James1994 wrote: używając termeta gold plus zauważyłeś że palnik nie pracuje "liniowo" , tylko wpada w sinusoidę i waha się od min do max mocy.
zakładam, że to literówka i miało być zauważyłeM, że palnik nie pracuje liniowo.
Ja mam stary kocioł atmosferyczny Vaillant i dla c.o, pracuje on w zakresie 9,1-14kW z krokiem zmiany mocy o ok. 2kW, bo modulacja jest możliwa mniej więcej 9,1-9,5-10,0-12-14kW.
Mój kocioł ma taką charakterystykę przez pierwsze niecałe 2 minuty działa z mocą minimalną, czyli 9,1kW, potem włącza maksa, czyli 14kW i tak chodzi na maksa dopóki temperatura na czujniku zasilania c.o. nie będzie niższa ok. 3 stopnie od temperatury ustawionej na kotle, bo wtedy zaczyna modulować, ale chwilowe obniżenie mocy na wpływ na temperaturę wody, więc kocioł znowu daje wyższą moc, która okazuje się zbyt duża, bo jest przyrost temperatury i znowu obniża. Dopiero gdy temperatura na zasilaniu ustabilizuje się to palnik chodzi równo, bo z mocą minimalną. Po osiągnięciu zadanej temperatury następuje wyłączenie palnika. Mój kocioł ma pompę stałoobrotową, więc jedynie otwierające się i zamykające głowice termostatyczne mają wpływ na pracę kotła i temperaturę wody. 2 grzejniki mam bez głowic, czyli są otwarte na maksa, z maksymalnym przepływem.
Zapewne Termet działa podobnie, bo nie spodziewam się jakiegoś zaawansowanego algorytmu grzania.
Jeśli efekt jest bardzo widoczny i irytuje to ja bym obniżył moc maksymalną c.o., aby przyrost temperatury był mniejszy, wtedy powinny być mniejsze wahania przy pracy palnika.
Ja u siebie też robiłem serię testów, prób z różnymi regulatorami pokojowymi, aby uzyskać zadowalające efekty przy korzystaniu z c.o. Znając charakterystykę pracy swojego kotła oraz swojej instalacji c.o. łatwiej jest znaleźć optymalne ustawienia ale moim zdaniem zawsze to są ustawienia indywidualne, bo też instalacje są różne.