Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] iPhone 7 Plus - nie działa sluchawka / głośnik rozmów po wymianie LCD

B_B_Nation 21 Sep 2018 23:33 5244 4
    B_B_Nation
    Level 11  
    Cześć
    Mam pewien problem, wymieniłem wyświetlacz w iphone 7 plus na dobry zamiennik.

Złożyłem wszystko do kupy i okazuje się, że głośnik od rozmów nie wydaje żadnego dźwięku. czy to podczas rozmowy czy podczas słuchania muzyki/notatek głosowych

kamerka i czujniki działają bez zarzutu, podstawiłem nawet w miejsce głośnika z 7plus głośnik z 6S, nadal cisza

Zmierzyłem napięcie na 4 polach na taśmie do której przylegają piny głośnika
    podczas rozmowy jest tam około 1,7V
    gdy zakończyę rozmowę jest około 0,3V

Miał ktoś z was już ten problem i wie jak go rozwiązac?
    Obawiam się, że uszkodzenie leży na płycie głównej

We wtorek dopiero będę miał nową taśmę, ale watpię by to była jej wina gdyż wszystko robiłem bardzo ostrożnie, oglądałem ją pod lupą i nie widzę żadnych uszkodzeń

Pozdrawiam forum
  • Helpful post
    geryon
    Level 17  
    Podstaw nowa tasme na poczatku a druga sprawa czy dziala Ci głośnomówiący? Dzwięk dzwonka masz?
  • Helpful post
    pacholik

Level 21  
    Stawiał bym na taśmę miałem dokładnie taki sam przypadek nie widać było uszkodzeń ale nowa taśma załatwiła sprawę.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    RafalB

Level 28  
    B_B_Nation wrote:
    Miał ktoś z was już ten problem i wie jak go rozwiązac?

Po upadku bardzo często dochodzi do uszkodzenia laminatu pod układem audio, pęka najczęściej sygnał zegara ale nie tylko.
    Reball i odbudowa sygałów jest wówczas konieczna.

Sprawdź czy działa dyktafon ? Jeżeli nie to możesz zabrać się za płytę główna.

Tutaj możesz zobaczyć o które pady/scieżki chodzi i jak powinna wygladać poprawna naprawa
    https://www.instagram.com/p/Bhd7F0ZlViQ
    B_B_Nation
    Level 11  
    Wymieniłem taśmę na nową i głośnik znów działa :)

Bądźcie ostrożni przy wymianie wyśwetlacza, ponieważ tasma zamiennik nie jest już tak dobra jak oryginał.

Czujnik odpowiadający za automatyczną regulację podświetlenia w zamienniku nie działa ,(

I nie jest to wina wyświetlacza czy niepoprawnego wycentrowania. Czujnik z oryginalnej taśmy wstawiony w ten sam wyświetlacz działał doskonale.

W taśmie nieoryginalnej czujnik wygląda zupełnie inaczej. Zamiast powłoki przypominającej matrycę tą z aparatów, jest matowa w kolorze brazowym.

Być może taśma którą kupiłem miała uszkodzenie mechaniczne czujnika.

Dzięki wszystkim za zaangażowanie