Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Powerplus Fairline - trwałość narzędzi i części zamienne-gdzie kupić?

Daniel_dan 08 Oct 2018 21:43 1866 8
    Daniel_dan
    Level 17  
    Witam, zastanawiam się nad kupnem bruzdownicy, mam niemały problem z wyborem. Otóż spodobała mi się linia Millwaukee ale niestety nie na moją kieszeń, bruzdownica wcs45, niby jest na alledrogo używana ale to najprawdopodobniej śmieć, spawana w kilku miejscach i to krzywo, wygląda na zajechaną, wirnik w niewiadomym stanie i jeszcze przestali go produkować. Tak więc szukałem coś w tym stylu i znalazłem dwa takie urządzenia Fairline wc 1800 i powerplus POWX0650, cena przystępna tylko jak z trwałością? szukałem części do tych bruzdownic i nic nie znalazłem a przede wszystkim zależy na najważniejszej części wirniku. Po intensywnych wyszukiwaniach natrafiłem na stronę https://www.alibaba.com/product-detail/150mm-...2700.7724857.normalList.10.43e46df7kDs4TU&s=p identyczny sprzęt ale wirnika nie znalazłem. Przynajmniej teraz wiem jaką ma prawdziwą moc elektronarzędzie 1700W. Zastanawiam się też nad graphite ale to dawny topex, co mnie nie przekonuje jakość do ceny, topex dosłownie rozlatywał się po dotknięciu... Czy ktoś już testował ten sprzęt? Czy warto kupić czy raczej coś innego? może jednak zbierać do tego boscha?, marka bosch stała się według mnie taką marką marketową i narzędzia robią raczej jak dla mnie już przereklamowane...
    kokapetyl
    Level 43  
    Kolego, u mnie w firmie dominuje firma Hitatchi (wszystko jest tej firmy), nie wiem jak jest dostępna w polsce i jakie są ceny.
    Są one intensywnie wykorzystywane i nie zaobserwowałem z nimi problemów.
    Daniel_dan
    Level 17  
    Wiem, u nas są jako pół profesjonalne, chociaż ostatnio firma zmieniła nazwę swoją na "Hikoki", ciekaw jestem jak po nazwie się zmieni na lepsze czy na gorsze.
    Edzien
    Level 9  
    Cześć.
    Mogę zdecydowanie polecić Makite, parę lat temu kupiłem używkę i chodzi do dzisiaj- naprawdę super sprzęt.
    Co do Topex-a rzeczywiście jest to tani(czytaj słaby produkt).
    Ale marka Graphit (mimo że jest to grupa Topex) jest już w miarę ok, mam ich mieszadło od 5 lat i działa, choć rzeczywiście nie jest to najwyższa półka.
    Pozdrawiam
    fotzsyzrk
    Level 12  
    Witaj!

Te 2 marki wyżej podane, do ciężkiej pracy odpuścił bym sobie, części myślę ze się znajdą, bo sprzęt z tej samej fabryki co setki innych marek...
    To zależy do czego ci jest potrzebna i jak z intensywnością pracy, Z bruzdownic najlepiej polecić Hilti, ale cena jest wysoka nawet używanej, osobiście posiadam Spit D88E 150mm, nie mogę złego słowa powiedzieć, kupiłem używaną za 900zł, na alledrogo też widziałem w dobrej cenie kilka razy. jej główny minus masa, trochę waży :(
    Edzien
    Level 9  
    Kolego Fotzsyzrk, jak mogę się z tobą zgodzić co do dostępności części.
    To zupełnie nie rozumiem, dlaczego uważasz że sprzęt Makitta nie nadaje się do ciężkich prac?
    Wiem z własnego doświadczenia że jest to sprzęt z wysokiej półki, praktycznie nie do zajechania.
    Pozdrawiam
    Daniel_dan
    Level 17  
    No właśnie dlaczego nie nadaje się do ciężkich prac? czyżbym nie wiedział o czymś? firma się zgorszyła?, co do bruzdownicy, to chciałbym żeby pierw na siebie zarobiła, tzn. na początku będzie używana na kilka metrów, a później pewnie kupię metabo czy hilti a może flex, makita. Zastanawiam się co to są za firmy że się tak cenią wurth i baier? baier BDN 453 jest podobny do tej bruzdownicy graphite PRO 59GP300 czy Makita SG 150, bardzo podobne i która lepsza?. Powiem że niechciałbym żeby maszyna stanęła po 20cm cięcia. Słyszałem o firmie bosch, ale według mnie to chyba za mała moc do ściany, polecają minimum te 1500W. Zastanawiam się też czy nie kupić przystawki do mojej szlifierki kątowej millwaukee, kosztuje coś około 400zł...
    fotzsyzrk
    Level 12  
    Tutaj nie fortunnie dodałem post (tak to jest w nocy) chodziło mi o POWX0650, jak i o Fairline.

Makita jak najbardziej ok, sam posiadam dużo narzędzi, i złego słowa nie mogę powiedzieć, piły spalinowe w swoje półce cenowej deklasują wszystkie inne marki.

Co do marki Baier wyspecjalizowana jest w frezowanie jak i wierceniu, sprzęt specjalistyczny, chodź cena też specjalna. W ofercie maja odkurzacze, produkowane przez Starmix, (produkują dla wielu marek). Co do wurth oni mają wszystko mydło i powiodło, choć jakość utrzymują na dobrym poziomie, nie wiem kto dla nich produkuje bruzdownice może Baier. To bardziej marka niż własne produkty tak jak Haupa.

Co do Bosch, nowych produktów zacząłem się obawiać na przykładzie mlotowiertarki 2-26 DFR, mam z 2008 roku, obecne sprzedawane w sklepach, to inny produkt, sprasowanie, materiały obudowy, to już inna bajka :( ostatnio też miałem styczność z zestawem szlifierek 230+125 modeli nie pamiętam, logo nie było wytłoczone na obudowie tylko naklejki, sprzęt typowe badziewie, duża dysk padł w kilka dni, mały grzeje się bardzo szybko, obroty skaczą jak głupie. Niebieska seria, amator by to zajechał. Miałem obawy że to jakaś podróba, autoryzowany serwis przyjął wymienił stojan, wirnik, szczotki, łożyska. Na czas serwisu dali narzędzie w zastępstwo. (w tej materii szanuje markę Fein, ale tak jak Baier drogie)

Jest dużo firm które się specjalizują w danej dziedzinie a produkują dla takich marek jak Bosch, Wurth. Najlepszym sposobem na ocenę danego urządzenia jest dokładne jego obejrzenie w zdecydowanej większości od razu widać co jest naprawdę dobre. Na przykładach wkrętarek jakie posiadam DHP458 i jakaś marketowa wersję HP, praca jak i wykonanie bez porównania. Tylko cena 3 razy większa, obie od Makita.
    Tu kwestia czy potrzebna jest f-VAT, też zależy do czego Ci jest potrzebna, jeśli stricte instalacje mieszkaniowe to 125 jak najbardziej wystarczy, Makita Sg 150 już trochę waży, cięcie sufitów zabiera wiele Energii. Też w jakim materiale beton komórkowy można i najtańszym chińskimi lecieć. Problemy robi Silka jak i żelbety. Swoją bruzdownica nie pamiętam aby zdążyło mi się w instalacjach wycinać na max pola roboczego 50x50mm, jedynie co pod rury kanalizacyjne 50, 40 :D Tak jak wspomniałeś narzędzie musi na siebie zarabiać, nie wiem ile też będziesz miał roboty. Na olx jest Makita SG 1250 za 1 tys, myślę że jak by się udało dogadać to 850-900zl było by bardzo dobra ceną.
    Daniel_dan
    Level 17  
    Ok, dzięki za porady, jak coś to po prostu dozbieram, nie będę miał wyjścia, lepiej kupić coś na długo niż na 5 minut roboty. U mnie będzie wykorzystywania sporadycznie, raz na dwa tygodnie, raz w roku na razie może się trafić domek do roboty...