Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bateria słoneczna panel foto brak ładowania

07 Paź 2018 15:04 150 3
  • Poziom 15  
    Mam podłączone dwa panele pod przetwornicę 20V ok 5A spięte na 40V ,napięcie jałowe 40V po podłączeniu do przetwornicy napięcie spada do 10V i niema ładowania (panele w październikowym słońcu) .Znajdują się tam diody 10SQ050 w kierunku zaporowym nie przewodzi ,odwrotnie miernik pokazuje 0,175 , co może być powodem braku prądu ?
  • Poziom 30  
    Jaki prąd płynie przy spadku do 10V ?
  • Poziom 33  
    Sformułuj dokładnie problem.
    Panele fotowoltaiczne jakiej mocy i z jakim napięciem znamionowym ?
    Jaka przetwornica (DC/DC) ? Jaki ma dopuszczalny zakres napięć na wejściu ?
    Każda przetwornica przy zbyt niskim napięciu nie pracuje.
    Co jest jej obciążeniem ? (akumulator czy odbiornik)
  • Poziom 15  
    Dwa panele 100W napięcie 17,8V jałowe 22V ,przetwornica sinusPro-1000S volt Polska wejście 15V- 50V ,obciążenie akumulator(2x115-12V) ,akwarium,radio telewizor w lecie też komputer za dnia śledzenie sinusa płynne przełączanie na sieć.
    Użytkowane dwa lata w dni słoneczne leciało 6A przy 30V regulator w przetwornicy mppt a teraz jakby brakowało mocy choć w dzisiejszym słońcu ze trzy ampery powinno być . Diody sprawdzałem przy jednej podpinając pod zasilacz 12V i zaporowo miernik pokazuje ok. 3V, a sprawdzając miernikiem niby nie przewodziła.