Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAOIGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterowanie przez LAN - 24 kanały [Atmega32][ENC28J60][Bascom]

30 Wrz 2018 08:34 3846 16
  • Potrafisz napisać podobny artykuł? Wyślij do mnie a otrzymasz kartę SD 64GB.
    O autorze
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
    Użytkownik usunął konto napisał 0 postów o ocenie 0, pomógł 0 razy. Jest z nami od 1978 roku.
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • #2
    kombo
    Poziom 12  
    Antywirus zgłasza mi załącznik jako zainfekowany. (Virus.Win32.Sality.gen)
  • #3
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • #4
    kapi11711
    Poziom 13  
    Projekt fajny, lecz aktualnie trochę nieopłacalny, za 10PLN mamy od majfrendow WeMos D1 mini z wbudowanym wifi, programowanie przez Arduino IDĘ/Node MCU/Inne. Używam w projekcie inteligentnego domu, wraz z HomeBridge na RPi
  • #5
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #6
    kapi11711
    Poziom 13  
    Przecież stos TCP/IP użyłeś gotowy, ja użyłem gotowej obsługi WiFi, reszta podobnie...
  • #7
    czareqpl
    Poziom 29  
    Fajny projekt. Jakbys potrzebowal modulow, ktore zmieszcza sie w puszce instalacyjnej to daj znac. Opublikowalem o tym jeden artykul i mam kilka modulow na zbyciu.
  • #8
    Chrusta
    Poziom 22  
    goreckidiy napisał:

    Niestety mimo wyświetlania na stronie mikroserwera stanu poszczególnych pinów w portach, nie potrafię podjąć tych danych przez zewnętrzną stronę, co uniemożliwia mi uzyskanie sprzężenia zwrotnego.


    A jak kolega ma zrobioną zewnętrzną stronę? PHP trochę zna? ;)
    Najprościej, to chyba file_get_contents.
    Oczywiście stronę z sieci lokalnej trzeba otworzyć na świat.
    Ja np. robię sobie stronę pod url "http://adres_ip/data", na której wyświetlają się dane (czysty tekst) w postaci np. "0,1,1,0,1", i później po pobraniu zawartości tej strony można sobie szybko powstawiać do tablicy i operować tymi danymi.

    Albo np. zamiast przecinków to po enterach, przykładowo (klepie z głowy, chyba dobrze):

    Strona w postaci:
    Code:
    0
    
    1
    0

    A pobieranie:

    Code:
    $strona = file_get_contents('http://adres_ip/data');
    

    $data = explode("\n", $strona);
    echo 'wart1: ' . $data[0] . ', wart2: ' . $data[1] . ', wart3: ' . $data[2];
  • #9
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #11
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #12
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  
    Siemka
    Możesz skrobnąć kawałek schematu połączenia modułu ENC co Atmega ?
  • #13
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #14
    AudioExperiment
    Poziom 9  
    goreckidiy napisał:
    Poszła, i to bardzo ładnie. Od momentu złożenia gotowego urządzenia śmiga cały czas, bez żadnej zwiechy.

    A czy stosowanie takiego kwarcu można przyjąć za ogólnie "bezpieczne". Może trzeba jakiś radiator na CPU ?
  • #15
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  
    Witam
    Zbudowałem ten układzik i faktycznie działa super.
    Ale brakowało mi działania wyjść jako monostabilne więc postanowiłem je dodać w programie.
    Teraz dodając w adresie np: A0=3 wyjście jest ustawiane w stan wysoki na czas określony w zmiennej time_mono pod parametrami sieci. Czas podany w tej sekcji jest w sekundach.
    Zrobione jest to prymitywnie bo na waitach ale nie widziałem sensu robienia tego inaczej. Jak będzie taka potrzeba to mogę to wyłuskać.
    Oczywiście HTML też jest poprawiony.
    Wrzucam cały pakiet wraz z skompilowanym plikiem na adres 10.1.1.50
    Sterownik ...- Daro.zip Download (152.17 kB)

    Mam nadzieję że się Łukasz nie obrazisz za modyfikację twojego dzieła.
    Zajętość w procu to 59%

    Pozdrawiam
  • #16
    dec1234
    Poziom 14  
    Zakupiłem moduł ENC28J60.
    Atmegę, stabilizator 3,3V i programator miałem.
    Poskładałem to w całość i.... DZIAŁA!!! Naprawdę super sprawa!!
    Poskładane na kabelkach w 5 minut i ruszyło z kopyta :) Wielkie brawa dla autora :)

    Teraz zajmę się modyfikacją kodu do moich potrzeb. Jak czas pozwoli to moduł będzie 16 wyjściowy (nie 24) a 8 pinów wykorzystam jako wejścia do ustawienia np. 3 bity na zmianę końcówki adresu IP, 2 bity na konfigurację startową pinów (wszystkie załączone, wszystkie wyłączone, pamiętaj stan po zaniku zasilania etc.). Może coś jeszcze ale na razie mi nic nie przychodzi do głowy bo jestem Happy, że działa.

    Pozdrawiam. Grzegorz.
  • #17
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  
    Ja mam to uruchomione na 2560 i podpięte do domoticza.