Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Samsung UE40ES6100 Poziomy pas

Wiesław Stube 30 Sep 2018 19:45 6438 3
    Wiesław Stube
    Level 9  
    Witam
    Telewizor czteroletni Samsung UE40ES6100 na którym pojawiła się stała pozioma niebieska kreska grubości jednego piksela powyżej której co trzecia pozioma linia wyświetla nieprawidłowo co powoduje smugi na ekranie. Ostatnio zwróciłem uwagę,
    że przy zimnym telewizorze i przełączeniu go na 3D pozioma linia pozostaje bez zmian ale powyżej wszystkie linie wyświetlają prawidłowo bez smug, tyle że oglądanie jest uciążliwe bo brak ostrości i lekkie przesuniecie obrazu (jak to w 3D). Po rozgrzaniu telewizora robi się coraz gorzej (powyżej stałej linii większa niestabilność obrazu i większe przesuniecie).
    Wcześniej oddałem telewizor do naprawy i otrzymałem informację telefoniczną, że matryca jest OK. a przyczyną jest moduł obrazu, ale koszt okazał się zaporowy. Zapłaciłem za ocenę techniczną z opisem że uszkodzony jest panel sterowania P/N399908956745 tyle że coś takiego nie istnieje.
    Pytanie do fachowców w tym temacie co może być przyczyną usterki i pytanie drugie jeżeli to matryca, czy jest możliwe odłączenie stałej poziomej linii - może te linie poziome powyżej nie powodowały by smug,bo z jedną linią oglądanie jest znośne.
    Zdjęcie nr 1 - smugi przenoszą się nawet z części matrycy gdzie wszystko jest ok.
    Zdjęcie nr 4 - Widok 3D z jedną stałą linią poziomą powyżej linie ok.
    TV Samsung UE40ES6100 Poziomy pasTV Samsung UE40ES6100 Poziomy pasTV Samsung UE40ES6100 Poziomy pasTV Samsung UE40ES6100 Poziomy pasTV Samsung UE40ES6100 Poziomy pas
    daro19862
    Level 25  
    Przez telefon powiedzieli ci że uszkodzony jest moduł obrazu na kartce napisali że uszkodzony panel sterowania a okaże się że matryca uszkodzona heheh
    Wiesław Stube
    Level 9  
    Dlatego jestem na tym forum , aby przeczytać pomocne opinie innych osób znających się w temacie TV LCD.
    Wiesław Stube
    Level 9  
    Witam ponownie
    Tydzień upłyną od mojego zapytania ale nie doczekałem się żadnej podpowiedzi, więc opisze jak poradziłem sobie z tym problemem, być może ktoś będzie miał podobną usterkę, nawet osoba nie mająca żadnego doświadczenia w temacie (tak jak ja). Rozebrałem tylną część obudowy tv, w środkowej części znajduje się moduł logiki (T- Con) z którego wychodzą dwie jednakowe taśmy (wielościeżkowe), które prowadzą do prawego i lewego drivera, każdy driver jest połączony trzema taśmami wielościeżkowymi do szkła matrycy i te połączenia są najtrudniejsze do naprawy.

Skupiłem się sprawdzeniu prawej a potem lewej taśmy wielościeżkowej - oczywiście za każdym razem odłączałem napięcie i odłączałem po jednej taśmie, aby sprawdzić która strona jest uszkodzona (najprawdopodobniej matryca, lub driver) i otrzymałem taki efekt. Odłączenie taśmy polega na podważeniu paznokciem czarnego elementu przy końcu taśmy (gniazda) i wysunięcie taśmy.

TV Samsung UE40ES6100 Poziomy pasTV Samsung UE40ES6100 Poziomy pas

Okazało się że prawa strona jest uszkodzona i to powoduje błędne podświetlenie pikseli powodujące smugi. Następnym krokiem było wycięcie cienkiego paska celofanu (folii) z opakowania papierosów o szerokości ok 2-3 mm i nasuwaniu go na koniec taśmy (oczywiście przy wyłączonym telewizorze), aby odłączyć ten stały pasek, który był opisany w pierwszym poście. Troczę to trwało bo wielokrotnie tą folię przesuwałem, a efekty były różne (od ciemniejszej pionowej połowy ekranu, szerokiego pionowego wielokolorowego pasa po dwie lub trzy poziome kreski o grubości jednego piksela). Ostatecznie znalazłem miejsce, gdzie były dwie cieniutkie kreski poziome nie powodujące żadnych smug a obraz jest jednolity. Zdaję sobie sprawę że tą folią (2-3 mm) odłączałem więcej niż jedną ścieżkę i być może mogłoby być jeszcze lepiej. Poziome ciemniejsze smugi na zdjęciu wynikają z odbicia z okna z żaluzjami "dzień-noc". Jestem usatysfakcjonowany efektem końcowymi i jeżeli chociaż jednej osobie pomoże ten temat (post) to ok.