Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tani, porządny wzmacniacz

mhara 29 Aug 2005 13:11 4014 27
NDN
    mhara
    Level 11  
    Prosiłbym o niewielką pomoc w wyborze wzmacniacza. O car audio mam niewielkie pojęcie i dopiero zaczynam zabawę w tej dziedzinie. Ostatnio kupiłem okazyjnie (całość za 50zł) nową skrzynię basową z Bass Reflex wraz z 30cm głośnikiem dibeisi (już wiem że za chwilę zostanę za ten głośnik zganiony, ale biorąc pod uwagę cenę nowego głośnika (ok.120zł) oraz samej obudowy(ok.60zł) uznałem, że warto kupić ten zestawik choćby dla samej obudowy. :-)). Aktualnie posiadam w Renault Clio II radio SONY XR-C650RDS 4x40wat, lecz skrzynia nie jest w aucie, jest podłączona do domowej wieży sony. Mam w planach kupić do niej w miarę tani wzmacniacz i wtedy umieścić w samochodzie. Zastanawiam się nad wzmacniaczem tylko do tuby lub wzmacniaczem do którego podłącze i tubę i parę głośników (co byłoby lepsze???). Szukam jakiegoś wzmacniacza do 200zł, ale jeśli mnie przekonacie to być może zmienię pułap cenowy :). Od tuby oczekuję mocnego i głebokiego basu - słucham raczej muzyki dyskotekowej. Jeśli chodzi o parametry głośnika to niestety nie znam i nie mogę znależć w necie, nawet nie wiem ile ma Ohm, ale bodajże 4. Głośnik, jak i radio być może z upływem czasu zostanie zmieniony, dlatego jako wzmacniacza nie chcę byle jakiego FIRSTA, jeśli już wydaję kasę to wolałbym coś mocniejszego lecz cenowo sensownego. Bardzo proszę o pomoc w wyborzę.

Dodano po 6 [minuty]:

Wzmacniacz zakupię na allegro, więc jeśli macie jakieś linki to bardzo proszę. Mailowo mogę wysłać rysuneczek z wymiarami skrzyni, jej zdjęcia, jak i zdjęcie samgo głośnika. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Maciek
  • NDN
  • NDN
    kryniu777
    Level 18  
    to zes wzmacniacz dowalil drozszych nie bylo??

jakbys przeczytak co autor tematu pisze to byc wiedzial ze szuka wzmacniacza do samochodu
    omen_s
    Level 19  
    Witam
    Ja używam do suba Soling-a. Jest to monoblok z mocą 130 W rms. Kupiłem na alegro za 140 zł i jestem z niego zadowolony ( pomimo że na razie używam go w domu to radzi spobie bardzo dobrze)
    Polecam
    Pozdrawiam
    kryniu777
    Level 18  
    no soling wymiata on pociagnie wszytko przy nim wszytko sie chowa:D
    SAIPER
    Level 12  
    kryniu777 wrote:
    to zes wzmacniacz dowalil drozszych nie bylo??

jakbys przeczytak co autor tematu pisze to byc wiedzial ze szuka wzmacniacza do samochodu

Bardzo dokladnie przeczytalem napisal ze potrzebuje czyms zasilic TUBE Jesli macie watpliwosci prosze soebie poszukac co to jest TUBA a co to subwoofer samochodowy .
    kryniu777
    Level 18  
    nie chodzi mi o to czlowieku, on szuka wzmacniacza do samochodu a nie do domu,
    ale wcale nie rozruzniam tuby i skrzyni basowej to dla mnie ciemna magia ale dziekuje ze mnie oswieciles bo gdyby nie twoje info nie wiedzialbym ze jest jakas roznica, ale chyle czola przed twoja bogata wiedza o car audio

a tak na marginesie wystarczy ruszyc lepetyna zeby sie domyslec ze uzytkownik mhara mowiac tuba czy skrzynia ma na mysli to samo

p.s to mial byc tani wzmacniacz i podkreslam wzmacniacz do samochodu
    SAIPER
    Level 12  
    Spoko jedni znaja sie na car-audio a inni na pieczeniu chleba
    mhara
    Level 11  
    Witam!
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i już odrazu rozwiewam wszystkie wątpliwości! A więc w moim pierwszym poście omyłkowo posłużyłem się słowem "tuba". Nie zdawałem sobie sprawy że moja pomyłka może rozbudzić tak gorącą dyskusję :-). Oczywiście jestem w posiadaniu SKRZYNI a nie tuby basowej a cały zestaw będzie umieszczony w samochodzie! Poszukuję więc wzmacniacza samochodowego! Prosiłbym o radę czy wybrać zestaw 4 czy 2 kanałowy. Zastanawiałem się nad tym SOLINGIEM ale na forum nie znalazłem zbyt pochlebnych opini. Tak jak wspominałem ta skrzynia to mój początek i napewno w przyszłości będę chciał coś ulepszyć, dlatego dobrze by było żeby wzmacniacz temu podołał. W szczególności chodzi mi o brzmienie basu, dlatego proszę o Wasze dalsze opinie.
    P.S. Interesuje mnie raczej nowy sprzęt.
    SAIPER
    Level 12  
    Dyskusja wynikla z niewiedzy uzytkownikow Ja zwrocielm uwage dlatego ze jesli w przyszlos bedziesz pisal posty i na subwofer samochodowy niewazne czy to skrzynia czy walec napiszesz tuba zostaniesz odrazu zjechany . TUBA - jest to skrzynia estradowa nie ma nic wspolnego ze sprzetem samochodowym .

Co do wzmaka to ile chcesz przeznaczyc na zakup ???

Jesli w przyszlosci bedziesz rozbudowywal zestaw to zakup 4-kanalowca jest niewielka roznica w cenie pomiedzy 2 a 4 kanalowymi np popatrz na nowe blaupunkty GTA jest ich troche na allegro .
    mhara
    Level 11  
    Na zakup chcę przeznaczyć max 300zł + około 50zł na kable czyli razem to wszystko musiałoby kosztować około 350zł. Chcę kupić nowy sprzęt, żeby potem nie było z nim żadnych problemów. Nie jestem jeszcze zdecydowany czy to będzie 4 czy 2 kanały. Jeśli to będą 2 kanały to je zmostukuję i wzmacniacz posłuży tylko do zasilenia skrzyni a reszta głośników będzie podłączona pod radio, a jeśli 4 kanały to 2 zmostkuję pod skrzynię a pod pozostałe 2 podłącze jakieś głośniki. Nie wiem czy to ma sens i czy będzie duża różnica w dźwięku, czy wogóle jest sens w to inwestować na początek????? Takie pytania pojawiają się u mnie dlatego, że do tej pory nie esperymentowałem ze sprzętem samochodowym. W sumie to na początku to chodziło mi o sam bas. Więc wzmacniacz powinien posiadać filtry i pełną regulację basu. Mam jeszcze pytanko, dlaczego przy tych wzmacniaczach piszą o 2Ω? Są wogóle takie głośniki? Jaką impedancję mają wogóle głośniki samochodowe? Jak zmierzyć impedancję głośnika w domowych warunkach (ten mój w skrzyni ma zerwaną nalepkę), a to chyba ważne ile ma Ω???

Dodano po 2 [minuty]:

Jakiego wzmacniacza, o jakiej mocy powinienem szukać??? (niestety nie znam parametrów głośnika)
    luk1980
    Level 22  
    Witam
    Ja bym poszukal coś z Blaupunkt-a np http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61788098 jezeli chcesz nowy
    bo jezeli nie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61944777 lub 4 kanałowy http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61763241
    warto zainwestowac więcej i kupić pożadnego blaupunkta za ok 500zł http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60982053 cena sklepowa tego blaupunkta to ponad 700zł
    kryniu777
    Level 18  
    po pierwsze jakie mas glosniki

jesli chodzi o 2 kanalowke
    http://www.carpower.pl/index.php?id=2&lang=pl&id_cat=15&id_item=88

a jesli chodzi o tego 4-kanalowego blaupnkta to o klase lepszy jest axton wprawdzie uzywany ale kupujac wmzacniacz nawet bym sie nie zastanawial, gosc chce sprzedac za 500zl, i moge cie zapewnic ze nie bedzie z nim zadnych problemow
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60195407

a kupujac kable kup 20mm za 50 zl napewno nie kupisz ale kable to ostatnia rzacz na jakiej sie oszczedza
    SAIPER
    Level 12  
    Mam jeszcze pytanko, dlaczego przy tych wzmacniaczach piszą o 2Ω? Są wogóle takie głośniki? Jaką impedancję mają wogóle głośniki samochodowe? Jak zmierzyć impedancję głośnika w domowych warunkach (ten mój w skrzyni ma zerwaną nalepkę), a to chyba ważne ile ma Ω???

2 Ohm uzyskamy przy podlaczeniu rownoleglym glosnikow 2 x 4 ohm
    elmer2
    Level 28  
    Pisza 2Ohm, poniewaz moga one pracowac stabilnie przy takiej impedancji obciazenia, 2Ohm mozna uzyskac wlasnie poprzez rownolegle polaczenie dwoch glosnikow 4Ohm, W car-audio jest stosowane 4Ohm ze wzgledu na ograniczene napiecie zasilania.

Zeby dowiedziec sie jaka impedancje ma Twoj glosnik:
    po pierwsze czy jst to glosnik samochodowy..? jelsi tak to juz wiadomo z e zapewne ma 4ohm chyba ze jakis dwucewkowy, ale to sie pozna po ilosci wyprowadzen do podlaczenia kabelkow.

po drugie mozesz zmierzyc rezystancje takiego glosnika zwyklym multimetrem jesli watosc bedzie rowna badz mniejsza od 4Ohm to jest to glosnik 4Ohm, a rezystancje ktara mierzyc oznacza sie Re.
    mhara
    Level 11  
    A co sądzicie o tych wzmacniaczach?
    Chciałbym poznać Wasze opinie.
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61788098
    oraz
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62404186
    W sumie to teraz mam niewielki budżet i trochę szkoda mi kasy na wzmacniacz, ale jak już kupuję to zakup musi być udany!
    Uważacie że Blaupunkt będzie lepszym rozwiązaniem, czy dać sobie spokój i wybrać Solinga? Nie potraię się zdecydować.
    Myślałem też o http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61693826, ale to już chyba za droga zabawka.
    Prosiłbym też o pomoc (najlepiej link) do jakiś porządnych kabli, którymi podłącze wzmacniacz do radia, oraz skrzynię do wzmacniacza. Ktoś pisał o kablach 20mm, gdzie można takie zakupić i jak to się kształtuje cenowo. Z góry dzięki za wszyskie odpowiedzi. Pozdrawiam
    kraz73
    Level 28  
    Z praktyki, naprawiałem kiedyś wzmacniacz Solinga używająć serwisówki od JVC, końcówa mocy ta sama, nawet elementy bierne takie same różnica w gorszej jakości tranzystorach. Druk trochę "nie dzisiejszy" montaż też nie OK, ale jakoś to wprasowali do pudełka i o dziwo nawet gra. Parametrami ustępuje niestety wzmacniaczom firmowym, natomiast ceną konkuruje.
    Kawałek czasu temu kupiłem z allegro wzmacniacz AXTONA CAA50 za 50 zetów, jedyne uszkodzenie jakie posiadał wzmacniacz to powłoki lakierniczej, oprócz tego chodzi piknie. Ostatnio kupiłem dla znajomka wzmacniacz Alpine 35.... nie pamiętam dokładnie za 95 chodzi aż miło. Trzeba tylko poszukać.
    Przewody zasilające dobiera się w zależności od mocy wzmacniacza i odległości od akumulatora. Nie rozumiem po co zasilać wzmacniacz 100W zamontowany w odległości 1 metra od akumulatora przewodem 20mm^. W zupełności wystarczy 10mm^ a rozbój na kieszeni będzie mniejszy. No chyba że ktoś ma kasy w bród.
    Dee Jay Gucio
    Level 20  
    SAIPER wrote:
    Dyskusja wynikla z niewiedzy uzytkownikow Ja zwrocielm uwage dlatego ze jesli w przyszlos bedziesz pisal posty i na subwofer samochodowy niewazne czy to skrzynia czy walec napiszesz tuba zostaniesz odrazu zjechany . TUBA - jest to skrzynia estradowa nie ma nic wspolnego ze sprzetem samochodowym .

Właśnie w tym miejscu ktoś popełnił błąd ponieważ słowa tuba używamy jeśli chodzi o coś okrągłego (walcowatego) a nie o skrzynie(!)koncertowe. Jeśli się mylę to niech ktoś nazwie mi jakoś subwoofer w kształcie rury:D z głośnikiem w środku :D:D:D:D subwoofer rurowy ?? :D:D

Tylko mi powiedz jak teraz trzeba mówić na popularną "TUBĘ" samochodową o to jedno proszę czy to tak wiele??? :>
    SAIPER
    Level 12  
    Nie chce mi sie tu wypisywac definicji poszukaj sobie po forum potem mozesz wrocic i przyznac mi racje . nie piszcie o czyms jak nie macie pojecia .
    kraz73
    Level 28  
    Piękna jest i basta ale do autka to chyba nie wlizie :D no chyba że do busa
    omen_s
    Level 19  
    :arrow: kraz73
    Masz może jeszcze tą serwisówkę :?:

Pozdrawiam
    mhara
    Level 11  
    a czy poza sporami dotyczącymi tuby lub skrzyni ktoś pomoże wybrać mi wzmacniacz? :)
    mhara
    Level 11  
    To może chociaż wyrazicie opinie na temat tych wzmacniaczy???
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61621932
    lub
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61844895.
    Mam jeszcze pytanie, jeśli chciałbym podłączyć któryś z tych wzmacniaczy (SOLING, BLAUPUNKT lub GS) w domu, jakiego zasilacza musiałbym użyć???
    Czy zwykły regulowany zasilacz 12v 1000mA MAX da sobie z takim wzmacniaczem radę (obawiam się, że może nie dać, chociaż na tym wzmacniaczu działało mi w domu radio samochodowe oraz radio CB)??? Dysponuję jeszcze zasilaczem 12V 1,5A 18VA, czy ewentualnie ten byłby lepszy? Jeśli obydwa się nie nadają, to jak najtaniej zasilicz taki wzmacniacz?
    luk1980
    Level 22  
    Witam

Jeżeli chcesz podlaczyc takie wzmacniaze musisz miec zasilacz który wyrabia duze prądy żędu 20A 12-14V w zależności od mocy wzmacniacza.Ja osobiście wybralbym coś z Blaupunkta.
    kraz73
    Level 28  
    :arrow: omen_s Jest dostępna na elektrodzie wzmacniacz JVC KSAX504 Końcówka taka sama, spora różnica jest w przedwzmacniaczu. Soling ma uboższe filtry.
    :arrow: mhara zasilacz poniżej 30-40A nie nada się całkowicie, dobrym rozwiązaniem są stare zasilacze AT od komputerów, z jednym warunkiem prąd na 12V musi mieć także wartość ok. 30A inaczej umordujesz zasilacz, wzmacniacz i siebie.
    mhara
    Level 11  
    Jeśli interesuje Was jak rozwiązałem swój problem to: zdecydowałem się podłączyć tą skrzynię w domowych warunkach, a nie w samochodzie. Szukając oszczędności wykorzystałem wzmacniacz z komputerowych głośników Cambridge Soundworks. Są to głośniki już kilkuletnie, ale nadal dają radę. Zestaw 4 satelitek i aktywnego subwoofera. Skrzynia podpięta pod wieżę Sony nie spełniała moich oczekiwań, więc rozkręciłem komputerowego suba, odpiołem jego 20watowy głośnik i wpiałem samochodową skrzynię basową (jej głośnik ma średnicę 30cm). W miejsce satelitek podłączyłem dwa, 3-drożne głośniki od wieży. Wzmacniacz ma zwrotnicę, gdyż na te głośniki od wieży przenoszone są tylko tony wysokie. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Nie spodziewałem się, że taki malutki wzmacniacz (raczej małej mocy) tak dobrze poradzi sobie z samochodową skrzynią. Bass jest potężny i gra to wszystko zajebiśćie. Brak mi tylko jakiejś lepszej regulacji tonów, przy wzmacniaczu mam tylko pokrętło Bass.
    Dodam, że wzmacniacz zasilany jest z orginalnego zasilacza 12V 1.5A 18VA , a więc w przyszłości chyba będzie go można podłączyć w aucie??? Gdy pojawią się fundusze kupie normalny wzmacniacz, natomiast narazie wystarcza mi to co mam :-). Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i pomoc.