Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Radio nie odbiera stereo - Seat Cordoba Vario 1.4 FL i radio MID, żadna stacja n

FRANQ_23_PL 25 Wrz 2018 20:34 129 5
  • #1 25 Wrz 2018 20:34
    FRANQ_23_PL
    Poziom 6  

    Witam.
    Mam dziwny, nietypowy problem. Radio fabryczne MID w mojej Cordobie Vario łapie pierdyliard stacji, w tym kilka z Niemiec, ale żadna stacja, nawet te nadawane w moim mieście nie odbiera mi w stereo. Czasem ma jakieś przeblyski, że chwilę gra w stereo na wszystkich stacjach, ale po chwili znowu wszystko mono.
    Mam tak samo na nowej antenie, którą zapupiłem z wbudowanym wzmacniaczem.
    Co to może być?

    0 5
  • Pomocny post
    #2 25 Wrz 2018 20:52
    LWD11
    Poziom 29  

    Sprawdź czy w radiu nie wylał się grafit z przelotek, takie czarne zacieki od spodu płyty bazowej. Jak będą to trzeba je zmyć, np. acetonem.

    0
  • #3 26 Wrz 2018 18:24
    FRANQ_23_PL
    Poziom 6  

    Dzięki za odpowiedź. Czym są te "przelotki" i jak to wygląda, bo wybebeszyłem radio i nie widzę na płycie nic niepokojącego...

    0
  • Pomocny post
    #4 26 Wrz 2018 20:57
    darens
    Poziom 20  

    Cześć, najprościej mówiąc, dziurki na płycie elektroniki radia z czarnym, bądź podobnego koloru nalotem wokól,. Jeżeli masz antenę nie oryginalną zamiast niej podłącz pod radio kawałek zwykłego przewodu i porównaj . kupiłeś być może super dedykowaną która nie ma wzmacniacza.

    0
  • #5 26 Wrz 2018 21:54
    FRANQ_23_PL
    Poziom 6  

    Witaj darens
    No właśnie antena jest ok, bo ściąga mi mnóstwo stacji, w tym niemieckie, a żadna nie gra w stereo.
    Wybebeszyłem radio, wszystkie ścieżki, te tak zwane przelotki, wszystko ok, pokryte lakierem błyszczy, brak korozji. Rozebrałem przedni panel i prysnąłem Contact Cleanerem po potencjometrze (bo wariował i czasem mi ściszał przy pogłaszaniu), łączniach taśmowych. W samym radiu zauważyłem, że w pobliżu złącza anteny są takie elementy, które można stroić śrubką wewnątrz, też potraktowałem CC je, ich okolice I wyszorowałem starą szczoteczką do zębów. Na koniec wszystkie elektrolity potraktowałem suszarką.

    Złożyłem i póki co gra w stereo jak powinno. Zobaczymy jutro rano jak wystygnie zupełnie...

    0
  • #6 28 Wrz 2018 06:24
    FRANQ_23_PL
    Poziom 6  

    Problem rozwiązany w sposób, o którym pisałem ostatnio. Do dzisiaj radio gra jak powinno.
    Dziękuję za pomoc, daje łapki w górę i zamykam temat.

    0
  Szukaj w 5mln produktów