Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ładowanie dwóch akumulatorów 18650 z jednego zasilacza

Painballer 24 Sep 2018 02:31 2139 8
    Painballer
    Level 6  
    Witam.
    Miałem dwie ładowarki do akumulatorów 18650, niestety zasilacz jednej z nich się spalił. Jako ładowarkę mam na myśli plastikowe pudełko z diodą, nie ma żadnych zabezpieczeń. Chciałbym połączyć dwie ładowarki z jednym zasilaczem(4.2v, 500mA, ma w miarę rozbudowany układ), jednak czy będzie to bezpieczne? Mam na myśli takie połączenie:
    Ładowanie dwóch akumulatorów 18650 z jednego zasilacza
    Właściwie to już dolutowałem odpowiednie przewody, jednak nie chciałbym uszkodzić akumulatorów lub narazić na szybsze zużycie (są to Samsungi 25R, od momentu zakupu pracują razem w e-papierosie)
    Painballer
    Level 6  
    Taki moduł z przesyłką kosztuje niewiele mniej niż nowa dwukanałowa ładowarka, więc raczej się na to nie zdecyduję. Dzisiaj na noc podłączyłem moją konstrukcję, rano na zasilaczu zielona dioda czyli akumulatory naładowane. Pytanie z czym wiąże się ładowanie w taki sposób? Jedyne co mi przychodzi na logikę, to że jeśli jeden akumulator jest troszkę słabszy to drugi będzie się ładował do jego poziomu.
  • Helpful post
    krzysiek_krm
    Level 40  
    Szyszkownik Kilkujadek wrote:
    Potrzebujesz: BMS Li-ion

Po co mu to przy równoległym połączeniu ogniw ?
    Jedyny problem występuje "w chwili połączenia" ogniw, jeżeli mają różne napięcia, może popłynąć dosyć duży prąd wyrównawczy.
    Painballer wrote:
    Chciałbym połączyć dwie ładowarki z jednym zasilaczem(4.2v, 500mA

Tego trochę nie rozumiem, to są ładowarki CC / CV czy zwykły zasilacz ?
    Moim zdaniem najlepiej zainwestować (śmieszne pieniądze) w dwie oddzielne ładowarki, na przykład
    https://botland.com.pl/ladowarki-lipol-moduly...ol-tp4056-pojedyncza-cela-1s-37v-miniusb.html
    albo
    https://botland.com.pl/ladowarki-lipol-moduly...MInJnxnsnT3QIVUlXTCh0d4A5QEAAYAiAAEgLtZ_D_BwE
    Painballer
    Level 6  
    To chyba specjalna ładowarka do akumulatorów a nie tylko zwykły zasilacz, ma 3 kolory diod, czerwony pomarańczowy i zielony, ale nic więcej nie jestem w stanie stwierdzić. W środku jest układ rozbudowany bardziej od zwykłego zasilacza 5V czy 12V. Dwie ładowarki które pokazałeś wraz z przesyłką wyniosą tyle co dobra dwukanałowa ładowarka, właśnie dlatego pytam czy moje rozwiązanie na dłuższą metę ma sens, czy jednak kupić normalną ładowarkę.
  • Helpful post
    krzysiek_krm
    Level 40  
    Jeżeli jest to rzeczywiście ładowarka do ogniw Li-Ion (może jest jakiś opis na obudowie, itp.), możesz ładować dwa ogniwa połączone równolegle z dwoma zastrzeżeniami:
    - podczas podłączania ogniwa powinny mieć możliwie zbliżone napięcia, żeby nie popłynął udarowy prąd wyrównawczy
    - dwa ogniwa będą się ładowały dłużej niż jedno, w przybliżeniu dwukrotnie, jeżeli mają identyczne pojemności
    Tak z innej beczki
    Painballer wrote:
    od momentu zakupu pracują razem w e-papierosie

nie dali Ci do niego jakiejś fabrycznej ładowarki ?
    Painballer
    Level 6  
    Mam boxa elektronicznego Voopoo Drag na 2 akumulatory, ponoć ma bardzo dobry balanser do ładowania USB, jednak akumulatory naładowane ładowarką trzymają dłużej, po za tym są ładowane mniejszym prądem więc chyba mniej wpływa to na ich zużycie. Co do zbliżonego napięcia, chyba nie będzie z tym problemu, bo pracują i są rozładowywane jednocześnie. Wracając do ładowarki, jest specjalna do ogniw 18650 4.2V, ale nie wiem czy do Li-Ion.

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, jeśli ktoś ma coś jeszcze do dodania to bardzo proszę :)
  • Helpful post
    krzysiek_krm
    Level 40  
    Painballer wrote:
    Co do zbliżonego napięcia, chyba nie będzie z tym problemu, bo pracują i są rozładowywane jednocześnie.

Jeżeli są w Twoim papierosie połączone równolegle, to nie ma problemu, mają niemal identyczne napięcia. Przy równoległym połączeniu nie ma tam żadnego układu balansowania.
    Jeżeli są połączone szeregowo (wówczas jest tam układ balansowania) - w końcowej fazie rozładowania napięcia mogą być nieco bardziej "rozjechane".
    Możesz w sumie zmierzyć, chociaż to trochę niewygodne.
    Painballer wrote:
    jest specjalna do ogniw 18650 4.2V, ale nie wiem czy do Li-Ion

Tak, 4.2 V jest końcowym napięciem ładowania ogniw Li-Ion.