Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterowanie przez LAN - 24 kanały [Atmega32][ENC28J60][Bascom]

30 Wrz 2018 08:34 1602 14
  • Potrafisz napisać podobny artykuł? Wyślij do mnie a otrzymasz pendrive 32GB.
  • #2 30 Wrz 2018 20:27
    kombo
    Poziom 12  

    Antywirus zgłasza mi załącznik jako zainfekowany. (Virus.Win32.Sality.gen)

  • #3 01 Paź 2018 14:26
    2661034
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 02 Paź 2018 19:45
    kapi11711
    Poziom 13  

    Projekt fajny, lecz aktualnie trochę nieopłacalny, za 10PLN mamy od majfrendow WeMos D1 mini z wbudowanym wifi, programowanie przez Arduino IDĘ/Node MCU/Inne. Używam w projekcie inteligentnego domu, wraz z HomeBridge na RPi

  • #5 02 Paź 2018 20:07
    2661034
    Użytkownik usunął konto  
  • #6 02 Paź 2018 23:03
    kapi11711
    Poziom 13  

    Przecież stos TCP/IP użyłeś gotowy, ja użyłem gotowej obsługi WiFi, reszta podobnie...

  • #7 03 Paź 2018 08:03
    czareqpl
    Poziom 28  

    Fajny projekt. Jakbys potrzebowal modulow, ktore zmieszcza sie w puszce instalacyjnej to daj znac. Opublikowalem o tym jeden artykul i mam kilka modulow na zbyciu.

  • #8 03 Paź 2018 16:01
    Chrusta
    Poziom 22  

    goreckidiy napisał:

    Niestety mimo wyświetlania na stronie mikroserwera stanu poszczególnych pinów w portach, nie potrafię podjąć tych danych przez zewnętrzną stronę, co uniemożliwia mi uzyskanie sprzężenia zwrotnego.


    A jak kolega ma zrobioną zewnętrzną stronę? PHP trochę zna? ;)
    Najprościej, to chyba file_get_contents.
    Oczywiście stronę z sieci lokalnej trzeba otworzyć na świat.
    Ja np. robię sobie stronę pod url "http://adres_ip/data", na której wyświetlają się dane (czysty tekst) w postaci np. "0,1,1,0,1", i później po pobraniu zawartości tej strony można sobie szybko powstawiać do tablicy i operować tymi danymi.

    Albo np. zamiast przecinków to po enterach, przykładowo (klepie z głowy, chyba dobrze):

    Strona w postaci:
    Code:
    0
    
    1
    0

    A pobieranie:

    Code:
    $strona = file_get_contents('http://adres_ip/data');
    

    $data = explode("\n", $strona);
    echo 'wart1: ' . $data[0] . ', wart2: ' . $data[1] . ', wart3: ' . $data[2];

  • #9 05 Paź 2018 05:13
    2661034
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 07 Paź 2018 07:08
    2661034
    Użytkownik usunął konto  
  • #12 10 Paź 2018 22:19
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  

    Siemka
    Możesz skrobnąć kawałek schematu połączenia modułu ENC co Atmega ?

  • #13 13 Paź 2018 06:48
    2661034
    Użytkownik usunął konto  
  • #14 14 Paź 2018 17:36
    AudioExperiment
    Poziom 4  

    goreckidiy napisał:
    Poszła, i to bardzo ładnie. Od momentu złożenia gotowego urządzenia śmiga cały czas, bez żadnej zwiechy.

    A czy stosowanie takiego kwarcu można przyjąć za ogólnie "bezpieczne". Może trzeba jakiś radiator na CPU ?

  • #15 14 Paź 2018 20:19
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  

    Witam
    Zbudowałem ten układzik i faktycznie działa super.
    Ale brakowało mi działania wyjść jako monostabilne więc postanowiłem je dodać w programie.
    Teraz dodając w adresie np: A0=3 wyjście jest ustawiane w stan wysoki na czas określony w zmiennej time_mono pod parametrami sieci. Czas podany w tej sekcji jest w sekundach.
    Zrobione jest to prymitywnie bo na waitach ale nie widziałem sensu robienia tego inaczej. Jak będzie taka potrzeba to mogę to wyłuskać.
    Oczywiście HTML też jest poprawiony.
    Wrzucam cały pakiet wraz z skompilowanym plikiem na adres 10.1.1.50
    Sterownik ...- Daro.zip Download (152.17 kB)

    Mam nadzieję że się Łukasz nie obrazisz za modyfikację twojego dzieła.
    Zajętość w procu to 59%

    Pozdrawiam