Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Golf 1.6 8v bse - Adaptacja przepustnicy

rafii146 06 Oct 2018 10:14 6003 4
    rafii146
    Level 2  
    Witam wszystkich kolegów
    Mam pytanie o przeprowadzonej adaptacji przepustnicy wyglada u mnie tak ze po adaptacji jest wszystko ok
    Golf 1.6 8v bse - Adaptacja przepustnicy
    Ale po przejechaniu kilku metrów w kolumnie 3 znika licznik kroków przepustnicy i pojawiają sie 00 czy tak ma być czy coś jest nie tak z przepustnicą ,
    wydaje mi sie ze że zacina mi sie przepustnica szukam problemu
    Pozdrawiam Rafał
    sigwa18
    Level 41  
    W tym silniku grupy VAG typowym problemem jest wtyczka przepustnicy. Pomaga jej wymiana lub podcięcie pinów.
    rafii146
    Level 2  
    Wiec problem jest z przepustnicą powinno być tam caly czas dane a naczym polega przyciencie pinow za dlugie są?
    sigwa18
    Level 41  
    Sorki pomyłka miało być podgięcie. W golfie 5 i octavi 2 silnik bse zmienili podejście do algorytmu pracy sterownika po wykryciu błędu (zwarcia/przerwy). Dawniej sterownik po wykryciu błędu wchodził w tryb awaryjny i co jakiś czas sprawdzał czy błąd usterka ustąpiła jeśli tak rejestrował błąd jako sporadyczny kontrolka gasła i sterownik wracał w normalny tryb pracy. Przy BSE jak już złapie błąd to mimo ustąpienia awarii (przerwy zwarcia) sterownik sam nie wróci do normalnego trybu pracy. Dopiero zgaszenie i odpalenie powoduje wyjście z trybu awaryjnego. Wystarczy więc że na ms nie będzie styku we wtyczce przepustnicy i sterownik przestaję nią sterować do czasu ponownego odpalania.
    rafii146
    Level 2  
    U mnie nie ma żadnego błędu nie pokazuje ale tuż poruszeniu tak jakby na moment zacina się przepustnica nie reaguje na gaz i znika ustawienia w 3 kolumnie nastawy potem wszystko dziala normalnie dopóki nie odpale go znowu i to samo ale w kolumnie 3 nadal brak kroków nastawy przepustnicy podgiecie pinow mam rozumieć ze słaby jest kontakt w tej kostce? Tylko czy w tej kolumnie 3 powinny byc caly czas dane po adaptacji ?