Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Strefy w Risco LightSys...

ravvar 05 Oct 2018 15:02 1122 5
Optex
    ravvar
    Level 10  
    Witam.

Risco na swoich stronach przy opisach systemów LightSys chwali się tabelką, gdzie dumnie figuruje specyfikacja centralek. Prócz oczywistych 4ch partycji, maksymalnej liczbe wejść itp znajduje się "tajemnicza" pozycja "strefy". Wszystko ładnie pięknie, ale w instrukcjach nie ma wzmianki o strefach (w polskiej skróconej instrukcji instalatora) i w pełnej angielskiej instrukcji również (co prawda występuje w niej słówko Zones, ale to nic innego jak konkretne czujki, linie).
    W porównaniu do centralek Satel'a, gdzie wszystko jest intuicyjne, tj. czujki zwane wejściami możemy przypisywać do stref a te do partycji (na jednej partycji mogą być wszystkie możliwe strefy, do wyczerpania ich puli), do użytkowników dopisujemy strefy - sprawa jasna i niezwykle przydatna, gdy np. mamy budynek z biurami pod wynajem przy wspólnym manipulatorze przy wejściu. Niestety w nowozakupionym przez firmę w której pracuję budynku jest system Risco - stąd pytanie - czy można na nim stworzyć jednak te strefy o których mówią w tabelce (TUTAJ w tabelce i przypisać je dowolnie do użytkowników? Z tego co załapałem z manuali można tworzyć jedynie grupy, i to max 4 na każdej partycji. Następnie do użytkownika możemy dopisać jedynie CAŁĄ partycję, więc może on sterować wszystkimi grupami na niej się znajdującymi, a to i tak bez sensu, jeżeli chodzi o biura pod wynajem, bo jeden użytkownik będzie mógł rozbrajać prócz swojego - 3 inne pokoje jeżeli będzie chciał (lub przypadkowo)... Mam wrażenie, że tabelkę o specyfikacji LightSysów na stronach Risco robiła osoba siedząca wcześniej w Satel'ach ;).

Czy ktoś zna się na tym i może pomóc z tym Risco?

Pozdrawiam.
  • Optex
    Dawid2605
    Level 14  
    Witam,
    Jeśli chodzi o strefy to raczej jest ich brak.
    Możesz z tego co pamiętam przypisać daną klawiaturę do danej partycji a użytkownikowi nadać uprawnienia tylko do jednej i wtedy będziesz miał coś na zasadzie 4 oddzielnych systemów.
  • Optex
    ravvar
    Level 10  
    Czyli reasumując, jeżeli mam w jednym budynku pomieszczenia pod wynajem i jeden manipulator przy wejściu, chcąc zezwolić najemcy na dostęp tylko do swojego pomieszczenia, w Risco musi być on przypisany do całej partycji do której z kolei będą przypisane jedyne czujki w wynajmowanym przez niego pomieszczeniu... Co za tym idzie, to się sprawdzi jeżeli wynajmujących jest tyle co partycji, czyli max 4ch. Jeżeli budynek ma więcej pomieszczeń pod wynajem to już lipa. No szkoda. Czyli do takich zadań najlepsze są jednak Satele Integra, dają o wiele większe pole do działania.

Swoją drogą, w Satelach wkurza mnie jedna, jakby nieprzemyślana przez nich rzecz. Otóż uzbraja i rozbraja się identycznie, tj kod+krzyżyk (oczywiście można też gwiazdką wejść do menu i z tamtąd wybrać co chce się zrobić, ale powiedzmy sobie szczerze, to długa droga, każdy i tak będzie używać skrótu), w zależności jaki jest aktualny stan alarmu, po wpisaniu zmienia się na przeciwny. W domu to może i ok, ale we wspomnianej sytuacji biur pod wynajem jest to nieprzemyślane. Mogę sobie wyobrazić sytuację, gdzie wynajmujących jedno biuro jest kilku (np firma z pracownikami lub wspólnicy). Jeden wynajmujący rano odblokowuje alarm i idzie pracować do swojego biura. Po jakimś czasie przychodzi jego wspólnik który nie wie że ktoś jest już w środku. Myśląc że nikogo nie ma wbija kod i wciska krzyżyk by po nocy rozbroić system i zaspany szybko rusza do swojego biura. Satel oczywiście zmienia stan alarmu który był już przecież chwilę wcześniej wyłączony przez pierwszego wspólnika siedzącego w środku, czyli uzbraja system, no i bum, alarm uaktywniony :/. A wszystko załatwiło by rozdzielenie przycisku do uzbrojenia z przyciskiem do rozbrojenia na manipulatorze, co z kolei ma Risco. Wtedy Satel zignorował by polecenie rozbrojenia, bo system już byłby rozbrojony przez pierwszego wspólnika... Nie wiem czemu o tym nie pomyślano. I żaden z manipulatorów Satela nie ma tego rozdzielonego... Może jest inna droga by poradzić sobie z takim przypadkiem? Co prawda mogę ustawić tak, że uzbrojenie będzie możliwe jeżeli czujka w pokoju nie wykryje ruchu przez jakiś czas (np czas potrzebny na dojście z opuszczanego pokoju do manipulatora) ale to nie pomoże w każdym przypadku, wspólnik siedzący w środku przed komputerem w bezruchu nie będzie widoczny dla czujki. Wynajmujący może też się spieszyć i w biegu opuścić pokój co będzie skutkowało jego frustracją lub niezrozumieniem jeżeli będzie musiał i tak swoje odstać przy manipulatorze by móc uzbroić system... Można to jakoś załatwić? Np zmienić sposób uzbrajania, by np kod+strzałka w prawo uzbrajał a kod+strzałka w górę rozbrajał system, ignorując te same komendy wpisane dwa razy z rzędu?
    Dawid2605
    Level 14  
    Możesz w opcjach manipulatora ustawić skróty (ostatnia zakładka w miejscu gdzie wyłączasz gongi) tam możesz ustawić dowolna opcje dla strzałek. Np kod+strzałka w górę - uzbrojenie strefy 1

Dodano po 2 [minuty]:

A jeśli chodzi o strefy i możliwość uzbrojenia przez innych użytkowników to wystarczy dla danego kodu przypisać daną strefę a pozostałe odznaczyć - wtedy nie będą dla niego widoczne strefy do których nie ma praw.
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Reasumując to nie stawia się małej centralki przeznaczonej ewidentnie do mieszkań czy domków na tego typu obiektach, jak nie kosi się hektara łąki kosiarką do trawników.

1. Jeżeli Risco to centrale prosys ( o ile pamiętam 8 partycji)
    2. Manipulator w satelu może wyświetlać stan stref. Można też zrobić sobie coś na wzór tablicy synoptycznej powieszonej gdzieś obok manipulatora.
    3. Tyle że w obu przypadkach user jak i osoba postronna widzą co jest uzbrojone a co nie. Do tego typu zastosowań ( a nie wieszania i w garażach a potem dziwieniu się że nie można uzbrajać systemu jak się chce) wymyślono klawiatury strefowe, umieszczone w strefie którą obsługują.
    ravvar
    Level 10  
    Dawid2605 wrote:
    Możesz w opcjach manipulatora ustawić skróty (ostatnia zakładka w miejscu gdzie wyłączasz gongi) tam możesz ustawić dowolna opcje dla strzałek. Np kod+strzałka w górę - uzbrojenie strefy 1

Tak, faktycznie. Jest o tym w instrukcji programowania na stronie 79 co przed chwilą znalazłem.
    Co do stref to tak, wiem jak to jest w Satelach, pierwsza część mojej poprzedniej wypowiedzi dotyczyła Risco.

suworow wrote:
    Reasumując to nie stawia się małej centralki przeznaczonej ewidentnie do mieszkań czy domków na tego typu obiektach

Jasne, zgadzam się w pełni. Niestety poprzedni właściciel obiektu poleciał ewidentnie po kosztach, ale nie miałem żadnej wiedzy o Risco stąd moje pytania - tym bardziej, że na stronach Risco jest ewidentnie informacja o strefach, których okazało się że nie ma (ewentualnie są ale w postaci grup, które są jednak niewspółmierne funkcjonalnie ze strefami znanymi z Satel'a). Teraz o tę wiedzę jestem bogatszy ;).

Co do manipulatorów strefowych - jasna rzecz. Problem w moim przypadku polega na tym, że takie manipulatory się nie sprawdzą z dwóch przyczyn:
    1. Jeden wynajmujący może wynająć sobie kilka pomieszczeń (np. sąsiednie pokoje) - byłoby mało użyteczne z jego perspektywy gdyby musiał rozbrajać każde z nich z osobna po wejściu do nich - mając jeden manipulator główny przy wejściu do budynku rozbraja za jednym zamachem wszystkie swoje pomieszczenia lub wedle życzenia tylko niektóre, co i tak nie ma nigdy miejsca. Tzn. zapewne idzie zrobić by rozbrojenie jednego pokoju przez jego manipulator strefowy rozbrajałby też pozostałe pokoje przypisane do konkretnego użytkownika, ale podejrzewam, że dla większości jednak byłoby to nieintuicyjne rozwiązanie i dochodziłoby do pomyłek i wywoływania niepotrzebnych alarmów. Powiedzmy sobie szczerze - dla nas alarmy są czymś czym się interesujemy (ja od kliku dni, ale jednak ;) ) więc są ważne, ale dla najemców to mało istotny element - w ciągu dnia chcą tylko wpisać kod na wejściu "żeby nie zaczęło wyć" i zacząć robić swoją pracę, a nie zaprzątać sobie dodatkowo głowę zasadami działania tych systemów, pamiętają jedynie by rano wbić kod i koniec ;).
    2. Budynek ma być chroniony również w częściach wspólnych jak korytarze, które uzbrajają się z automatu po uzbrojeniu wszystkich pomieszczeń (swoją drogą niezbyt ciekawe rozwiązanie - w wypadku jak jakiś najemca wychodząc do domu nie zablokuje swojej strefy korytarze na noc nie zostaną uzbrojone, no ale to ie moja decyzja tylko "z góry", co zrobić) - dziwna byłaby sytuacja, w której najemca musiałby pierw przy głównym wejściu rozbroić części wspólne jednym kodem na manipulatorze głównym a następnie drugim kodem rozbroić swoje konkretne biuro na swoim manipulatorze strefowym. Niestety nie jest to moje widzimisię, tylko polecenie "z góry", na które nie mam większego wpływu, więc trzeba nieraz kombinować ;). Aczkolwiek użycie tylko jednego manipulatora w tym wypadku nie nazwałbym kombinowaniem, bo wszystko idzie dzięki temu rozwiązać wręcz idealnie i o to chodzi.