Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400

01 Paź 2018 13:13 2340 42
  • Poziom 15  
    Witam.
    Mam kilka pytań w sprawie tego kotła i sterownika z racji, że zaczyna się pierwszy sezon. Od razu zaznaczę, że pierwsze uruchomienie robił serwis Junkersa, niestety pojęcia miał mniej ode mnie. Mam pogodowke i miał ustawić ogrzewanie na jej podstawie i krzywej grzewczej, sprawdziłem i było według temp pomieszczeń....

    Całość podłogowki, kocioł jw, sprzęgło a za nim pompa wilo i do rozdzielacza na parterze i poddaszu.

    Mam tak ustawione jak na zdjęciach. Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400

    Nie wiem czy dobrze wybrałem regulacje temp, wybrałem punkt 2.
    1. Sterowanie wg temperatury zewn.
    2 Temp zewn z punktem pocz.

    Druga kwestia to jeżeli jest sterownik cw 400 i mam ustawiony grzanie za pomocą temp zewnt, krzywa grzewcza itd to czy powinienem też mieć włączona opcje 1.7d na numer 2? Czy potem w kotle też ustawiać krzywa grzewcza? Czy to wystarczy że jest w cw 400.

    Tryb sterowania pompy 2.1e, inteligentny czy domyślny numer 5?

    Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400
  • Poziom 15  
    Nikt nie podpowie?

    Dodano po 6 [minuty]:

    Nikt nie podpowie?
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    Pogodówkę aktywujesz tylko w sterowniku. Tej w kotle nie ruszaj.
    Sterowanie wd. temperatury zewnętrznej.
    Ta z punktem początkowym nie ma sensu.

    Jako rodzaj obniżenia możesz ustawić wd. temp. pomieszczenia.
  • Poziom 15  
    Dlaczego bez poczatkowego punktu? Myślałem że wtedy jest krzywa grzewcza.
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    Krzywa z punktem początkowy to taka sztywna pogodówka.
    Kożystniej jest ustawic tą bez punktu wtedy sterownik bierze dodatkowo pod uwagę parametry takie jak:
    wpływ temperatury pomieszczenia - jeśli w pomieszczeniu jest więcej niż trzeba sterownik koryguje przesunięcie krzywej
    tłumienie temperatury zewnętrznej - chwilowa zmiana temperatury zewnętrznej nie powoduje "chaosu" w systemie grzewczym np. ogrzanie czujnika zew. przez zaparkowane auto lub otwarte okno
    To jest taka bardziej "inteligentna" wersja pogodówki
  • Poziom 15  
    Dzięki
    Powiedz mi jeszcze przy samej podłogowce wpływ pomieszczenia jaki ustawić?

    Druga kwestia cwu lepiej Grzać 24h czy tylko jak jesteśmy w domu? Moc z 24kW ograniczyć np na połowę aby było oszczędniej?
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    wpływ ustawiam zazwyczaj na 4K

    woda domyślnie jest niepodgrzewana w nocy co nie oznacza, że jej nie ma.
    Co co jest w zasobniku jeśli się nie wykorzysta zostaje do rana. Wychłodzenie zasobnika jest zaledwie w granicach 2*C

    Moc? Wszystko zależy jaką masz powierzchnię grzewczą. Możesz mu ograniczyć moc na CO do wartości powierzchnia domu w m2 * 0,08 = moc max kotła na CO
    Jednak automatyka kotła i tak sobie dość dobrze radzi z modulowaniem mocą tak aby pracował delikatniej ale dłużej.
  • Poziom 15  
    piracik napisał:
    Krzywa z punktem początkowy to taka sztywna pogodówka.
    Kożystniej jest ustawic tą bez punktu wtedy sterownik bierze dodatkowo pod uwagę parametry takie jak:
    wpływ temperatury pomieszczenia - jeśli w pomieszczeniu jest więcej niż trzeba sterownik koryguje przesunięcie krzywej
    tłumienie temperatury zewnętrznej - chwilowa zmiana temperatury zewnętrznej nie powoduje "chaosu" w systemie grzewczym np. ogrzanie czujnika zew. przez zaparkowane auto lub otwarte okno
    To jest taka bardziej "inteligentna" wersja pogodówki

    A nie odwrotnie?
    Według instrukcji jest to prosto linijna krzywa jeżeli jest bez punktu poczatkowego.

    Co do ograniczenia mocy nie chodziło mi o moc CO tylko CWU
  • Poziom 4  
    Witam. Mamy w 90% takie same instalacje . Powiedz mi czy doszedles z ustawieniami c.o oraz c.w.u . Jak ustawiłeś sposób regulacji z punktem początkowym
    ? Jak ustawiłeś sposób obniżania ? I wpływ pomieszczenia ,? Szukam najlepszego rozwiązania Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400 Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400 Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400 Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400 Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400 Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400 Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400

    Dodano po 6 [minuty]:

    Witam. Mamy w 90% takie same instalacje . Powiedz mi czy doszedles z ustawieniami c.o oraz c.w.u . Jak ustawiłeś sposób regulacji z punktem początkowym
    ? Jak ustawiłeś sposób obniżania ? I wpływ pomieszczenia ,? Szukam najlepszego rozwiązania Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400 Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400 Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400 Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400 Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400 Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400 Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400
  • Poziom 15  
    @piracik ustawiłem tak jak kazales ale mam mały problem wcześniej też on występowal na krzywej z punktem początkowym.
    Wpływ pomiesczenia mam na 3 a temp projektowa 40', minimalna temp zewnetrzna - 20,w domu temp zadana na 22 i trzyma taka temperatur tylko że dziennie włącza się co kilka godzin, często taktuje. Co mnie dziwi temp zasilania np przy 0' jest aż 36', dlaczego taka wysoko? To co by było gdyby na dworze było - 15'?

    Chciałem aby dłużej pracował na niższej temp zasilania i zmieniłem temp projektowa na 35', niestety wtedy kocioł grzeje do temp 21' i się wyłącza. Dlaczego nie próbuje dogrzac do temp zadanej?
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    Jakie masz przepływy na pętlach?
    Jak gęsto pętle są położone?
  • Poziom 15  
    Przepływ ok 1,5, w łazince 2 , ogólnie fajnie na górze i na dole równo trzyma temp w pomieszczeniach.
    Pętla co 10 cm przy strafach brzegów, przechodzą co 15 cm do środka pomieszczenia i na samym środku co 20cm ale to już tak naprawdę na środku

    Tylko dlaczego kocioł nie grzeje ? Teraz w sumie jest 21' w domu i temp projektowa 40' . Rozumiem, gdyby grzał cały czas i nie mógł dogrzać ale on wogólę się nie włacza.

    Dodano po 47 [minuty]:

    @kryspin1983 jak u siebie masz teraz i jak to działa? Masz dwa obiegi grzewcze ? Dlaczego wpływ pomieszczenia az 8 ?
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    Jaka temperatura wraca z podłogi?
    Jaka jest różnica na rozdzielaczu pomiędzy temperaturą na zasilaniu i powrocie?
  • Poziom 4  
    rustin napisał:
    Przepływ ok 1,5, w łazince 2 , ogólnie fajnie na górze i na dole równo trzyma temp w pomieszczeniach.
    Pętla co 10 cm przy strafach brzegów, przechodzą co 15 cm do środka pomieszczenia i na samym środku co 20cm ale to już tak naprawdę na środku

    Tylko dlaczego kocioł nie grzeje ? Teraz w sumie jest 21' w domu i temp projektowa 40' . Rozumiem, gdyby grzał cały czas i nie mógł dogrzać ale on wogólę się nie włacza.

    Dodano po 47 [minuty]:

    @kryspin1983 jak u siebie masz teraz i jak to działa? Masz dwa obiegi grzewcze ? Dlaczego wpływ pomieszczenia az 8 ?



    Od kilku dni testuje tryb manualny 20.5 stopnia non stop , i piec cały czas pracuje sobieiedzu 14-22% wyłącza się praktycznie tylko wtedy gdy podgrzewa c.w.u . Spalanie przy temperaturze 0-+2 6m3. 120.2 parter z poddaszem użytkowym. Krzywą ustawiłem tak . Początkowa 20, końcowa 38 ,max zasilanie 40. Regulacja wg temperatury zewnętrznej z punktem początkowym. Wpływ pomieszczenia 2k. Korekta temperatury 0 . Sposób obniżania ograniczony . Patrząc na temperaturę zasilania to przy takich nastawach i temperaturze 0-2 stopnia to na zasilaniu jest ok 28-30 . W domu temperatura komfortowa . Na parterze gdzie spędza. 90% czasu i mam płytki z panelami temperatura 22,2 stopnia , na poddaszu 20.5 bo tam też jest cw400. I tak śpimy . Mam jeden obieg teraz , mam drabinkę wpięta przed sprzeglo ,wcześniej była w cw400 ale powodowała zamieszanie , usunąłem ja i teraz taka temperatura jaką daje piec idzie na drabinkę i jest to dla mnie wysstarczajace . Drabinka zawsze jest ciepła a jak są mrozy jest idealnie . W czasie mrozów -4;-10 spalanie ok 8m3. Jeszcze będę testował obniżanie nocne i ustawie kilka programów czasowych jak ty . Ale wcześniej tak miałem i rano piec musiał nadrabiać nawet 60% żeby wrócić do temperatury z dnia . A miałem ustawione 20.5 6:22 , 22-6 20.0. I te pół stopnia jak musiał rano podnieść było widać jak licznik gazu się kręci . Ale Zobaczę jak to wyjdzie w spalaniu . Czy oszczędniej będziesz włączyć obniżanie ,czy trzymać stała temperaturę. Nie chcę za bardzo też ustawiać kilku okien czasowych bo wtedy piec będzie się często wył wła.


    A co będzie jak ustawowe na CW400
    Tryb auto Program czasowy taki jak niżej

    Temperatura 20.5 grzenie
    Temperatura 20.0 obniżanie

    A.4-8 grzanie
    B.12-16 grzanie
    C.19-22 grzanie
    22-4 obniżanie

    Co będzie się działo między tymi przerwami ? Da się tak ustawić ?
  • Poziom 15  
    Moim zdaniem przy podłogówce nie ma to sensu , może na noc tylko obniżyć ale nie tak wachlować.
    Powiedz co masz ustawione w obieg grzewczy 1
    Obieg grzewczy zainstal. ( ja mam kocioł)
    Sposób obniżenia ( ja mam ograniczony)
    w Dane kotła pompę masz na MOC , jaki czas wybiegu i moc minimalną ?

    Mam za kotłem sprzęgło z czujnikiem a za nim dodatkową pompę obiegową. W dane instalacji co masz w zainst. czujnik sprz. hydr ? ( ja mam kocioł, chyba też masz sprzęgło z tego co piszesz )

    Dlaczego u mnie kocioł nie ważne jaka temp na zewnątrz pokazuje temp zadaną powyżej 35', nie rozumiem tego.
    Czy na kotle jakieś ustawienia zmieniałeś ?
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    Czy masz zawór mieszający?
    Moduł rozszerzający do zaworu 3D?
    Pompa za sprzęgłem jest zasilana z kotła, z modułu czy jakiegoś dodatkowego sterownika?

    Jak długie pętle masz?
    Spróbuj ustawić troszeczkę wyższe przepływy.

    Jakieś foto instalacji?

    Przy kotle i przy rozdzielaczach.
    Gdzie jest czujnik sprzęgła?
  • Poziom 4  
    Czy masz zawór mieszający? Tak
    Moduł rozszerzający do zaworu 3D? Nie wiem mam zawór 3d sterowany przez MM100

    Pompa za sprzęgłem jest zasilana z kotła, z modułu czy jakiegoś dodatkowego sterownika?
    Z modułu MM100

    Jak długie pętle masz?
    Parter
    1. Salon 60m
    2. Kuchnia 2 pętle po 60m
    3. Korytarz 40m
    4. Łazienka 30m
    5. Pokój 45m
    6. Wiatrołap + kotłownia 35m
    Poddasze
    1. 2x pokoje po 50m
    2. Sypialnia 68m + 25m
    3. Korytarz 40m
    4. Siłownia 30m

    Spróbuj ustawić troszeczkę wyższe przepływy.
    Właśnie tu nie wiem czy dawać na 3 czy tak jak teraz
    1-3 mam w tej chwili jak na fotkach . Na poddaszu mam taki sam.rozdzielacz

    Jakieś foto instalacji?

    Przy kotle i przy rozdzielaczach.
    Gdzie jest czujnik sprzęgła .Chyba nie mam ? A jest potrzebny ? [img-0] Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400 Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400 Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400 Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400 Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400

    Pod piec podpięty jest : czujnik temperatury zewnętrznej, mm100 , pompa cyrkulacji.
    Pod MM100 podpięty jest piec , pompa wilo, zawór 3d , cw400

    Dodano po 5 [minuty]:

    [img-0] Junkers Cerapur smart zsb 24-5c i CW400

    Zastanawiam się czy MM100 mam teraz dobrze kodowanie ustawione . Jest w pozycji 2 . A ja usunąłem obieg grzewczy 1 gdzie była drabinka .

    Dodano po 10 [minuty]:

    Czujnik temperatury zasilania jest za pompa wilo tam.gdzie zegar . I ta.temperatura pokrywa się z tym.co na analogowym oraz z temperatura z cw400 temperatura rzeczywista zasilania .
  • Poziom 15  
    piracik napisał:
    Czy masz zawór mieszający?
    Moduł rozszerzający do zaworu 3D?
    Pompa za sprzęgłem jest zasilana z kotła, z modułu czy jakiegoś dodatkowego sterownika?

    Jak długie pętle masz?
    Spróbuj ustawić troszeczkę wyższe przepływy.

    Jakieś foto instalacji?

    Przy kotle i przy rozdzielaczach.
    Gdzie jest czujnik sprzęgła?

    Nie mam zaworu mieszajacego, pompa jest za sprzęgłem i wpieta jest w kocioł który nią steruję. Czujnik sprzęgła jest włożony pod izolacje przy termometrze zasilania
    Pętle mam jak pamiętam nie dłuższe jak 80m i są w miarę równe. Nie mam też żadnego dodatkowego sterowania.

    Jak zwiększ przepływy to będę miał wyższa temp w domu i to będzie ok? Mam teraz 1.5 zrobić wszędzie na 2?
    Dlaczego przy krzywej 40 temp zasilania przy temp na dworze 0 jest 36?
  • Poziom 4  
    Dlaczego obieg grzewczy masz Zainstalowano kocioł a nie modul ? Chyba że to przez to że nie masz mm100 to tak ma być , a może uszkodzony czujnik temperatury , ktoś juz kiedyś tak miał i opisywał na innym forum . Biorąc to na logikę to piec dostaje sygnał że jest zimniej niż faktycznie , lub temperatura powrotu jest bardzo niska ,
  • Poziom 4  
    Spróbuj ustawień krzywej .
    Temperatura Max zasilania 40
    Punkt początkowy 20
    Punkt końcowy 38
    Wpływ 6k
    Korekta temperatury 0k

    Program manual 22 stopnie .
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    rustin napisał:
    Czujnik sprzęgła jest włożony pod izolacje przy termometrze zasilania


    Czyli gdzie? Przed sprzęgłem czy za sprzęgłem?

    W ustawieniach obiegu CWU obniż trochę zwiększenie temperatury z 40K do 20K
    Przy 40K kocioł będzie się rozgrzewał do 85*C

    Moc pompy w kotle ustaw wyższą. Żeby pompa nie schodziła z mocą bardziej niż np. 70%


    Kolega @kryspin1983 robi trochę zamieszanie w wątku.
  • Poziom 15  
    Czujnik temperatury sprzęgła jest na sprzegle.

    Trochę właśnie namieszał pisząc to wszystko, takim sposobem nie uda się nic rozwiązać.

    U mnie jest tak ustawienie cwu aby kocioł podczas grzania nie przekraczał 60'. Cwu 45 i 15k różnicy.

    Co do pompy wybrać sterowania mocą ale minimalna 70%?
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    Zrób fotkę tego czujnika na sprzęgle.

    Może być tak, że obieg wody za sprzęgłem jest większy od tego przed sprzęgłem
    i woda, która trafia na podłogę jest już wychłodzona.
    Dlatego kocioł goni z temperaturą aby osiągnąć wymaganą za sprzęgłem.

    Podnieś moc pompy na kotle.
  • Poziom 15  
    piracik napisał:
    Zrób fotkę tego czujnika na sprzęgle.

    Może być tak, że obieg wody za sprzęgłem jest większy od tego przed sprzęgłem
    i woda, która trafia na podłogę jest już wychłodzona.
    Dlatego kocioł goni z temperaturą aby osiągnąć wymaganą za sprzęgłem.

    Podnieś moc pompy na kotle.

    Nie ma mnie teraz w domu abym zrobił zdjęcie, jestem w delegacji kilka dni.
    Sprzęgło jest takie https://goo.gl/images/y4tpkt i czujnik jest pod tym ociepleniem przy górnym zegarze.
    To co z tym sprzeglem zrobić? Jaka minimalna moc pompy ustawić?
  • Poziom 15  
    @piracik możesz podpowiedzieć z tą mocą pompy i przeplywami?
  • Moderator - Systemy Grzewcze
    Tak jak pisałem.
    Ustaw troszeczkę wyższy przepływ na pętlach i zmień nastawy na kotle aby pompa kotła pracowała w zakresie 70 - 100%
  • Poziom 15  
    Czy 13 startów palnika na 58h pracy to dużo?