Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zepsuty termostat pokojowy

kkulig.8 01 Oct 2018 15:56 1248 2
    kkulig.8
    Level 2  
    Dzień dobry, od sierpnia tego roku jest użytkownikiem kotła gazowego Ariston Clas One 24kW. Mam do niego podłączony termostat pokojowy firmy Salus, model: RT100. Mój problem polega na tym, że gdy termometr pokazuje mi 22 stopnie, to termostat gdy jest ustawiony na 20 stopni załącza kocioł. Czy wszystko jest ok?
    Pozdrawiam,
    Kacper
  • Helpful post
    BUCKS
    Level 39  
    Po pierwsze to termometr testowy i regulator powinny być obok siebie, aby środowisko testowe było niemal identyczne.
    Po drugie nie wiemy czy termometr jest walnięty i zawyża, a regulator działa OK, czy jest odwrotnie.

Osobiście preferuję regulatory pokojowe bezprzewodowe np. RT500RF, wtedy łatwiej jest znaleźć odpowiednie miejsce na regulator.
    A w przypadku błędnego pokazywania temperatury jest opcja korekty temperatury +-3 stopnie z krokiem co 0,1 stopnia.
    Z tego co widzę to RT100 nie ma takiej korekty, więc jeśli rozjazd temperatury się potwierdzi to pozostaje reklamacja u sprzedawcy.
    kkulig.8
    Level 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Termostat chyba zmienię na bardziej zaawansowany. Temat zamykam.
    Pozdrawiam,
    Kacper.

Dodano po 54 [sekundy]:

Termometr jest testowy i może pokazywać błędna temperaturę. Kupię lepszy termostat.