Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wkrętarka Graphite 58G116 - nie ładuje akumulatorów

kamilo23 03 Oct 2018 19:23 2478 5
    kamilo23
    Level 21  
    Wkrętarka z roku 2012. Ostatnio spalił się zasilacz. Kupiłem stacje do ładowania i nowy oryginalny zasilacz. No i naładowałem akumulator włożyłem na drugi dzień i ledwo ciągnie. Teraz jak wkładam jeden lub drugi akumulator do podładowania to na chwile mrugnie czerwona dioda. Nie wierzę że drugi raz padłą stacja, zasilacz jest ok bo sprawdzałem.

Czy jednak akumulatory są padaki. Nie wiem czy się bawić w ich wymianę?
    daro_p
    Level 17  
    Witam. Są dwie opcje - albo aku padły, albo są w takim razladowaniu, że ładowarka ich nie " rozpoznaje". Ja robię to tak, że wstępnie ładuje małym prądem zasilaczem laboratoryjnym akumulatory i wtedy wpinam w ładowarkę. Jeżeli jest to wina zbyt głębokiego rozładowania to pomaga - jeżeli uszkodzone ogniwa- to niestety nie. W takim układzie to raczej zakup nowego sprzetu. 6 lat to już obstawiam ich jakość.
    kamilo23
    Level 21  
    Jeszcze raz sprawdziłem zasilacz i wygląda na to że nie działa. Daje napięcie 2,13V. Nowy zasilacz 2 razy naładował akumulator i padł. Chyba że trzeba dla pewności jakiś jeszcze inny pomiar zrobić?
    kamilo23
    Level 21  
    Kolejny zasilacz nawet w pełni nie naładował akumulatorów i znów spalony. Ładowarka nadal działa. Wygląda na to że wkrętarka idzie w kosz. Trzeba poszukać coś lepszego.
    przemek_23
    Level 1  
    Witam może temat dla niektórych jest zamknięty z ładowaniem baterii bo dzisiaj odkryłem że w samej baterii jest problem blaszki które są łączone z ogniwami nie stykają się i trzeba je poprawić zgrzewarką do ogniw. Pozdrawiam
    popiol21
    Level 15  
    Naprawiam elektronike w tych akumulatorach