Witam! Parę miesięcy temu kupiłem Simsona. Elektryka jest pomieszana, mam zamiar ją odbudować,od nowa. Stacyjka jest rozwalona w ogóle się kluczyk nie kręci. Więc zrobiłem sobie prowizoryczną instalację na światła. Kierunki niepodłączone. Regulatora napięcia niema, stop nie działa i mam pytanie czy w simach z 91r były instalacje 12 czy 6v? Dostałem razem z nim regulator i mam zamiar go podłączyć.
Napięcie spróbuj ustalić z oznaczeń, na np. cewce zapłonowej, sygnale, odbłyśniku przedniej lampy, na pewno będzie tam moc żarówki jeżeli 25/25 W to prawdopodobnie 6V. Regulator napięcia spróbuj tak : czerwony na bezpiecznik lub od razu na + aku i na 30 stacyjki ,ziel-czerw na59a (odczep cewki) ziel-czar na 59b stacyjki i ostatni (nie zielony) na 15/51 stacyjki.
Witam!Dzięki za odpowiedź,ale ja niemam stacyjki i niechce jej mieć tzn. tej simsonowskiej wolał bym jakąś na kluczyk a nie na śrubokręt. Jak wtedy to podłączyć?
Dzięki za odp. ale mam taki problem, Simson akurat przechodzi generalny remont i mam zapłon na zewnątrz, cewka ładowania nie była podłączona i jak mam to rozszyfrowa, jakie ma wyprowadzenia? Ma jedno na światło tylne a drugie na ładowanie.
Pozdrawiam!
Niestety ale ja mam elektronika i ten schemat jest inny ale może sie przyda ale jeśli chodzi o tą cewke to niewiem jakie są wyprowadzenia przy samej cewce który łdowanie a który światło tylne.
Własnie teraz się pokapowałem bo masz 5 kabli. Schemat już zmieniłem. Mam jeszcze inne wersje w zależności czy ładowanie jest przez mostek czy jakiś inny układ. Tu jest jescze inny z mostkiem.
Co prawda to schematy są od skutera i troche sie różnią ale dzięki za nie ale może wiesz jak rozpoznać wyprowadzenia? Jedno jest jakby z wnętrza uzwojeń a drugie z końca uzwojeń.
Mam. Jeden odczep cewki ten w środku (z lewej patrząc na cewkę gdy jest ona na górze - wał masz pod nią) to 59b - czyli STOP. Drugi bliżej prawej strony cewki to 59a - ładowanie. Wspólny koniec obu cewek oczywiście do masy.
Ja tak mam przynajmniej w skuterze 6V ze zwykłym zapłonem, ale podejrzewam że u Ciebie jest podobnie.
Cewka ładowania powinna mieć chyba więcej zwojów bo musi dawać trochę wiecej niż 6v żeby było ładowanie.
Koleś opanuj sie,jak jesteś taki mądry i posiadasz dużą wiedze to powienieneś mieć choć odrobinę kultury! I nie wpychaj sie na hama i nie rób z elektrody tablicy ogłoszeń. swoją drogą JAK TAK BARDZO CHCESZ POMAGAĆ TO OBSERWUJ FORUM I JAK KTOŚ BEDZIE MIAŁ PROBLEM TO DAJ MU RADĘ.Pierwszy raz spotykam sie z takim czymś na forum..
Wracając do tematu,składam simka po zimie (malowanie remont silnika itp) i bede zakładał ako,mam żelówke 12V 7,2 Ah i boje się że uszkodze ako przez ładowanie tylko z mostka.Więc szukam prostego układu który ograniczy do bezpieczngo poziomu prąd i ustabilizuje napięcie do ok 14,5V Pozdrawiam!
Koleś opanuj sie,jak jesteś taki mądry i posiadasz dużą wiedze to powienieneś mieć choć odrobinę kultury! I nie wpychaj sie na hama i nie rób z elektrody tablicy ogłoszeń. swoją drogą JAK TAK BARDZO CHCESZ POMAGAĆ TO OBSERWUJ FORUM I JAK KTOŚ BEDZIE MIAŁ PROBLEM TO DAJ MU RADĘ.Pierwszy raz spotykam sie z takim czymś na forum..
Wracając do tematu,składam simka po zimie (malowanie remont silnika itp) i bede zakładał ako,mam żelówke 12V 7,2 Ah i boje się że uszkodze ako przez ładowanie tylko z mostka.Więc szukam prostego układu który ograniczy do bezpieczngo poziomu prąd i ustabilizuje napięcie do ok 14,5V Pozdrawiam!
1_ sorry, za to, ale jak widzę jak ludzie dzieciaką takie czasem kity wciskają to aż mnie boli w żoładku ja poprostu czasem przesadzam, ale spoko będę sie opanowywać . prowadzę stronę z pomocą na http://hubdc.prv.acx.pl/simaki/ i w każdym problemie z elektruką jestem w stanie pomóc, dużo tego robiłem i dużo instalacji w swoim miałem, każda działała lepiej od poprzedniej i teraz zawsze służe pomocą,
2_ ja mam po remoncie al chce rozłożyć jeszcze raz i pomalować od nowa bo taką mi lipę odwalili, ze wole sam pistoletem i airbrushem pojechać
sposobów ładowań jest kilka, mostek to tylko jeden, ale co do żelowego to mówią, ze sie nie nadaje ze wzgledu na wibracje, ale jak chcesz to mogę ci podrzucić kilka schematów tylko napisz dokładnie co masz w tym simaku, głownie mi chodzi o to co napisałem u siebie na stronie w tym dziale
ja polecam ESB-1 w którym jest mostek gretza i ELBA 887x.10 od ładowania akumulatora, nie wiem na ile jest bezpieczniejszy od samego mostka gretza, ale ja tak mam i ładuje super.
A jaki masz akumulator?Jak bede ładowal samym mostkiem to uszkodze akumulator,i nie szukam gotowych regulatorów tylko schematu jakiegoś urządzonka które mi ograniczy prąd ładowania.
witam mam problem z instalacją znaczy sie podłaczam instalacje i nie wiem jak podłaczyć elbe pomoże mi ktoś moje gg 7999485 e-mail barczol(malpa)op.pl Z gory wielkie dzięki Oczywiście instalacje mam 12V z gory wilekie dzięki
Ja mam problem z światłem STOP-u. Jak sie zapala żarówka stopu to żarówka postoju gaśnie a tak nie powinno być. A i stop powinen sie zapalać bez zapalonych świateł(kluczyk stacyjki raz przekręcony) a tego nie robi. Coś jest pogmatwane przy stacyjce ale nie wiem co.
przy stacyjce jest taka blaszka na 3 wsówki do niej wepnik przewód od światła stop kolor brązowo czarny
jak dalej będzie źle to zobacz czy dobra masa w tylnej lampie
siemka mam simka s51 z instalacjom 6v jak go kupiłem to nie było w nim stacyjki i wszystko było na krótko teraz kupiłęm stacyjke i niewiadomo jaki kabel ma gdzie iść d o tych wsówek bardzo prosze jak ktoś ma jakieś schematy jaki kabel ma gdzie iść niech wysle na poczte candy12(malpa)poczta.fm lub niech napisze 7599937 z góry dzięki
Dodano po 2 [minuty]:
A z silnika wychodzi mi 4 kable
brązowo biały
czerwono biały
czerwono szary
czerwono żółty