Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Modyfikacja migomatu Einhell SGA 145.

Grzegorz_madera 19 Nov 2018 22:33 16707 74
Computer Controls
    kolo9
    Level 12  
    Grzegorz_madera wrote:
    Transformator ma napięcie 12V. Jego moc jest troszkę za mała, ale taki akurat miałem. Jak trafi się o wyższej mocy i napięciu to wymienię. Optymalnie byłoby gdyby miał 15-16V i 40-50VA.

Zainteresowało mnie rozwiązanie kolegi, mam zbliżone trafo ale niestety z pojedynczym uzwojeniem 16V. Czy da radę je zastosować, a sterowanie wyzwalania i zasilanie PWM zrobić po prostu za wspólnym mostkiem?
  • Computer Controls
    Grzegorz_madera
    Level 37  
    Nie ma żadnego problemu, że jest pojedyncze uzwojenie. Po prostu zamiast podwójnej diody D1 dajesz mostek Graetza do zasilania (musi być na odpowiedni prąd zależny od mocy silnika), oraz zamiast D5 i D6 dajesz drugi (może być na najmniejszy prąd na jaki uda Ci się znaleźć) do synchronizacji. Można też dać jeden mostek na duży prąd, za nim pobrać sygnał synchronizacji, następnie dać diodę i dalej na kondensatory C2 i C4. Chodzi o to, żeby odseparować sygnał synchronizacji od filtru C3 i C4.
    kolo9
    Level 12  
    robokop wrote:
    żeby utrzymać moment w zadowalającym zakresie, stosuje się właśnie modulację PWM - forsuje się silnik impulsami prądu, o częstotliwości kilkudziesięciu-kilkuset Hz, byleby nie przesadzić z częstotlwością, bo impedancja uzwojeń będzie wraz z nią odgrywać coraz większą rolę - trzeba by zwiększyć napięcie. Tą metodą steruje się nawet silniki klatkowe - uzyskuje się bodaj 90% momentu znamionowego od 0obr/min.

Właśnie tak zrobiłem uzyskując z "trafa Un=16V (jałowe ok 18)" około 23V DC na filtrze 4700uF. Moment obrotowy jest wystarczający, ale za plecami czuję, że silnik nominalnie 12Voltowy kiedyś mi odmówi współpracy. Czy są jakieś konkretne granice takiego wzrostu zasilania? Czy po prostu sugerować się np. temperaturą ok.60-70°C i blokować dalsze wypełnienie?
    I jeszcze sprawa przepięć. Na kluczu widzę tylko snubber bez warystora, który jest zalecany w notach. Czy warystor odpuszczać -(bo jak wywali to niepotrzebna blokada narzędzia), czy warto stosować? Sugerują to wręcz przy opto MOC3052 wraz z zasilaniem triaka optotriaka z A2 przez rezystor snubbera.
    Spotkałem się również z opiniami że trafa załączane triakami bardziej się grzeją -pytanie dodatkowe czy kolega autor zauważył coś takiego po swojej modyfikacji?
    Styczniki, klucz TSM albo dwa tyrystory antyrównoległe dają podobno lepszą symetrię prądu zasilania trafa głównego i mniejsze grzanie w dłuższej pracy. Czy jest o co się bić?
  • Computer Controls
    Grzegorz_madera
    Level 37  
    Sugeruj się prądem jaki pobiera silnik przy zasilaniu DC i przy PWM ustaw taki sam średni prąd. Ale z tego oryginalnego napędu z silnikiem 390 nie należy się wiele spodziewać. Lepszy byłby napęd z silnikiem 550. Ten już by wystarczył do maszyny tej "klasy". Co do triaka, to do tej pory nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów, typu nadmierne grzanie transformatora. Taki układ sterowania (tylko gasik RC bez warystora) stosują w wielu budżetowych migomatach (oczywiście bez załączania w szczycie) i to działa. Naprawiłem ileś tam takich maszyn i jeszcze nie miałem przypadku uszkodzonego triaka. Przy tych maszynach nie ma co mówić o dłuższej pracy, więc nie warto kombinować, bo jest to ekonomicznie nieuzasadnione.
    Nix
    Level 21  
    robokop wrote:
    Chińczycy poszli w maksymalne uproszczenie konstrukcji, skąd właśnie te zasilanie wszystkiego z głównego transformatora - wciśnięcie klawisza spustu tylko uruchamia silnik i czasem elektrozawór gazu (w najtańszych sterowanie gazem jest mechanicznym zaworkiem w rękojeści) - główny transformator pozostaje cały czas włączony wraz z wentylatorem chłodzącym

Tu Kolega robokop się myli, bo Einhell SGA-145 (jak również cała rodzina SGA-130,130/1, 145,150,165,170, 175 Turbo,175,190) nie ma cały czas załączonego transformatora głównego - jest on załączany tylko po naciśnięciu przycisku.
    Gwoli ścisłości- gaz osłonowy w całej w/w wymienionej rodzinie jest załączany mechanicznym zaworkiem w rękojeści.

pzdr Nix
    Rafał 116
    Level 17  
    Jest już rok 2021. tyle się mówi o załączeniu transformatorów w szczycie i nawet spotykam się już z SSR-ami załączanymi w szczycie dedykowanymi do transformatorów ale jeszcze nie chodzą po 15zł na Allegro. Nie spotkałem się w ogóle z optotriakami załączanymi w szczycie, czy ktoś się spotkał z czymś takim?
    żałosna udręka
    Level 34  
    Używam takiego Einhel-a i rzeczywiście trzeba było zrobić nowe zasilanie i sterowanie do podajnika. Aż się boję co na to powiecie, ale ja zrobiłem regulację na LM317. Zasilacz to jakiś impulsowy 2A 12V. Problem był tylko przy starcie z małym posuwem., nie chcial ruszać. Dołożyłem kondensator z 220mikro ( nie pamiętam już nawet jaki) między zasilaniem a silnikiem. (na wejście i wyjście LM) i pracuje tak już parę lat. Główny transformator uruchamiam przekaźnikiem z zestawu akumulatorów hybrydy. Najważniejszym usprawnieniem jest dodanie kondensatorów za mostkiem. Odczuwalny prąd spawania wzrósł o 30A. Ogólnie w konfiguracji fabrycznej nie dało się tego użytkować zgodnie z przeznaczeniem, teraz to co innego.
    żałosna udręka
    Level 34  
    Modyfikacja migomatu Einhell SGA 145. Modyfikacja migomatu Einhell SGA 145. Modyfikacja migomatu Einhell SGA 145.
    3 x 10000 na 63V za dławikiem. Dołączane przekaźnikiem.
    Modyfikacja migomatu Einhell SGA 145. Modyfikacja migomatu Einhell SGA 145.
    Nic już tam nie upchnę. Regulacja obrotów na LM317 z kondensatorem, żeby dostawał kopa przy starcie, bo LM włączany z obciążeniem może nie wystartować.
    Modyfikacja migomatu Einhell SGA 145. Modyfikacja migomatu Einhell SGA 145.
    16 kwadrat przetopione. Bez kondensatorów nie było szans. Ma taką zaletę, że jest mały i w miarę przenośny. Butla na szybkozłączce. Przewody wymienione na grubsze, ale to nie dało jakiegoś spektakularnego efektu. Podsumowując z kondensatorami trzeba dość dokładnie ustawić drut, bo dzieją się nieprzyjemne rzeczy.
    Modyfikacja migomatu Einhell SGA 145.
    po_prostu
    Level 2  
    Odgrzewam- czy jest ktos w stanie wykonac mi taki modul?
    Jak przerobic aby zasilil podajnik drutu 24V oryginalnie 12V?
    daf200
    Level 2  
    Witam! Mam płytkę w mig mag 114057 Einhel SGA145 Turbo, został uszkodzony transformator tej płytki. Czy znacie parametry takiego transformatora, myślałem nawet zamontować o innych wymiarach obok płytki. Czy jest inna lepsza płytka aby zamienić tamtą? Proszę o podpowiedź.
    arelektroda
    Level 23  
    Witam, najprawdopodobniej TS2/15.
    Inne płytki można zastosować. Wszystkie sterują silnikiem posuwu drutu i zaworem CO2.
    Te "mądrzejsze" płytki mają jeszcze dodatkowo układ hamowania silnika podajnika, regulowany czas post gaz i inne.
    O ile padł transformator to wylutuj go i dla sprawdzenia podłącz na jego wyjściu zasilanie około 12V. Dalej i tak jest mostek prostowniczy. I tak sprawdzisz co i jak.
    Tak na marginesie to sprawdź połączenie przewodów uzwojenia pierwotnego tego trafo bo potrafi się oderwać w miejscu gdzie jest przylutowany do kołków. Może naprawisz.
    Życzę powodzenia.
    daf200
    Level 2  
    bizon_126 wrote:
    Wiem że trochę odkop ale mam kilka pytań związanych z ww sprzętem a widzę ze został rozgryziony doszczętnie
    Chciałbym dołożyć tafo do zasilania podajnika
    główne założenie aby została fabryczna płytka
    Bo rzeczywiście ten podajnik siada pod obciążeniem

Czy udała się wymiana trafo, bo właśnie jestem na etapie gdzie muszę go wymienić.