Wczoraj ciśnienie co osiągnęło 3bar i doszło do otwarcia zaworu bezpieczeństwa. Przyczyna była w naczyniu przeponowym, po okresie letnim okazało się, że powietrza prawie nie było. Dopompowałem do około 1bara ( instalacja ma piwnice i dwa piętra), z tego co pamiętam serwis kiedyś tyle pompował, generalnie wszystko wygląda, że działa poprawnie, po odpowietrzeniu i rozgrzaniu CO z 1.3 bara doszło do 1.6 przy 60stopniach więc spoko.
Ale mam pytanie, bo zauważyłem, że przy odkręceniu kranu z ciepłą wodą cwu manometr podchodzi pod 2 bary, po zakręceniu spada do właściwej pozycji. Czy to normalne zachowanie ? nie kojarzę żeby tak było wcześniej ale może się mylę, czy wzrost o około 0.4 - 0.5 bara przy działaniu cwu jest normalny ?
Ale mam pytanie, bo zauważyłem, że przy odkręceniu kranu z ciepłą wodą cwu manometr podchodzi pod 2 bary, po zakręceniu spada do właściwej pozycji. Czy to normalne zachowanie ? nie kojarzę żeby tak było wcześniej ale może się mylę, czy wzrost o około 0.4 - 0.5 bara przy działaniu cwu jest normalny ?