Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie przez LAN - 24 kanały [Atmega32][ENC28J60][Bascom]

30 Sep 2018 08:34 4950 16
  • Can you write similar article? Send message to me and you will get SD card 64GB.
    About Author
    User removed account
    User removed account  
    User removed account wrote 0 posts with rating 0, helped 0 times. Been with us since 1978 year.
  • #2
    kombo
    Level 12  
    Antywirus zgłasza mi załącznik jako zainfekowany. (Virus.Win32.Sality.gen)
  • #3
    User removed account
    User removed account  
  • #4
    kapi11711
    Level 13  
    Projekt fajny, lecz aktualnie trochę nieopłacalny, za 10PLN mamy od majfrendow WeMos D1 mini z wbudowanym wifi, programowanie przez Arduino IDĘ/Node MCU/Inne. Używam w projekcie inteligentnego domu, wraz z HomeBridge na RPi
  • #5
    User removed account
    User removed account  
  • #6
    kapi11711
    Level 13  
    Przecież stos TCP/IP użyłeś gotowy, ja użyłem gotowej obsługi WiFi, reszta podobnie...
  • #7
    czareqpl
    Level 30  
    Fajny projekt. Jakbys potrzebowal modulow, ktore zmieszcza sie w puszce instalacyjnej to daj znac. Opublikowalem o tym jeden artykul i mam kilka modulow na zbyciu.
  • #8
    Chrusta
    Level 22  
    goreckidiy wrote:

    Niestety mimo wyświetlania na stronie mikroserwera stanu poszczególnych pinów w portach, nie potrafię podjąć tych danych przez zewnętrzną stronę, co uniemożliwia mi uzyskanie sprzężenia zwrotnego.


    A jak kolega ma zrobioną zewnętrzną stronę? PHP trochę zna? ;)
    Najprościej, to chyba file_get_contents.
    Oczywiście stronę z sieci lokalnej trzeba otworzyć na świat.
    Ja np. robię sobie stronę pod url "http://adres_ip/data", na której wyświetlają się dane (czysty tekst) w postaci np. "0,1,1,0,1", i później po pobraniu zawartości tej strony można sobie szybko powstawiać do tablicy i operować tymi danymi.

    Albo np. zamiast przecinków to po enterach, przykładowo (klepie z głowy, chyba dobrze):

    Strona w postaci:
    Code:
    0
    
    1
    0

    A pobieranie:

    Code:
    $strona = file_get_contents('http://adres_ip/data');
    

    $data = explode("\n", $strona);
    echo 'wart1: ' . $data[0] . ', wart2: ' . $data[1] . ', wart3: ' . $data[2];
  • #9
    User removed account
    User removed account  
  • #11
    User removed account
    User removed account  
  • #12
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    Siemka
    Możesz skrobnąć kawałek schematu połączenia modułu ENC co Atmega ?
  • #13
    User removed account
    User removed account  
  • #14
    AudioExperiment
    Level 9  
    goreckidiy wrote:
    Poszła, i to bardzo ładnie. Od momentu złożenia gotowego urządzenia śmiga cały czas, bez żadnej zwiechy.

    A czy stosowanie takiego kwarcu można przyjąć za ogólnie "bezpieczne". Może trzeba jakiś radiator na CPU ?
  • #15
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    Witam
    Zbudowałem ten układzik i faktycznie działa super.
    Ale brakowało mi działania wyjść jako monostabilne więc postanowiłem je dodać w programie.
    Teraz dodając w adresie np: A0=3 wyjście jest ustawiane w stan wysoki na czas określony w zmiennej time_mono pod parametrami sieci. Czas podany w tej sekcji jest w sekundach.
    Zrobione jest to prymitywnie bo na waitach ale nie widziałem sensu robienia tego inaczej. Jak będzie taka potrzeba to mogę to wyłuskać.
    Oczywiście HTML też jest poprawiony.
    Wrzucam cały pakiet wraz z skompilowanym plikiem na adres 10.1.1.50
    Sterownik ...- Daro.zip Download (152.17 kB)

    Mam nadzieję że się Łukasz nie obrazisz za modyfikację twojego dzieła.
    Zajętość w procu to 59%

    Pozdrawiam
  • #16
    dec1234
    Level 14  
    Zakupiłem moduł ENC28J60.
    Atmegę, stabilizator 3,3V i programator miałem.
    Poskładałem to w całość i.... DZIAŁA!!! Naprawdę super sprawa!!
    Poskładane na kabelkach w 5 minut i ruszyło z kopyta :) Wielkie brawa dla autora :)

    Teraz zajmę się modyfikacją kodu do moich potrzeb. Jak czas pozwoli to moduł będzie 16 wyjściowy (nie 24) a 8 pinów wykorzystam jako wejścia do ustawienia np. 3 bity na zmianę końcówki adresu IP, 2 bity na konfigurację startową pinów (wszystkie załączone, wszystkie wyłączone, pamiętaj stan po zaniku zasilania etc.). Może coś jeszcze ale na razie mi nic nie przychodzi do głowy bo jestem Happy, że działa.

    Pozdrawiam. Grzegorz.
  • #17
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    Ja mam to uruchomione na 2560 i podpięte do domoticza.