Jan_Werbinski wrote:1 października rozpocząłem dziesiąty sezon grzewczy ogrzewania klimatyzatorem inwerterowym split Fujitsu 3,5kW zainstalowanym w 2009 jako głównym źródłem ciepła dla ogrzewania 32 m nieocieplonego domu i drugi sezon gdzie klimatyzator jest jedynym źródłem ciepła do ogrzewania 50m2 ocieplonego domu. Dodatkowo niewielka łazienka jest dogrzewana matą grzewczą 500W w podłodze. Wszystko mam opomiarowane: zliczanie zużycia i produkcji na Sunny Portal i pvmonitor.pl, podliczniki na wszystkie większe odbiorniki energii, analizator sieci, Wattrouter.
Za ubiegły sezon grzewczy od 1 listopada do 6 marca klimatyzator zużył 1280kWh. Ogrzewaliśmy bardzo rozrzutnie. Temperatury w pomieszczeniu ogrzewanym dochodziły do 24-26°C a na drugim końcu kondygnacji nie spadały poniżej 21-22°C. Wszyscy z krótkim rękawem. Jednostka wewnętrzna jest umieszczona niekorzystnie w rogu kondygnacji, a nie jej centrum. COP tego klimatyzatora katalogowe to 4. Wg katalogu przy +3/+22° COP 2,91. Przy -15/+22° COP 1,72. Są to współczynniki dla mocy nominalnej, przy której on niemal nigdy nie pracuje. Zwykle pracuje na mocy zbliżonej do minimalnej. Np. w tej chwili jest uruchomiony na dwie godziny i pobiera 370W przy nastawie 30°C, temperaturach +9/+22°C. Nie ma tabel dla małych mocy. Praca na małej mocy to znacznie wyższy COP z uwagi na to że opory hydrauliczne i aerodynamiczne rosną z kwadratem prędkości.
Kosztowo najkorzystniej wychodzi używanie klimatyzatora z dużą/pełną mocą tylko w godzinach taniej taryfy. Niestety to skutkuje dyskomfortem w nocy. Używanie w sposób ciągły to większy komfort, ale też konieczność używania I taryfy i wyższe koszty. W okresie przejściowym jak październik i listopad wystarczy włączenie klimy na krótki okres np. godziny 4-6 i 13-15 w taniej taryfie, a akumulacja ciepła przez budynek utrzymuje temperaturę z niezauważalnym spadkiem. Podczas mrozów stosujemy zasadę że klimatyzator chodzi non stop. Nocą zmniejszamy nastawę temperatury, a w dzień zwiększamy zużywając nadprodukcję PV w I taryfie.
Temperatury na zewnątrz rejestrowane były półprofesjonalną stacją pogodową Davis Vantage i minimalna na wysokości 2m wyniosła -14,4°C. Średnia temperatura powyższego okresu to +2°C.
Wszystkie dane pogodowe są dostępne między innymi tutaj:
https://www.wunderground.com/personal-weather...?ID=IARY4#history/s20171101/e20180306/mcustom
Największy błąd jaki do tej pory popełniłem to oszczędzanie klimatyzatora poniżej -5 i używanie pieców akumulacyjnych.
W planach instalacja PC do CWU typu Ariston split oraz klimatyzacji kanałowej Samsung która docelowo ma ogrzać trzy kondygnacje.
Klimatyzator bez problemu daje radę ogrzać dom. Uważam że jest to najlepsze rozwiązanie grzewcze.
Kto nie wierzy, tego zapraszam z dobrą wódką do mnie.
Prowadzę na FB grupę Darmowe Ogrzewanie gdzie publikuję zdjęcia i różne informacje na ten temat.
https://www.facebook.com/groups/329438764201077/
a ten zaś swoje mądrości na temat nawiewnego ogrzewania masakra na każdym forum jedno to samo

Jest to najgorsze nie najlepsze ogrzewanie