Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

renault espace 4 1.9 dci - jak odpowietrzyć sprzęgło

adulek000 23 Sep 2018 14:05 3048 8
    adulek000
    Level 2  
    Witam, przy wymianie tarcz i klocków hamulcowych pedał sprzęgła się zapada. Chciałbym odpowietrzyć sprzęgło tylko nie wiem jak.Nie wiem gdzie jest odpowietrznik-zdemontowałem akumulator , podstawę i filtr powietrza .przestawiłem bezpieczniki i komputer nie widzę tego odpowietrznika. Są tylko linki od zmiany biegów. Proszę o pomoc co mam zrobić
    genek1000
    Level 35  
    Odpowietrznik jest na wysprzęgliku a wysprzęglik od przodu pojazdu na skrzyni ( przy chłodnicy wody ) . Nie wiem czy nie łatwiej z dołu .
    adulek000
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedz ,jutro spróbuję sprawdzić. Chyba będzie trzeba pojechać do kogoś na kanał.

Dodano po 17 [minuty]:

A jak najlepiej odpowietrzyć sprzęgło?

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

Jaką metodą?
    freebsd
    Level 41  
    Ja odpowietrzałem dwa razy: raz za pomocą słoiczka, wężyka i "pompowania" sprzęgłem. Drugi raz podłączyłem pompkę podciśnienia.
    darek.jacek
    Level 13  
    Nie trzeba pompować. Wystarczy z 50cm wężyka i jedna osoba.
    freebsd
    Level 41  
    @darek.jacek Możesz opisać jak to zrobić? Przyda się :-)
    darek.jacek
    Level 13  
    Nakładasz wąż na odpowietrznik i kierujesz go ku górze nie załamujac nigdzie. Odkrecasz odpowietrznik i obserwujesz do czasu aż bombelki powietrza przestaną się wydostawać. Stary i najlepszy sposób. Hamulce też sam odpowietrzam.
    adulek000
    Level 2  
    Witam, problem nie został rozwiązany.Okazało sie ,że problem jest powazniejszy -coś ze skrzynią biegów,proszę o pomoc
    freebsd
    Level 41  
    adulek000 wrote:
    Witam, przy wymianie tarcz i klocków hamulcowych pedał sprzęgła się zapada.
    PRzed wymianą było OK, a po wymianie sie zapada?
    Zaworek przy odpowietrzniku sprzęgła jest dobrze zakręcony? Nie ma wycieku?
    Robiłem odpowietrzanie tydzień temu, ale użyłem pompki podciśnienia i zassałem płyn. Na początku był czarny...