Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Buderus GB022 + RC35 - podłączenie Danfoss BR

Xor1 10 Oct 2018 16:11 894 5
    Xor1
    Level 5  
    Mam kocioł Buderus GB022, który sterowany jest za pomocą RC35.

Czy istnieje możliwość podłączenia do niego przekaźnika sterującego pracą pieca - na zasadzie - włącz/wyłącz piec - niezależnie od ustawień na RC35 ?

Z tego, co wyczytałem w instrukcjach serwisowych, to piec nie ma żadnych pinów do podłączenia zewnętrznego przekaźnika.
    Z kolei w instrukcji serwisowej RC35 znalazłem wzmiankę o złączu EXT, które jest domyślnie zmostkowane i do którego można podłączyć zewnętrzny czujnik temperatury lub mostek elektryczny.
    Czy to jest to miejsce, gdzie rozłączenie mostka będzie uruchamiało piec, a zmostkowanie złącza spowoduje wyłączenie grzania?

Chcę podłączyć do zestawu Danfoss BR, który załącza styki w momencie gdy głowice termostatyczne zgłoszą zapotrzebowanie na ciepło i rozłączy styki, gdy nie ma zapotrzebowania.
  • Helpful post
    pan marek
    Level 15  
    Albo jedno albo drugie.
    marekon
    Level 19  
    Tak jest. Wypiąć RC wpiąć regulator ze stykiem załączającym.Ustawić odpowiednia temperature pracy na CO.
    Xor1
    Level 5  
    Rozumiem, że aby osiągnąć zamierzony efekt sterowania przez Danfoss BR (który jest w zasadzie przekaźnikiem, który załącza obwód gdy termostaty zgłoszą zapotrzebowanie) muszę wymienić ten regulator RC35, który posiadam na inny pracujący z magistralą EMS, ale posiadający możliwość podłączenia styku załączającego.

Szukałem wśród dostępnych regulatorów Buderusa i nie widzę w żadnym z nich takiej opcji.
    O jakim regulatorze myślicie? Poproszę o wskazówkę.
  • Helpful post
    marekon
    Level 19  
    Albo RC jakikolwiek albo BR.Innej opcji nie ma.
    Xor1
    Level 5  
    Piec nie przeżył przepięcia i został zdemontowany.
    W to miejsce trafił nowy z odpowiednim sterownikiem.