnętrznej. Następnie w funkcjach 1.W2 i 1.W3 dostosować temperaturę zasilania do swojej strefy temperaturowej (projektowanej temperatury zewnętrznej).
    bartekrz
    Level 6  
    Oj. To widzę nie przespane noce w kotłowni i zabawę z krzywą ☺️ Kocioł jest wpięty w instalację ponad 20-stoletnia na stali robioną: tu będzie tak a tu tak"😊 plusem tylko chyba są grzejniki aluminiowe modułowe...

Że się tak zapytam. W takim razie skoro jest taka możliwość zrobienia pogodowki to po co są takie drogie sterowniki do tego? Chodzi o to że mają też inne funkcje które można zmieniać? Np. sterowanie tygodniowe czy sterowanie CWU? Tylko o to się rozchodzi?
    as007
    Level 15  
    Regulator pogodowy ma w zestawie czujnik temperatury zewnętrznej a charakterystyka wg ktorej odbywa sie sterownie moze byc dowolnie modyfikowana i nieliniowa. Dodatkowo wprowadza korektę wg temperatury wewnętrzej. Zamontuj tego Salusa pod zieloną wtyczkę, poustawiaj odpowiednio głowice na grzejnikach, ustaw temperature zasilania i tyle.
    bartekrz
    Level 6  
    Salusa założyłem już dawno 😊 i działa. Termostatów nie mam i w tym sezonie raczej nie będę miał.. Polecasz jakieś konkretnie te głowice?
    jaceskor
    Level 10  
    Na początek
    Witam Panów
    Podłącze się pod temat, gdyż mam prawie identyczny zestaw i też użytkuje od niedawna.
    Z moich krótkich obserwacji wynika że regulator w domu służy tylko jako informator danych w kotle.
    Nie można nim sterować ani temperatur ani czasów pracy noc - dzień.
    Z tego wynika że jest on zbędny.
    Ale jak podłączę sterownik on/off to on będzie pilnował temperatur w pokoju a pogodówka kotła w/g temp.zewnętzrnej temp. w piecu?
    michalajna
    Level 1  
    Witam,
    ja mam termostat radiowy TYBOX 137. Wiadomo, że sterowanie włącz/wyłącz na zieloną kostkę (kolejność kabli chyba nie ma znaczenia). Ale gdzie wpiąć zasilanie? Biała kostka 230 V IN, jest oczywiście zajęta przez zasilanie zasobnika C.W.U. Na razie podłączyłem do zielonej kostki, tak jak na zdjęciu. Po włączeniu kotła jest ok, ale po paru minutach wydaję mi się ze zanika zasilanie i odbiornik radiowy przestaje działać. Dioda nie świeci, nie ma reakcji na naciskanie guzika na odbiorniku.

piracik
    Moderator of Heating systems
    Zasilanie możesz wziąć z 230V out pomarańczowa kostka po prawej stronie
    BUCKS
    Level 39  
    Osobiście preferuję zasilanie 230V z gniazdka, zamiast ze styków na kotle.
    Do tego celu wykorzystuję wtyk z przelotką, czyli to taka wtyczka z gniazdkiem w jednym:
    Przykładową fotkę znalazłem na Google i pochodzi ze sklepu electrocave.pl

Kocioł musi być zasilany z gniazdka dlatego gniazdko jest w pobliży kotła, a taki "trójnik" rozwiązuje problem zasilania. Wadą jest tylko to, że od gniazdka idą wtedy 2 przewody zasilające jeden do kotła, a drugi do odbiornika bezprzewodowego regulatora itp., co może wpływać na estetykę.
    RalphOcean
    Level 11  
    Czy ktoś inny oprócz Junkersa/Boscha robi takie sterowniki: "Kategorycznie nie EMS bo to jest automatyka Junkersa po BUSie i dedykowane regulatory typu CR10, CW100 "? Zależy mi na sterowniku, który będzie się łączył z serwisem pogodowym w internecie (wtedy czujnik temperatury zewnętrznej nie jest potrzebny) i aby była możliwość sterowania z aplikacji mobilnej. Chyba są takie łączące się z Zigbee.
    BUCKS
    Level 39  
    RalphOcean wrote:
    Zależy mi na sterowniku, który będzie się łączył z serwisem pogodowym w internecie (wtedy czujnik temperatury zewnętrznej nie jest potrzebny) i aby była możliwość sterowania z aplikacji mobilnej. Chyba są takie łączące się z Zigbee.

Nie znam osprzętu Junkersa ale nie kojarzę urządzenia o takich możliwościach, które pobiera dane z netu i na tej podstawie dobiera temperaturę wody kotłowej na kotle. A regulatory innych firm nadają się tylko do sterowania ON/OFF, więc nie będą sterować temperaturą wody kotłowej.
    Czujnik temperatury zewnętrznej będzie tańszy, a przy okazji kocioł będzie miał wartości temperatur przy Twoim budynku, a nie z jakiegoś innego miejsca.