Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] KIANO - Kiano slimnote 14.1 reset ustawień biosu/uefi

tracer111 29 Sep 2018 13:18 10413 9
    tracer111
    Level 8  
    Po laptopie wcześniej mogłem się poruszać w uefi/shellu, gdy po pewnym czasie klawiatura przestała reagować na przyciski, w klawiaturze jest przycisk od włączania/wyłączania więc klawiaturę wykrywa, chciałem wyjąć baterię aby przywrócić ustawienia fabryczne, lecz nie ma takiej w tym modelu, również odłączona była bateria główna na ok. 30 minut i dalej nic.
    zjo
    Level 28  
    Miałem podobny problem w tym modelu po zabawie ustawieniami w CMOS, wyłączyłem obsługę USB. Niestety urządzenie jest tak śmieszne, że po USB obsługiwane jest praktycznie wszystko i po zapisie ustawień działał wyłącznie włącznik i wyświetlacz. Nawet flash, używany w tym sprzęcie jako dysk, zakończył współpracę, ładowała się jedynie konsola EFI. Skończyło się na wymianie płyty na gwarancji. To w zasadzie tablet wyglądający jak laptop, jakiś pomysł to jest, ale szanowny producent mógłby wyciąć opcję wyłączenia obsługi USB z ustawień.
    tracer111
    Level 8  
    :/ a posiada ktoś może jakiś wsad do tego laptopa? Posiadam programator więc chętnie bym spróbował przeprogramować kość biosu
    zjo
    Level 28  
    Weź pod uwagę, że tam bios siedzi w, jeśli dobrze pamiętam, 1.8v flash. Też myślałem nad wrzuceniem wsadu, ale mam programator tylko do pamięci 3.3v. Wsadu chyba nie znalazłem, ale może od tego czasu gdzieś już się pojawił.
    tracer111
    Level 8  
    Spróbowałem wgrać wsad który znalazłem tutaj na forum do kiano slimnote 14.1, backup który zrobiłem miał 8mb, bios który pobrałem 1mb, mimo to spróbowałem, laptop próbuje wstać, tzn, zapala się dioda, lecz nie daje mi żadnego obrazu, chętnie bym spróbował jeszcze jakieś wsady ale ciężko cokolwiek do tego czegoś znaleźć... Jednorazowe laptopo-tablety kiano
    zjo
    Level 28  
    Dokładnie. Były tanie i jednorazowe.
    Borygo123
    Level 27  
    Posiadam ten wynalazek (slimnote 14.1), jednak nie posiadam programatora. Gdyby znalazł się ktoś w Białymstoku z programatorem mógłbym mu podrzucić do zgrania to cudo techniki.
  • Helpful post
    grzewoj
    Level 27  
    zjo wrote:
    Weź pod uwagę, że tam bios siedzi w, jeśli dobrze pamiętam, 1.8v flash. Też myślałem nad wrzuceniem wsadu, ale mam programator tylko do pamięci 3.3v.

To nie ma znaczenia, trzeba ją wylutować i wrzucić na programator 3,3V, będzie działać

wrzucam wsad znaleziony w sieci, powinien mieć 8MB, tamten 1MB jest nieprawidłowy
    zjo
    Level 28  
    Dla mnie już za późno, tak jak pisałem serwis Kiano wymienił mi płytę. Ale autor pewnie się ucieszy.
    tracer111
    Level 8  
    Dzięki bardzo za wsad! Wszystko wróciło do normy