Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zmywarka Amica ZIM 429 - łopatki myjące wolno się obracają

ePeter1234 30 Sep 2018 18:59 1479 6
    ePeter1234
    Level 18  
    Witam.

Mam problem ze zmywarką Amica ZIM 429. Od dłuższego czasu zmywarka niedomywa naczyń. Uruchomiłem ją z otwartymi drzwiami i zauważyłem, że górna łopatka obraca się wolno, a dolna stoi w miejscu. Strumień wody z dysz jak i z łopatek jest jak na moje oko za słaby, żeby rozpędzić łopatki. Rozkręciłem całą zmywarkę. Optycznie wszystko wygląda w porządku. Nie widzę zabrudzeń, kamienia itp. Sprawdziłem hydrostat dmuchając w rurkę. Słychać było klikanie. Zasobnik soli był pełen wody. Wylałem całość i wygląda na czysty (taka pomarańczowa gąbka?), zastanawiam się co mogę jeszcze sprawdzić?

Bardzo prosze o pomoc:)

Pozdrawiam
    Piotr
    ePeter1234
    Level 18  
    Zmywarka Amica ZIM 429 - łopatki myjące wolno się obracają
    Cześć.

Dziękuję za odpowiedź. U mnie ta dysza wygląda tak jak na zdjęciu obok. Wygląda na to, że na pewno jest do wymiany. Zastanawiam się czy to będzie wszystko :) Zastanawiałem się czy czasem to nie kondensator rozruchowy przy silniku, ale skoro silnik się kręci to chyba nie ma co go wymieniać :)

Składam zmywarkę do kupy i uruchomię program z tylko ramieniem na dole. To powinno dać mi informację czy to jest ta usterka.Dam znać jak zrobię test.
    Borutka
    Level 29  
    Może być nieszczelnie tam gdzie rura zespołu śmigła wchodzi w ścianę komory zmywania. Jeżeli tak jest od dłuższego czasu, to na ścianie będzie zaciek.
    ePeter1234
    Level 18  
    W komorze zmywania jak zdjąłem plastiki to pod tym gdzie wchodzi rurka od górnego kosza jest widoczny zaciek. Taki osad jasny :)
    ePeter1234
    Level 18  
    Wymieniłem ten element. Złożyłem zmywarkę bez przykręcania bocznych ścian, żeby w razie czego nie rozkręcać za dużo... Włączyłem program wstępny 10 min. Przy otwartych drzwiach zauważyłem, że górne ramie sie obraca o wiele lepiej niż poprzednio. Można powiedzieć że usterka w górnym ramieniu została usunięta. Natomiast dolne ramie tak jak poprzednio się nie obraca. Lekko z niego leci woda. Pomyślałem ,że włączę ten sam program tylko z dolnym ramieniem. Nie zauważyłem różnicy. Górne ramie jak się obracało to nadal się obraca, a dolne tak samo jak poprzednio stoi w miejscu i lekko z niego leci woda. Zastanawiam się czy czasem rozdzielacz nie uległ uszkodzeniu. Jak myślicie drodzy koledzy?
    Pozdrawiam
    Piotr
    Zmywarka Amica ZIM 429 - łopatki myjące wolno się obracają

Edit:
    Rozebrałem jeszcze raz zmywarkę. Sprawdziłem ten zawór. Okazało się, że był zablokowany. Przeczyściłem go i teraz obraca się bez problemu. Muszę jutro sprawdzić jeszcze silnik, który nim steruje czy nie jest uszkodzony.
    ePeter1234
    Level 18  
    Silnik okazał się być sprawny. Poskładałem zmywarkę i wygląda na to, że działa poprawnie. Wymiana elementu z uszczelką oraz odblokowanie zaworu kierującego strumień wody. Zamykam temat.