Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Buderus GB152-24T 170 piec działa kaloryfery ciepłe lecz brak ciepłej wody.

mborkowski 02 Oct 2018 13:07 705 11
  • #1
    mborkowski
    Level 9  
    Mam następujący kłopot. Posiada w domu piec Buderus GB152-24T 170sc. Wczoraj nie było żadnej wody w domu z racji awarii na sąsiedniej ulicy. Po południu woda wróciła piec pracuje jak pracował przed awarią wody. Z tą drobną różnicą, że niestety nie grzeje ciepłej wody w kranach. Kaloryfery zależnie od ustawień mogą być full gorące. A woda nie. Piec posiada dwa panele sterowania BC10 i RC35. Na żadnym z nich nie pokazuje się żaden błąd. Nic, po prostu zwykłe dane na panelach sterowania. Na panelu RC35 przyciskając klawisz info jeden z ekranów pokazuje temperatura wody w ranie 45 stopni, a zmierzona 18 stopni. Nie bardzo wiem co może być przyczyną i jak sobie z kłopotem poradzić. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
  • Helpful post
    #2
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Sprawdź nastawę aktualnej godziny i czasów grzania CWU
  • #3
    mborkowski
    Level 9  
    Data aktualna, czyli 02.10.2018 r. Godzina też się zgadza.
    Czasy nastawień grzania wody, od poniedziałku do piątku w godzinach 05:50 - 23:50, a sobotę i niedzielę od 06:00 do 23:50.
    Czy w związku z tym, jak pisałem wcześniej, brak wody dnia poprzedniego mógł spowodować awarię jakiegoś złośliwego, albo słabego czujnika temperatury wody w kranach, czy coś podobnego?
    Wszystko fajnie z tą technologią, tylko dopiero się jej uczę. Nauka jest w tym przypadku bolesna :D
    Dzięki za sugestie.

    Dodano po 5 [godziny] 3 [minuty]:

    Teraz sprawdzałem na panelu sterowania (moduł RC35) i znalazłem taką informację "Brak błędów w działaniu pieca". Czyżby? :)
  • Helpful post
    #4
    piracik
    Moderator of Heating systems
    jaki przycisk jest podświetlony?
    Auto?
    Słoneczko?
    Księżyc?
    Czy świeci się w połączeniu z auto?
  • #5
    mborkowski
    Level 9  
    Z przycisków świecą się Auto i Słoneczko. Dostałem też taką informację na fb, żeby zamknąć wodę, wyłączyć piec z prądu, spuścić wodę np. w umywalce i odkręcić śrubę na środku pompy jednej lub drugiej. Niewykluczone farfocle po puszczeniu ponownym wody zablokowały wirniki w pompach. Pompy firmy Grundfos.
  • Helpful post
    #6
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Spróbuj włączyć jednorazowe ładowanie wody, lub podnieść temperaturę wymaganą do 60*C
    Jak jest ustawione pokrętło od CWU na BC10?
  • #7
    mborkowski
    Level 9  
    Na BC10 pokrętło wody ciepłej jest ustawione na 45 stopni. I tak podaje wyświetlacz RC35 jak wejdę w info - ustawiona temperatura ciepłej wody 45 stopni. Natomiast zmierzona 18 stopni. Czasem 20 stopni.
    Czyli mam przestawić pokrętło na 60 stopni na BC10, tak? A to jednorazowe podgrzanie wody to na panelu RC35, jeden z czterech guzików po prawej stronie (Auto, Słoneczko, Księżyc i Kran)? To o ten kran chodzi? Dobrze myślę?
  • #8
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Tak. Pokrętło ma auto. Temperaturę ustaw na Rc35
  • Helpful post
    #9
    as007
    Level 15  
    mborkowski wrote:
    Z przycisków świecą się Auto i Słoneczko. Dostałem też taką informację na fb, żeby zamknąć wodę, wyłączyć piec z prądu, spuścić wodę np. w umywalce i odkręcić śrubę na środku pompy jednej lub drugiej. Niewykluczone farfocle po puszczeniu ponownym wody zablokowały wirniki w pompach. Pompy firmy Grundfos.

    Co ma umywalka do wody w układzie grzewczym? Świetna rada :) Ustaw na BC10 60st. bo może RC zwariował. Trzeba zmierzyć czujnik temperatury wody w zasobniku.
  • Helpful post
    #10
    kz61
    Level 24  
    W BC10 należy sprawdzić status przygotowania cwu, ma być C1. W pewnych okolicznościach zeruje się na C0- wył.
    Woda w zasobniku zimna, kocioł pokazuje 18st więc z czujnikiem zasobnika raczej ok.
  • #11
    mborkowski
    Level 9  
    A w jaki sposób sprawdzić status przygotowania cwu? Czy jest C1?

    Dziś też odkręciłem duże śruby na środku każdej pompy. Delikatnie włozyłem mały śrubokręt i próbowałem kręcić. W jednej pompie bez problemów kręciło się. W drugiej początkowo był opór i niewielki ruch prawo lewo można było wykonać. Później i już w tej drugiej obroty były pełne. Może farfocle z rur zatkały wlot lub wylot z pompy. Bo pompa grzeje się czasami nawet tak bardzo, że jej dotknąć nie można. W zasadzie też nie wiem, która pompa jest do czego. Która do kaloryferów, która do wody w kranach. Jedna jest patrząc na piec po zdjęciu obudowy bliżej przodu po prawej stronie, a druga po lewej w głębi pieca. I tamta miała opór z ruchem wirnika. Teraz już ma i odnoszę wrażenie że słychać jak pracuje wirnik. Coś tam skrobie jak pracuje. Wcześniej tak nie hałasowała. Jest też ciepła czasem gorąca. Czy to przypadkiem nie jest ta pompa od ciepłej wody w kranach? Tak przynajmniej rozmieszczone są pompy w moim piecu.

    Tak się jeszcze zastanawiam nad tą zmierzoną temperaturą wody. Czyli skoro jest 18 czy czasem 20 stopni, to czy z grzałką wszystko dobrze jest. Bo przecież powinna grzać wodę do ustawionych 45 stopni. Na BC10 pokrętło z wodą jest na auto, ale na RC35 ustawiłem 45 stopni. Więc zastanawia mnie czemu nie grzeje się woda.

    Dodano po 14 [godziny] 29 [minuty]:

    Dziękuję Wam za sugestie. Zawsze czegoś nowego się człowiek nauczy przy piecu.
    Natomiast sytuacja opanowana. Woda ciepła wróciła do kranów. Radość w domu wielka. :D

    Winowajczynią okazała się jedna z pomp. W moim piecu taka głębiej położona w piecu. Odkręciłem jeszcze raz śrubę, taką dużą na płaski śrubokręt na środku pompy. Coś zasyczało, coś zamruczało, zaczęło buczeć, włączył się palnik i nagle temperatura zaczęła iść w górę. Ustawiłem woda ciepła na 40 stopni. Piec w momencie podgrzał trochę ponad 40 stopni. A z kranów zaczęła wreszcie lecieć ciepła woda.

    Jeszcze raz z góry dziękuję za Wasze posty. Sprawę uważam za zamkniętą.
  • #12
    mborkowski
    Level 9  
    A w jaki sposób sprawdzić status przygotowania cwu? Czy jest C1?

    Dziś też odkręciłem duże śruby na środku każdej pompy. Delikatnie włozyłem mały śrubokręt i próbowałem kręcić. W jednej pompie bez problemów kręciło się. W drugiej początkowo był opór i niewielki ruch prawo lewo można było wykonać. Później i już w tej drugiej obroty były pełne. Może farfocle z rur zatkały wlot lub wylot z pompy. Bo pompa grzeje się czasami nawet tak bardzo, że jej dotknąć nie można. W zasadzie też nie wiem, która pompa jest do czego. Która do kaloryferów, która do wody w kranach. Jedna jest patrząc na piec po zdjęciu obudowy bliżej przodu po prawej stronie, a druga po lewej w głębi pieca. I tamta miała opór z ruchem wirnika. Teraz już ma i odnoszę wrażenie że słychać jak pracuje wirnik. Coś tam skrobie jak pracuje. Wcześniej tak nie hałasowała. Jest też ciepła czasem gorąca. Czy to przypadkiem nie jest ta pompa od ciepłej wody w kranach? Tak przynajmniej rozmieszczone są pompy w moim piecu.

    Tak się jeszcze zastanawiam nad tą zmierzoną temperaturą wody. Czyli skoro jest 18 czy czasem 20 stopni, to czy z grzałką wszystko dobrze jest. Bo przecież powinna grzać wodę do ustawionych 45 stopni. Na BC10 pokrętło z wodą jest na auto, ale na RC35 ustawiłem 45 stopni. Więc zastanawia mnie czemu nie grzeje się woda.

    Dodano po 14 [godziny] 29 [minuty]:

    Dziękuję Wam za sugestie. Zawsze czegoś nowego się człowiek nauczy przy piecu.
    Natomiast sytuacja opanowana. Woda ciepła wróciła do kranów. Radość w domu wielka. :D

    Winowajczynią okazała się jedna z pomp. W moim piecu taka głębiej położona w piecu. Odkręciłem jeszcze raz śrubę, taką dużą na płaski śrubokręt na środku pompy. Coś zasyczało, coś zamruczało, zaczęło buczeć, włączył się palnik i nagle temperatura zaczęła iść w górę. Ustawiłem woda ciepła na 40 stopni. Piec w momencie podgrzał trochę ponad 40 stopni. A z kranów zaczęła wreszcie lecieć ciepła woda.

    Jeszcze raz z góry dziękuję za Wasze posty. Sprawę uważam za zamkniętą.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Napisałem powyżej.
    Dzięki za pomoc.