Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spawarka Samoróbka - Dławik do spawarki na tyrystorach

Katoo 29 Sep 2018 23:36 7095 44
    Katoo
    Level 17  
    Witam , będę przerabiał spawarkę ojca z ac na dc. Kupiłem 2 diody o 2 tyrystory 200A do sterowania, sterownik znalazłem na forum ten i go wykonałem,
    https://obrazki.elektroda.pl/16_1221421232.gif
    Teraz przyszedł czas na dławik wysoko prądowy, bo dławik mam już od lampy ulicznej ,będę dorabiał pilota do spawarki bo na jałowym jest 45V. Chciałbym użyć do dławika tego rdzenia Przekrój 5x5cm

https://static.elektroda.pl/attach/IMG_20170704_130951_2056147.jpg

Ma 600VA, tak pisze na tabliczce znamionowej. Czy taki rdzeń się nada? Ile musiałbym zwoji nawinąć na niego oraz jakiej średnicy powinien być drut? Czy przewód spawalniczy 25mm2 nada się? Gdzie wykonać szczelinę oraz ile powinna mieć ?
    Mam jeszcze jedno pytanko co do sterownika , dlaczego na schemacie pisze że masa do dławika ,a jest podłączony pod+ od transformatora spawalniczego?

Co do pilota zastosuje ten schemat z tym że zamiast mostka dam jedną diodę.
    https://obrazki.elektroda.pl/4682602500_1499261193.jpg

Czy kondensatory mogę zakupić 1500uF 250V 10szt? Czy raczej będzie to za mało?
    piotrm74bis
    Level 10  
    Witam , raz dołożyłem diody i kondensatory do spawarki dwufazowej oraz dławik , niestety nie pamiętam już jaka była to pojemność ale było to około 30 - 50 sztuk kondensatorów z zasilaczy atx , efekt był nieciekawy uderzenie prądu z kondensatorów było nazbyt dużei wręcz przeszkadzało w zaczęciu spawania , kondensatory bardzo podnosiły napięcie z ok 70 do ok 100V , skończyło się na tym że je odłączyłem , efekt całości jakiś był , tym niemniej pozbyłem się trafa dwufazowego i nabyłem trafo trzyfazowe , w tym trafie te same kondensatory podnosiły napięcie dosłownie o 3V i efekt uderzenia prądu był mniejszy ale też występował więc też odłączyłem kondensatory , podsumowanie może było ich za dużo ale trzyfazowe trafo , mostek i dławik to było to , elektrody 7018 szły o wiele lepiej niż na dwufazowej z załączoną baterią kondensatorów , dodam że koniecznie trzeba równolegle z kondensatorami zastosować coś co po chwili od wyłączenia spawarki je rozładuje ja zastosowałem żarówke na 220V
    Katoo
    Level 17  
    Witam, dziekuję za odpowiedzi. Oto moja spawarka :

Chciałbym z niego zrobić migomat i zwykłą spawarkę elektrodową. Mam przez to pytanko, na jałowym spawarka na największym zakresie 51V. Czy gdybym użył układu na u2000B to mogę nim obniżyć do 35V żeby było pod migomat czy raczej odwijać wtórne żeby podzielić? Na samym dole cewki są łączone, czy gdybym je rozłączył i miał 2 cewki po 25V czyli połączyłbym równolegle też mógłbym zastosować to pod miga? Zrobiłbym sobie stycznik który po przełączeniu łączyłbym uzwojenie równolegle pod miga , a szeregowo pod mma, Co myślicie o tym? Dodam że będzie też mostek z tyrystorami i dławik więc jakie najlepsze napięcie będzie dla miga oraz mma?
    małek
    Level 21  
    Z migiem daj spokój, przynajmniej tak wygląda bez dokładnego wymiarowania - Twój trafo ma miękką charakterystykę - za duże okno, za mały przekrój kolumny - a przy okazji za duże napięcie. Chcesz się bawić dołóż półmostek lub mostek sterowany, dobierz dławik - doświadczalnie zobaczysz jakie będą efekty i będziesz miał fajną spawarkę mma. Jak dołożysz sterowanie, jonizator i trasę gazową będziesz miał tiga dc.
    Katoo
    Level 17  
    Ale ja posiadam posiadam mostek z 2 diod 200A i 2 tyrystory do tego rdzeń o przekroju 25cm2. Lepiej się spawa rogiem niż migiem ?

Dodano po 17 [godziny] 31 [minuty]:

Wczoraj nawinąłem dławik linką o przekroju 6mm2 bo taką akurat posiadałem. Weszło 20 zwojów , zostało mi tylko naciąć rdzeń. Spróbowałem spawać z dławikiem ale tak jak ktoś już pisał efekt mizerny nawet gorszy niż bez niego. Jak już udało się to bardzo pryskało . Ale to tak z ciekawości , wiem już ludzie pisali o tym na forum. Teraz muszę ino mostek podłączyć i sterowanie i najprawdopodobniej puszczę pilota do podwyższenia napięcia albo odwinę kilka zwojów żeby napięcie się podniosło do 60V. Czy ktoś posiada układ do jonizacji z tiga? Dławik najpierw dałem przekładki z tekstolitu potem obwiązałem bandażem bawełnianym dopiero potem nawijałem linkę, a na sam koniec chyciłem trytytkami żeby się nie rozwijał i znowu bandażem.

Czy 20 zwojów nie będzie za mało?
    piotrm74bis
    Level 10  
    Witam , można zrobić drugą warstwe i zobaczyć czy będzie lepiej , migomaty też mają dzielone uzwojenia dławika z wyprowadzeniem i można wtedy wybrać bo inaczej będzie dla małych i większych prądów,mój fabryczny dławik od spawarki mma ma 28 zwojów
    małek
    Level 21  
    Eeee, nie tak. Najpierw trafo, potem prostownik i na końcu dławik. Ty z tego co rozumiem dałeś dławik za trafo ? Jeśli tak to spowodowałeś że miękka charakterystyka Twojego trafa zrobiła się wręcz "zwiędła". Bierz się do roboty po kolei - masz półmostek sterowany to dokładaj do niego sterowanie i sprawdzaj czy jest ok. Jak będziesz miał pełną regulację to dopiero kombinuj z dławikiem, a nie teraz chcesz ciąć i zmarnować rdzeń. 6 mm kwadratowych linka przy Twoim trafo to przynajmniej 20 za mało, masz mieć w najgorszym wypadku 10 A na 1 mm kwadratowy drutu.
    SKM 1964
    Level 33  
    Szczelinę w dławiku wysoko prądowym trzeba dobrać doświadczalnie tak aby nie dochodziło do nasycenia rdzenia . Po za tym ja bym nawinął co najmniej 35 zwojów , ze względu na sterowanie tyrystorowe prądu spawania . Ta linka to widać na oko , że jest o wiele za cienka . Przekrój drutu nawojowego na dławik powinien być taki sam jak na uzwojeniu wtórnym trafa spawalniczego . Kolega wyżej wspomniał o 10A/1mm² . To ostatecznie ale przy dłuższym spawaniu może dochodzić do grzania się uzwojenia dławika . :|

Dodano po 7 [minuty]:

Kolega małek dobrze cię prowadzi . Najpierw trafo potem mostek , a na końcu dławik . Dając dławik od razu za trafo zmieniłeś jego charakterystykę na bardzo miękką i ograniczyłeś prąd spawania gdyż tak zachowują się dławiki w układzie prądu przemiennego . Twoja spawarka i tak już ma miękką charakterystykę prądową . :|
    Katoo
    Level 17  
    Dobrze rozumiem i wiem o tym że dławik za mostkiem , chciałem tylko obejrzeć dla ciekawości jak się będzie spawać. Czemu za cienka? Na wtórnym mam 2 płaskowniki 2mm x 7mm. Linka jest od niego grubsza. Panowie czytajcie co napisałem... Wyraźnie napisałem ze z ciekawości podłączyłem dławik odrazu za trafo, chciałem obejrzeć z czystej ciekawości. Czytałem już o tym , i inni pisali że efekt będzie mizerny.
    piotrm74bis
    Level 10  
    Ten mój fabryczny dławik ma 28 zwojów ,waży ok 40 kg i jest nawinięty trzema płaskownikami , pochodzi ze spawarki o mocy 300-350A, był to sprzęt 3 fazowy , do dwu lub jednofazowej spawarki pewnie lepiej gdyby było więcej zwojów , co do wielkości to powinna być relatywna do trafo i jak kolega napisał wcześniej przekrój uzwojenia jak wtórne w transformatorze , skoro taki przekrój jest w trafo to ok , ostatnia sprawa to izolacja przewodu .
    Dodam jeszcze że dawniej rdzeń dławika był w kształcie EI , potem był to rdzeń o dwu kolumnach jak u kolegi a później był to zespawany stos blach , pozdrawiam
    małek
    Level 21  
    Katoo wrote:
    CZEMU ZA CIENKA? NA WTÓRNYM MAM 2 PŁASKOWNIKI 2MM X 7MM. LINKA JEST OD NIEGO GRUBSZA. Panowie czytajcie co napisałem... Wyraźnie napisałem ze z ciekawości podłączyłem dławik odrazu za trafo, chciałem obejrzeć z czystej ciekawości. Czytałem już o tym , i inni pisali że efekt będzie mizerny.

Jeżeli masz 2 razy po 14 mm kwadratowych (2 razy 7) to w sumie masz 28 mm kwadratowych przekroju uzwojenia wtórnego. Ma się to nijak do rzeczonych 6 mm kwadratowych na dławiku. Czytaj ze zrozumieniem moich przedmówców bo naprawdę wszyscy się przyłożyli. Wnioski:

1 zostaw trafo jak masz - jak dowiniesz uzwojenie to jeszcze bardziej pogorszysz charakterystykę;
    2 składaj prostownik sterowany, razem ze sterownikiem i melduj tutaj o postępach, chce widzieć pełny zakres regulacji;
    3 jak reszta będzie w "kupie" to weźmiemy się za dławik, tu znowu nic nie wiadomo - może będzie rdzeń poskładany jak teraz, a może z jednym bokiem odsuniętym, albo będzie z 2 kolumn zrobiona jedna....? Będziesz szukał optymalnej konfiguracji oraz liczby zwojów. No i przekrój uzwojenia już wiesz jaki ma być...
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jak już tak kombinować, to może pójść z dławikiem w stronę transduktora - trzeb aby tylko znaleźć inny transformator jako źródło, bo z tego miga cienko widzę - a nawet wcale.
    Katoo
    Level 17  
    Myślicie że izolacja przewodu może paść? Mostek mam do 200A , spawarka wyspawałem że 3-4 elektrody 3.2 i uzwojenie było lekko ciepłe ale pierwotne. Zauważyłem też że się rusza podczas spawania. Cała cewka się przesówa. Czy gdybym dokupił trochę blach i nawinoł go na nowo ta samą ilością drutu czy raczej to nie przejdzie? Myślę o dorobieniu tiga i jonizacji na cewce z golfa 2. Lecz to w dalszej kolejności. Żeby podnieść napięcie na wtórnym to muszę odwinąć 2 kolumny? Mam 51v na ostatnim zakresie. Ile powinno być żeby było jak najlepiej po zastosowaniu mostka i dławika? Czy kondensatory dawać ?
    Katoo
    Level 17  
    Panowie wyczytałem że opłaca się dać kondensatory na pierwotnym, tak miała spawarka spb315, że w czasie przejścia przez zero oddawana była moc na rdzeń, że bardzo poprawia prąd w spawarkę. Co o tym myślicie ?
    SKM 1964
    Level 33  
    To są kondensatory mocy biernej i nie służą do poprawy pracy transformatora tylko do jej obniżenia oczywiście mocy biernej .Bez nich przy tak dużym trafie ciężko było by ją załączyć . Często by wywalało zabezpieczenia podczas uruchamiania . :|
    Katoo
    Level 17  
    Tak ma 4 stopniowa regulacje prądu spawania na pierwotnym. Lecz w wolnym czasie do kupy podkładam mostek , regulator już czeka, transformator do elektroniki już jest, jak nie będę odwijać trafa to dam pilota do którego też już mam prawie wszystkie graty.
    piotrm74bis
    Level 10  
    Ok, wiem że to fajne mieć gałkę potencjometru i momentalnie zmienić wartość prądu lecz trzeba jasno napisać że ta spawarka na tyrystorach wcale nie musi dużo lepiej spawać , tyrystory pogorszą jej właściwości szczególnie dla małych prądów , ja wykorzystał bym tą skokową regulacje , dodał mostek na czterech diodach i dołożył dławik, z góry zakładam że kolega zostanie przy tyrystorach ale gdyby w ręce wpadł jakiś mostek diodowy to warto sprawdzić i porównać ( nie ma to jak samemu się przekonać i podzielić spostrzeżeniami) , dodam że nie pisze że kolega źle kombinuje czy coś w tym stylu , tylko przypominam stary sposób stosowany w spawarkach czy pół automaty stosowany do dziś ,chce napisać że te od czepy to plus tego transformatora,pozdrawiam
    Katoo
    Level 17  
    Ale ja mam zamiar do tego dorobić tiga więc ta regulacja będzie w sam raz. Nie chcę się bawić w żadną chłodzona woda rękojeść, jaki przewód i fajkie byście polecili?
    Katoo
    Level 17  
    Panowie czy żeby podwyzszyc napięcie to muszę odwinąć czy dowinac ? Czy jonizator do tiga i do plazmy może być ten sam ? Co myślicie o dołożeniu plazmy do cięcia ?
    SKM 1964
    Level 33  
    Żeby podwyższyć napięcie trzeba dowinąć uzwojeń na wtórnym . Plazma to nie tak prosto . Potrzebne jest napięcie co najmniej 90 V DC w z wyż , jonizator około 7KV , przetwornica częstotliwości , to bardzo komplikuje cały układ . Bez tego wywołasz co najwyżej łuk elektryczny , a to nie to samo . :| Co do samej metody HF , bez dotykowego zajażania łuku to też nie jest takie proste . Może się źle skończyć dla diod w mostku . Nie wiem na jakie napięcie masz .?? :|
    Katoo
    Level 17  
    Z tego co pamiętam to na 100 albo 200v
    Katoo
    Level 17  
    Witam wrzucam zdjęcie mojego półmostka tyrystorowego

Jest już poskręcany pod radiatory powinno przyjść kable prosto z transformatora.
    Niestety sterownik wykonany nie pracuje jak należy. Cały czas pokazuje mi 9,92V na wyjściu sterowania tyrystora.Czy to kręcę głównym potencjometrem czy 2 wieloobrotowym do regulacji. Czy ktoś z was orientuje się co to mogą być za tyrystory? I jaką dla nich ustawić wartość dla największego prądu?
    Udało mi się na złomie dorwać starą polską spawarkę , miała tylko wymontowany bocznik wkręcany w rdzeń. Spawarka max 110A 60V na jałowym. Przekrój rdzenia to 30cm2, na pierwotnym płaskownik 4x2mm na wtórnym 6x4mm. 2 kolumny po 30V na kolumnę . Zastanawiam się czy nie zrobić tak żeby odwinąć całe uzwojenia i na nowo nawinąć. Najpierw pierwotne cienkim płaskownikiem na całej dlugości rdzenia oczywiście 2 kolumny , a na to dać przekładki bakielitowe i nawinąć wtórne taką samą ilością żeby było 2x po 28V . Dało by mi to jakieś 200A max dla miga bo uparłem się na niego. Nawinąłem do końca dławik weszło 42 zwoje linką 16mm2.

Dalej nie uruchomiłem tego regulatora do tyrystorów,lecz regulacja niby działa miedzy 9,92 a 10,38V , oraz nie wiem co to są za tyrystory.
    małek
    Level 21  
    Do tej polskiej dorób bocznik magnetyczny, podziel uzwojenie wtórne na kolumny (30V+30V), daj prostownik na 2 diodach i próbuj jak będzie się zachowywać jako mig.

A co do reszty Twojej nierównej walki:
    Już raz Ci napisałem zostaw ten transformator tak jak go masz nawiniętego. Elementy półmostka tyrystorowego masz ok, regulator nie - duże tyrystory mają spore prądy bramek, poza tym w urządzeniach spawalniczych lubią być sterowane poprzez transformatory - na na przykład allegroszu masz sprzedawcę takich sterowników, podpatrz konstrukcję, ja kiedyś popełniłem podobny sterownik i działał ok, a potem już kupowałem u tego allegrowicza - szkoda mi było czasu na zabawę. Jak to będziesz miał działające to dopiero weźmiesz się za dławik, bo aktualnie jakiekolwiek zabawy z nim pozbawione są sensu - brak możliwości testowania w tym czym będziesz zasilał.

I bierz się za robotę bo tematu przybywa a brak efektów rzeczowych.
    Katoo
    Level 17  
    Jak już wykonałem tego i wydałem na niego pieniądze chciałbym żeby działał. Nie wiem tylko co to za tyrystory. Jak kupowałem mostek to sprzedawca twierdził że jest na 200a.
    Katoo
    Level 17  
    A tak nawiasem mówiąc , jaki powinien być idealny przekrój rdzenia oraz wymiary dla migomaty 150A tak co by uciagnął na 230V bez wywalania bezpieczników?
    małek
    Level 21  
    Jedna faza + "dobry"migomat w wykonaniu transformatorowym = nieporozumienie. Im bardziej dasz sztywne trafo tym większy będzie problem z wybijaniem bezpieczników. W tej konfiguracji "konflikt interesów" występuje nie tylko na tej płaszczyźnie. Aby zapewnić ciągłość łuku dławik też musi być pokaźnych rozmiarów, bo po wyprostowaniu pulsacja napięcia posiada punkty zerowe.
    piotrm74bis
    Level 10  
    Tu też zaleta tego pierszego transformatora z odczepami , ustawiasz mały prąd włączysz a na tyrystorach trafo jest włączane zawsze na maksymalnej mocy i wtedy jakiś soft start lub zmiana przydziału mocy.
    Katoo
    Level 17  
    Witam, dzis udało mi sie uruchomić regulator , okazało się że zasilacz mal za małe napięcie. Chciałbym dowinąć nowego uzwojenia tak na 15V na transformatorze głównym i zasilić nim elektronikę, lecz mam obawy . Czy podczas spawania występuje zwarcie transformatora i napięcie siada (chodź będę go przewijać żeby jedno było na drugim) czy te moje 15V też nie siądzie? Bo wtedy nie będzie żadnej regulacji. Spawarka dobrze spawała elektrodą 3,25 mając te 100A i 60V na wyjściu. Nawet jeżeli rozłączę uzwojenia i dam 2x30V to będę miał 200A max ale za to szybciej będzie się grzało trafo. Mam to na uwadze. Grubszej blachy niż 5mm tym spawać nie będę to i tak już maks. Przyjmując 30A na 1mm przetopu to jakiś tam zapas jest , a zapewne i tak do takiej grubości będę elektrodami spawać. Nie jestem zawodowcem ,a spawarka nie będzie do celów zarobkowych. Mam zamiar od podstaw zbudować stycznik który będzie mi przełączać uzwojenie na 60V dla mma lub na 30V dla miga. Gdybym potrzebował coś większego to kupiłbym a nie kombinował. Mam takie pytanie czy w czasach inwerterów opłaca się od podstaw budować migomaty na sprzedaż? Znaleźli by sie chętni na taką starą dobrą transformatorówkę ?